Türkiye (Son Dakika) Son dakika: Orman yangınlarında son durum! Ekipler seferber oldu

Son dakika: Orman yangınlarında son durum! Ekipler seferber oldu

Paylaş
Son dakika: Orman yangınlarında son durum! Ekipler seferber oldu

Türkiye'nin ciğerlerini yakan orman yangınları 7. gününde... Antalya ve Muğla'da devam eden yangınların ardından bazı mahalleler tahliye edildi. Orman yangınlarıyla mücadeleye destek için Azerbaycan'dan gelen ekip Afyonkarahisar'a ulaştı. Akşam saatlerinde de Denizli'nin Tavas ilçesinde orman yangını çıktı. Manavgat'taki yangınla ilgili flaş tutuklama kararı. İşte detaylar...

İşte yangınlarla ilgili son dakika gelişmeleri:

Haberin Devamı

00.57: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Isparta Valiliğinin talebi üzerine yangına müdahale için Dağ Komando Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanlığı personelini görevlendirdiğini duyurdu.

00.24: Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Denizli'de çıkan yangına müdahale etmek için 11'inci Komando Tugay Komutanlığının iş makineleri ve personelinin görevlendirildiğini bildirdi.

23.58: Tavas ilçesi Pınarlık Mahallesindeki ormanlık alanda çıkan ve rüzgarın etkisiyle birlikte büyüyen yangına, Orman Bölge Müdürlüğüne ait 35 arazöz, 250 orman işçisi, 10 iş makinesi ile karadan müdahale edildi. Kızılçam ağaçlarının bulunduğu alanda meydana gelen yangına 2 helikopter de havadan destek verdi. Mahalle sakinleriyle birlikte kent merkezi ve çevre ilçelerden çok sayıda vatandaş söndürme çalışmalarına katıldı. Bölgeye akın eden vatandaşlar, kazma ve küreklerle alevlerin yayılmaması için çabaladı. Çok sayıda sivil toplum kuruluşu ise yangın bölgesine su başta olmak üzere temel gıda malzemesi gönderdi. Özel şirketlere ait beton mikserleri de yangına su taşıdı. Yangın yaklaşık 6 saatlik çalışmanın ardından kısmen kontrol altına alınırken, alevlerin kent merkezine yakın bir noktadaki Zeytinyayla Mevkiine doğru ilerleyişinin de önüne geçildi. Ekiplerin bölgedeki söndürme çalışmaları devam ediyor.

Haberin Devamı

23:38: Aydın'ın Karacasu ilçesindeki orman yangınına müdahale sürerken Bozdoğan ilçesindeki yangın kontrol altına alındı. Vali Aksoy, 150 hektarlık alanın zarar gördüğü değerlendirilen Karacasu ilçesindeki orman yangınını kontrol altına alma çalışmalarını yerinde inceledi.

23.18: Sağlık Bakanı Koca sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, "Marmaris’te, iki dağ arasındaki dik arazide devam eden yangında, söndürme ekiplerinin yaralanma ve dumandan etkilenmesi ihtimaline karşı, UMKE timleri acil müdahale eylem planlarını gözden geçiriyor. 3 Ağustos, Saat: 12.10" notunu düştü.

22.06: Bakan Çavuşoğlu: Antalya'da bugüne kadar 19 noktada yangın başladı, 14 noktada kontrol altına alındı. Yarın yine kritik bir gün olacağını düşünüyoruz. Rüzgar kuvvetli olacağı için. Demirciler bölgesinde devam ediyor yangın. Kritik bölgelere sıçramasını engelledi ekiplerimiz. Yarın Ukrayna'dan 4 tane daha helikopter gelecek. Bu helikopterlerin özellikleri ise yangına hava kararınca da müdahale edebilmeleri. Bugünkü yaptığım bir açıklamada Türkiye'de özellikle dışarıdan gelecek yardımları reddettiğimize dair iddialara cevap vermiştim. Bize gelen teklifleri gurur ya da kibir olsun diye reddetmemiz söz konusu değil. Geçmişte de depremlerde de yangınlarda da Türkiye ve Yunanistan birbirilerine yardım etmiştir her zaman.

Haberin Devamı

21.54: Muğla'nın Köyceğiz ilçesindeki orman yangınının yayılması üzerine 3 mahalle tahliye edildi. Alevlerin tehdit ettiği Çayhisar, Zeytinalanı ve Taşdibi mahalleleri tedbir amaçlı boşaltıldı. Tahliye için yapılan anonsların ardından bazı vatandaşlar kendi araçlarıyla bölgeden ayrıldı.

21.16: Bakan Pakdemirli yaptığı açıklamada, "Muğla'da yangın devam ediyor. Marmaris'te belli bir noktada parlama var. Parlamalar kontrol altına alınmaya çalışılıyor. (28 Temmuz-3 Ağustos) 38 ilde bu tarihler arasında 163 yangın çıktı. 152 tanesi söndürüldü. Hava sıcaklığında bugün Marmaris'te 45.5 dereceyle tüm zamanların sıcaklık rekoru kırıldı. Önceki rekor 7 Temmuz 1988'de 45.2 olarak ölçülmüştü. Rüzgar alevlerin yönünü değiştiriyor. Yangınlarda 16 uçak, 9 İHA, 51 helikopter, 1 insansız hava helikopteri, 805 tanker, 155 iş makinesi, yaklaşık 5 bin 200 personel mücadele ediyor. İlk yağmurlarla beraber fidanlarımızı dikiyor olacağız." açıklamasında bulundu.

Haberin Devamı

Bakan Soylu, "Kurumlarımız büyük bir mücadele ortaya koyuyor. Yarım saat bir saat önce söndürüldüğünü gördüğümüz yangın yarım saat sonra söndürdüğünüzden çok daha şiddetli bir şekilde alevleniyor. Hava sıcak, kuru, nem az dezavantajımız var ve rüzgarın varlığı da bizi ciddi derecede etkilediğini söylemek isterim. Marmaris'ten gelirken iki yerde ufak diyebileceğimiz bir yangın vardı. İnşallah yarın akşam vatandaşlarımıza daha pozitif değerlendirmeler aktarabilme fırsatına sahip oluruz. Provokatif davranışlara göğüs göreceğiz. Yangın yerleşim yerlerine inmeye başladığı andan itibaren TOMA devreye girdi. Muğla'da 28 kırsal mahallede toplam 3 bin 219 haneden 16 bin 603 kişiyi tahliye ettik." dedi.

Haberin Devamı

20.40: Antalya'nın Gündoğmuş ilçesinde çıkan orman yangınlarıyla mücadele sürüyor. Gündoğmuş Kaymakamı Hamza Özbilgi: "Bir süre kontrollü geçiş sağladığımız Gündoğmuş-Antalya kara yolu tamamen ulaşıma açıldı" ifadelerini kullandı.

20.18: Manavgat'ta yangının devam ettiği noktalardan Kızıldağ Mahallesi'ndeki yangın, ekiplerin yoğun çalışması sonucu söndürüldü. Bölgede şu an soğutma çalışması yapılıyor.

19.45: Antalya'nın Manavgat ilçesinde 28 Temmuz'da başlayan orman yangınlarıyla ilgili Manavgat Cumhuriyet Başsavcılığı'nın başlattığı soruşturma kapsamında ilçe merkezindeki yangını çıkaran C.Y. (16) tutuklandı.

19.29: Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde orman yangını havadan ve karadan müdahaleyle alevler kısmen kontrol altına alındı.

19.09: Aydın'ın Bozdoğan ilçesinin Başalan Mahallesi'nde çıkan ve rüzgarın etkisiyle büyüyerek Muğla'nın Kavaklıdere ilçesine sıçrayan orman yangınında, alevler Menteşe Mahallesi'ndeki evlere de sıçradı. Yangında ilk belirlemelere göre 5 ev zarar görürken, ekiplerin alevlere müdahalesi sürüyor.

19.01: Orman Genel Müdürlüğü (OGM), 7 günde 152 yangın kontrol altına alınırken, 6 ilde 11 yangına karadan ve havadan müdahalenin sürdüğünü açıkladı. OGM'den yapılan yazılı açıklamada, "Son 7 gün içinde 38 ilde toplam 163 orman yangını ile mücadele ettik. Tam 152 yangını kontrol altına aldık. 6 ilde devam eden 11 orman yangınını kontrol altına almak için havada ve karada var gücümüzle çalışıyoruz" ifadelerine yer verildi.

18.44: Muğla'da orman yangınlarının kontrol altına alınması amacıyla süren havadan etkin müdahaleye İspanya'nın 2 uçağı da destek veriyor.

18.29: Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde çıkan orman yangını, kontrol altına alındı.

18.25: Denizli'de 11'inci Komando Tugay Komutanlığı ile Açık Hava Tiyatrosu arasındaki alanda kuru otları yakmaya çalışan ve polis ekiplerince gözaltına alınan Hasan Egebozoklu (19) emniyetteki işlemlerinin ardından adliyeye sevk edildi. Şüpheli Hasan Egebozoklu çıkarıldığı mahkemece tutuklandı.

18.11: Denizli'nin Tavas ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor. Pınarlık mevkisindeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye Denizli Büyükşehir Belediyesi itfaiye ve Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi. Rüzgarın etkisiyle büyüyen yangına havadan ve karadan müdahale ediliyor.

17.35: Balıkesir'in Savaştepe ilçesinde çıkan orman yangınına müdahale ediliyor. Akpınar Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. İhbar üzerine bölgeye çok sayıda ekip sevk edildi. Yangını kontrol altına alınmasına yönelik çalışmalar sürüyor.

17.25: Türkiye'nin farklı noktalarında çıkan orman yangınlarıyla mücadeleye destek için Azerbaycan'dan gelen ekip Afyonkarahisar'a ulaştı.

Türkiye-Gürcistan sınırındaki Sarp Sınır Kapısı'ndan dün gece ülkeye giriş yapan 41'i itfaiye aracı olmak üzere toplam 53 araçlık konvoy, bugün öğlen saatlerinde Afyonkarahisar'da yakıt ikmali yaptı. 253 personelin bulunduğu araç konvoyuna, Afyonkarahisarlı vatandaşlar sevgi gösterisinde bulundu.