Türkiye (Son Dakika) Kademeli normalleşmenin detayları belli oldu: Normalleşmede 4 kriter

Kademeli normalleşmenin detayları belli oldu: Normalleşmede 4 kriter

Paylaş
Kademeli normalleşmenin detayları belli oldu: Normalleşmede 4 kriter

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu üyesi Afşin Emre Kayıpmaz, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamaları değerlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İllerimizi, Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayırarak mart başı itibarıyla kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz." ifadelerine ilişkin değerlendirme yapan Kayıpmaz, restoran ve kafelerde süre kısıtlaması olabileceğini söyledi. İşte normalleşme konusundaki detaylar...

Cumhurbaşkanı Erdoğan Kabine toplantısı sonrası yaptığı açıklamada "Hafta sonu uygulamasından başlayarak sokağa çıkma sınırlamasını illerde vaka, aşılama ve diğer kriterlere göre aşamalı şekilde kaldırıyoruz. Restoran, kafe, kıraathane ve benzeri esnafımızı rahatlatacak adımların yol haritası önümüzdeki günlerde açıklanacaktır. İllerimizi, Bakanlığımızın belirlediği kriterlere göre 4 gruba ayırarak mart başı itibarıyla kademeli normalleşme sürecini başlatıyoruz. Halen uzaktan eğitimle faaliyetlerine devam eden öğrencilerimizin durumu, illerimizdeki vaka sayısına göre değerlendirilecektir." ifadelerini kullanmıştı.

Haberin Devamı

Afşin Emre Kayıpmaz kademeli normalleşmenin ne anlama geldiğini CNN TÜRK ekranlarında değerlendirdi.

İşte Kayıpmaz'ın açıklamaları:

''Bundan sonra yerine karar dönemi başlıyor. İllerdeki aşılama, yeni servis yatışlarına göre artış ve azalma göre 4'e ayrılacak. İllerdeki durum riskli bir haldeyse o zaman kapanma ve kısıt lamaların sıkılaştırılması söz konusu olacak. İli ya da ilçeyi temiz tutmak adına giriş çıkışlar kapatılabilir. Yeri geldiğinde iller bazında değerlendirilip uygulamaya alınabilecek bir önlem.

Restoranlar eskisi gibi hizmet vermeyebilir. HES kodu ile misafir kabul edecekler. Örneğin yüzde 25'lik bir kapasite ile açılabilir. Misafirlere bir süre kısıtlaması uygulanabilir. Havaların ısınması ile beraber dış mekanlarda açılacak. Mesafeler açılınca insanlar daha geniş oturabilecek. Restoren ve kafelerdeki gevşeme de Mart başından itibaren olacak. Misafirlere bir süre kısıtlaması uygulanabilir.''

Haberin Devamı

Normalleşme süreci kriterleri neler?

İller 4 gruba ayrılacak ve Mart başı itibari ile kademeli normalleşme sürecine geçilecek.

Bu kademeler;

  • Düşük risk
  • Orta risk
  • Yüksek risk
  • Çok yüksek risk

Risk kademesine göre kısıtlamalar esnetilecek

Yukarıda sayılan 4 risk kademesine göre illerdeki kısıtlamalar esnetilecek. İllere göre vaka, aşılama ve ilgili kriterlere göre; kafe-restoranlar açılacak, hafta sonu sokağa çıkma yasağı bitecek ve bazı tedbirler kaldırılacak.