Bilim - Teknoloji Sony Xperia Tablet Z testte
Paylaş
Sony Xperia Tablet Z testte

Sony'nin amiral gemisi tableti test merkezimize konuk oldu, zorlu testlerden geçti. Ve sonuç...

Çok ince ve hafif, su ve toza dayanıklı, ekranı keskin ve donanımı sağlam. Peki Sony'nin tablet filosunun yeni amirali gerçekten de istenileni verebiliyor mu? Sony Xperia Tablet Z test merkezimize konuk oldu ve zorlu testlerle yüzleşti. İşte sonuçlar...

Haberin Devamı

Sony, yeni ultra ince tabletinin içine çok güçlü bir donanım yerleştirmiş. Xperia Tablet Z'nin 10.1 inç ekranı Full HD'den de yüksek çözünürlüğe (1,920 x 1,200p) ulaşıyor. Tıpkı 5 inç'lik küçük akıllı telefon kardeşi Xperia Z gibi, Tablet Z de dört çekirdekli 1.5 GHz işlemciye sahip. Yüksek hızlı WLAN-n ve 3G-LTE (opsiyonel) bağlantılarını destekleyen ikili, su ve toz geçirmez gövdeleri sayesinde de en olumsuz şartlarda bile rahatça kullanılabiliyor.

Tablet Z, Android 4.1 işletim sistemini akıcı bir şekilde çalıştırabiliyor; fakat Android tabletlerin hepsinde meydana gelen ufak takılmalar Tablet Z'de de meydana geliyor. Güçlü ve dayanıklı Tablet Z'yi uzun süre kullanmak istediğiniz zaman ise dezavantajı ortaya çıkıyor. Çoğu Android tablete kıyasla kötü bir pil ömrüne sahip Tablet Z: 4:37 saat video oynatma ve 4:48 saat web gezintisi. Dahası, boş bataryanın tamamen dolması için 6 saatten fazla şarj olması gerekiyor.

Haberin Devamı

Hafif ve Gözalıcı

Ekran tüm testlerde gücünü ortaya koydu. Yaklaşık 350 cd/m2 parlaklık değeri oldukça yüksek ve 146:1 dama tahtası zıtlık oranı neredeyse iPad 3 ile eşit seviyede (147:1). Rakamlar bir yana, görsel testten de başarılı bir sonuç alıyor Tablet Z'nin ekranı: Görüntüler keskin, renkler doğal ve kontrast muhteşem. Yansıma var ve rahatsız edici olabiliyor. Fakat şimdiye kadar gördüğümüz tabletlerin hiçbirinden daha kötü değil.

Tablet Z'nin yeni ve ince tasarımı ilk bakışta göz alıyor. Sadece 7 mm inceliğinde ve 500 gram ağırlığında kasasıyla Sony Xperia Tablet Z, hem en ince hem de en hafif tabletlerden biri. Taşınabilirlikteki en büyük üç etmenden ikisinde çok başarılı olan Tablet Z, pil ömründe, daha önce de belirttiğimiz gibi sınıfta kalıyor. Ayrıca uzun açılma süresi de dezavantajlar hanesine ekleniyor. Sonuç olarak Tablet Z'ye taşınabilirlik açısından ancak "tatmin edici" notunu verebiliyoruz.


NFC ve Kızılötesi

Xperia Tablet Z'nin 8 megapiksellik ana kamerası, bazı solgun renkli fotoğraflara rağmen, testlerde iyi bir performans sergiledi. Ön kamera ise, 2.2 megapiksel çözünürlük sunuyor.

Haberin Devamı

2 GB RAM ve 16 GB depolamaya sahip olan Tablet Z'nin depolama kapasitesi microSD kart ile rahatlıkla artırılabiliyor. Hızlı kablosuz deneyimi sunan WLAN-n bağlantısına sahip. Ayrıca hızlı ve kolay kablosuz veri aktarımı sağlayan NFC çipi sayesinde uyumlu cihazlarla saniyeler içerisinde veri aktarımı yapabiliyor. Örneğin, NFC uyumlu bir televizyona tabletin ekranındaki görüntüyü aktarmanız mümkün.

Xperia Tablet Z'ye has bir özellik de, sahip olduğu kızılötesi sensör sayesinde, uyumlu uygulamalar kullanılarak tableti televizyon kumandasına dönüştürebiliyor olmanız...

Tabletin Türkiye fiyatı henüz kesinlik kazanmış değil. Ancak birkaç hafta içerisinde, resmi olarak satışa çıkması bekleniyor.

Sony Xperia Tablet Z
Fiyat: 640 Euro (Yurtdışı)
+ Kaliteli işçilik
+ Full HD ekran
+ Çok ince ve hafif
+ Suya ve toza karşı dayanıklı
+ Kızılötesi sensör
- Ortalamanın altında pil ömrü
- Çok uzun açılma süresi
Değerlendirme: % 82,1
CHIP 4/5
Fiyat/Peformans: % 61
Kullanım: % 86
Taşınabilirlik: % 63
Görüntü: % 90
Özellikler: % 86

Tüm teknik özellikler ve test sonuçları

Alternatif

Daha uzun pil ömrüne ve Full HD olmamasına rağmen çok iyi bir ekrana sahip olan Sony Xperia Tablet S iyi bir alternatif. Nvidia'nın Tegra 3 platformu Android 4.1 için gerekli gücü rahatlıkla sağlayabiliyor. Aynı Tablet Z gibi kızılötesi sensöre sahip ve su altında çalışamasa da su sıçramalarına karşı dayanıklı. 16 GB (artırılabilir) hafızası ve 3G modülü ile Tablet S, yaklaşık 1000 TL'ye (Wi-Fi) piyasada alıcı buluyor.

Haberin Devamı

Kaynak: CHIP Online