Siyaset Son kararı Meclis verecek
Paylaş
Son kararı Meclis verecek

“Partimiz kapatılırsa sine-i millete döneriz” diyen 19 DTP'li vekillikten istifa etti; ancak son sözü AK Parti, CHP ve MHP'li vekiller söyleyecek

* Anayasa Mahkemesi, DTP’yi ‘bölücü eylemlerin odağı’ olduğu gerekçesiyle kapatmış, Ahmet Türk ile Aysel Tuğluk’un da vekiliğini düşürmüştü. Kapatılan DTP’nin Genel Başkanı Ahmet Türk dün partisinin bağımsız kalan vekilleriyle birlikte Diyarbakır’a gitti. 15 bin kişi tarafından karşılanan DTP’liler adına Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk konuşma yaptı. Ahmet Türk, “Türkiye halkının vicdanı olacak, Türkün, Kürdün bulunduğu bir diyalog grubu, bir akil adamlar grubu oluşturmamız gerekiyor” dedi.

Haberin Devamı

* Aysel Tuğluk da konuşmasında “PKK’yı ve Öcalan’ı dikkate almadan bu Kürt sorunu çözülmez. Bunlar konuşan, onurlu Kürt istemiyorlar. Köle Kürt istiyorlar” dedi. DTP’liler konuşurken slogan atanlar “İstifa edin” çağrısı yaptı. Kapatılan DTP’liler de bu çağrıya akşam karşılık verdi. 4 saat süren toplantı sonrası açıklama yapan Ahmet Türk, siyasi yasak kararı getirilmeyen 19 vekilin istifa ettiğini açıkladı. Ahmet Türk, istifa dilekçelerinin en kısa sürede Meclis Başkanlığı’na verileceği söyledi.

* DTP’lilerin istifaları önce Anayasa ve Adalet komisyonlarda işleme konulacak. İstifalar buradan geçerse Meclis Genel Kurulu’na gelecek. İstifaların kabulü için Genel Kurul’daki oylamada en az 139 vekilin oyuna ihtiyaç var. Başbakan Erdoğan, DTP’lilerin istifaları için “Onların kararı kesinleşti ama bizim kararımız kesinleşmedi. Acele etmeyin. Meclis’e geldiğinde değerlendiririz” dedi. MHP Lideri Bahçeli ise, “Genel Kurula hele bir gelsin bakalım” yanıtını verdi.

Haberin Devamı