Bilim - Teknoloji Sony'den "acayip" bir gözlük!
Paylaş
Sony'den "acayip" bir gözlük!

Bir akıllı gözlük de Sony'den geldi. Ama bu gözlüğü takmak, biraz yürek istiyor!

Sony artırılmış gerçeklik gözlüğü SED-E1 SmartEyeGlass'ın Developer Edition modelini yakında piyasaya süreceğini duyurdu. Kısıtlı adetlerde piyasaya sürülecek olan bu model 10 Mart'tan itibaren ABD, Almanya, İngilitere ve Japonya'da piyasaya sürülürken, aynı tarihlerde Fransa, İtalya, İspanya, Belçika, Hollanda ve İsveç'te de ticari müşterilere /ortaklara sunulmaya başlanacak. SED-E1, İngiltere ve Almanya'da şimdiden ön siparişe açılmış durumda.


İlk bakışta biraz garip...

Google Glass'ı "stil" bulmayanlar için kötü haberlerimiz var, Sony'nin yeni gözlüğü ilk bakışta Samsung SmartTV'lerin 3D gözlüklerini andırıyor, ancak onlardan bile daha ağır ve iri gözükmekte. Üstelik gözlüğün bataryası, hoparlörü, mikrofonu ve navigasyonu sağlayan dokunmatik sensörünün bulunduğu kumanda da küçük ve şık sayılmaz, üstelik bir kablo ile gözlüğe sürekli bağlı kalmak zorunda.

SmartEyeGlass WLAN veya Bluetooth üzerinden bir Android cihaza bağlanabilmek için geliştirilmiş durumda; üzerinde bulunan 3MP kamera resim ve video (sessiz video) çekebiliyor. Elbette bu zaten sınırlı olan batarya ömrü üzerinde pek iyi bir durum yaratmayacaktır.

Normal şartlar altında 150 dakika (saat değil) batarya ömrü olması beklenen SmartEyeGlass, kamera çalıştığında 80 dakikadan fazla dayanamıyor. Üstelik Sony, Wi-Fi'ın açık olup olmaması, ortam sıcaklığı ve bağlandığınız Android cihazın modelinin de bu pil ömrü üzerinde etken olacağını belirtmekte.


Peki şu haliyle ne kadar yeterli?

Sony, SmartEyeGlass'ın geliştirilmiş bir AR deneyimi sunacağını söylese de gözlükten görebileceğiniz görüntü 8-bit'lik, gayet "retro" duran iki renk ekranlardan ibaret. Microsoft'un HoloLens'inin çok daha detaylı ve renkli ekranları ile baş etmesi kolay olmayacak gibi görünüyor.

Bu karamsar ortamın içerisinde İyi haberler de mevcut. Sony, hiç geciktirmeden bir SDK (geliştirici kit'i) piyasaya sürmüş durumda ve ilk olarak piyasaya sürülecek olan Developer Edition modelinin de uygulama geliştiricilere destek olmasını bekliyor.

SmartEyeGlass şu haliyle çok çekici gözükmese de Sony kesinlikle son sözünü söylemiş değil. Sony bu Developer Edition modelinin geliştiricilerin ilgisini çekmesini ve bunun da çok daha rekabetçi bir AR gözlük geliştirilmesi için kendilerine destek sağlamasını bekliyor.

Cihaz, Sony Developer World sitesi üzerinden satılacak ve fiyatı da 840 dolar civarında.

Haberin Devamı

Resimlerle: 12 hayal ürünü inanılmaz gözlük!

Kaynak: CHIP Online