Gündem Sözleşmeli öğretmenlik ataması başvuruları başladı mı? Başvuru nasıl yapılır?

Sözleşmeli öğretmenlik ataması başvuruları başladı mı? Başvuru nasıl yapılır?

Paylaş
Sözleşmeli öğretmenlik ataması başvuruları başladı mı? Başvuru nasıl yapılır?

Sözleşmeli öğretmen adayları için bugün büyük gün... 20 Bin sözleşmeli öğretmen ataması için ön başvurular bugün başlıyor. Şimdi on binlerce kişi "Sözleşmeli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır?"a cevap arıyor. İşte detaylar...

Sözleşmeli öğretmen adayları için geçen aylarda takvim açıklandı. Sürecin ilk adımı ön başvurulardı. O da bugün başlıyor. Şimdi bu görev için yanıp tutuşanlar "Sözleşmeli öğretmenlik ataması başvurusu nasıl yapılır?" sorusuna cevap arıyor.

Haberin Devamı

20 BİN SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ÖN BAŞVURU TARİHLERİ NE ZAMAN?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamasının ardından Milli Eğitim Bakanlığı hareket geçerek 20.000 sözleşmeli öğretmen alımına ilişkin takvimi paylaştı. Takvime göre ön başvurular 26 Mart'ta alınacak. Sözlü sınav merkezlerinin İlanı ve sınav merkezi tercihlerinin alınması 1 Nisan'da olacak. Adayların sözlü sınava alınacakları sınav merkezlerinin ilanı 5 Nisan'da duyurulacak.

Öğretmen adayları 12 - 30 Haziran tarihleri arasında sözlü sınava girecekler. Sonuçlar ise 4 Temmuz'da belli olacak.

Müracaatlar, 2017-2018 KPSS sonuçlarına göre alınacak olup, tercihlerin alınması ve atama işlemi ile ilgili tarihler daha sonra açıklanacaktır.

SÖZLEŞMELİ ÖĞRETMEN ZORUNLU HİZMET SÜRESİ NE KADAR?

Haberin Devamı

Sözleşmeli öğretmenlerin zorunlu hizmet süresinin kısaltılması, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2023 Eğitim Vizyonu Belgesi toplantısında gündeme gelmişti.

Halihazırda 4+2 olarak uygulanan zorunlu hizmet süresinin, 3+1 olarak yeniden düzenleneceği, toplantıda konuşulan konular arasında yer almıştı.

HANGİ BRANŞTAN KAÇ KİŞİ ALINACAK?

Branş bazında kontenjan bilgilerini açıklayan Milli Eğitim Bakanlığı, en fazla kontenjanı 2.011 kişi ile Sınıf Öğretmenliği alanına ayırdı. Bu kontenjanı takip eden diğer branşlar ise, 1.960 kişi ile İngilizce Öğretmenliği, 1.922 kişi ile Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenliği oldu. Rehberlik alanı için yapılacak olan alım sayısı 1.120, Türkçe Öğretmenliği alanı için ise 1.149 olarak açıklandı.

BAŞVURU NASIL YAPILACAK?

Başvurular https://ilkatama.meb.gov.tr adresinden yapılacak. Bu başvuruda adaylar, kılavuzda belirtilen 17 (on yedi) sınav merkezinin tamamını tercih edebilecek.

Başvuru onayları, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince yapılacak.

Mezuniyetleri birden fazla alana kaynak teşkil eden adaylar, sadece bir alana başvuruda bulunabilecek.

BAŞVURU İÇİN TIKLAYINIZ

Adaylar, Türkçe, İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji, Sosyal Bilgiler, Türk Dili ve Edebiyatı, Tarih, Coğrafya, Matematik (Lise), Fizik, Kimya, Biyoloji, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, İngilizce, Rehberlik, Okul Öncesi ve Sınıf Öğretmenliği alanları bakımından KPSSP121 puan türünden, Almanca, Arapça, Fransızca ve Rusça alanlarına KPSSP120 puan türünden, diğer alanlar bakımından ise KPSSP10 puan türünden 50 ve üzerinde puan almış olmaları kaydıyla başvurabilecektir. Bu kapsamda başvurular geçerli olan KPSS puan üstünlüğü esasına göre değerlendirilecektir. Birden fazla sınava (2017 ve 2018) katılan adayların, yüksek olan KPSS puanı başvuru formuna otomatik olarak yansıtılacak.

Haberin Devamı

ASKERDE OLANLAR DA BAŞVURABİLECEK

Başvuru tarihi itibarıyla askerlik için sevke tabi olanlar ile hâlen askerlik hizmetini yapmakta olan öğretmen adayları başvuruda bulunabilecektir. Bu adaylardan askerlik hizmetini yapmakta iken öğretmenliğe atananlar, hâlen askerde olduklarını ve muhtemel terhis tarihlerini gösterir bir belgeyi en kısa süre içinde dilekçe ekinde atandıkları il millî eğitim müdürlüklerine gönderecekler ve terhis tarihini takip eden bir ay içinde göreve başlatılacaklar.

Haberin Devamı

BAŞVURU BELGELERİ NELER OLACAK?

Başvuru esnasında adaylardan aşağıdaki belgeler talep edilecek;

Lisans diploması veya geçici mezuniyet belgesinin aslı veya onaylı örneği ya da e-devlet üzerinden aldıkları diploma belgesi,

Orta Öğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans, Pedagojik Formasyon Programı/Pedagojik Formasyon Eğitimi Sertifikası, İlköğretim Sınıf Öğretmenliği ya da İngilizce Öğretmenliği Sertifikası programlarından birini tamamladığına ilişkin belge veya bu belgenin onaylı örneği,

Yurt dışındaki yüksek öğretim kurumlarından mezun olanların, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca verilen yüksek öğreniminin ve pedagojik formasyon belgesinin yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına veya programlarına denklik belgesi,

Talim ve Terbiye Kurulu kararı gereğince Felsefe bölümü mezunlarından 16 kredi sosyoloji, 16 kredi psikoloji; sosyoloji bölümü mezunlarından 8 kredi mantık, 16 kredi felsefe, 16 kredi psikoloji aldığına dair belgenin aslı veya onaylı örneği (Bu belge pedagojik formasyon belgesi yerine kullanılamaz.),

Haberin Devamı

Adaylardan başvuruda sağlık, askerlik ve adli sicil durumlarına ilişkin belge istenmeyecek, Elektronik Başvuru Formunda beyan alınacaktır.

BAZI BAŞVURU BELGELERİ İL VE İLÇE MÜDÜRLÜKLERİNDE ONAYLATILACAK

Adaylar, elektronik ortamda yaptıkları başvuruları ve bu başvurulara ilişkin “Elektronik Başvuru Formunun çıktısını, şahsen ya da noter aracılığıyla vekâlet verecekleri kişiler vasıtasıyla il/ilçe millî eğitim müdürlüklerine onaylatacak.

Başvurularda aslı ibraz edilen belgelerin birer örneği il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince onaylanarak teslim alınıp asılları adaylara geri verilecek.

Atama sürecinin zamanında sonuçlandırılması bakımından başvurular, başvurunun yapıldığı gün ya da -başvurunun son gününe rastlayan gün hariç- bir sonraki gün mesai saatleri içinde onaylatılacak.

Elektronik Başvuru Formunda beyan edilen bilgilerden adaylar sorumlu olacak.

Adaylardan başvuru ekranında karşılaşılan uyarının yanlış olduğunu iddia edenler, bu durumu belirten bir dilekçe ile il millî eğitim müdürlüklerine başvuruda bulunacak; bu iddialar il millî eğitim müdürlüklerince Personel Genel Müdürlüğüne (Öğretmen Atama Daire

Başkanlığı) belgegeçer ya da e-posta yoluyla bildirilecek.

Adayların başvurularının il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince onaylanmasından sonra yapacakları bilgi ve beyan düzeltme talepleri dikkate alınmayacak.

Elektronik Başvuru Formu haricinde veya süresi dışında yapılan, il/ilçe millî eğitim müdürlüklerince onaylanmamış olan, atama alanı ve mezun olduğu yükseköğretim programı yanlış girilerek yapılan başvurular ile başvuru şartlarını taşımadığı hâlde gerçeğe aykırı belgeyle ya da beyanda bulunarak, evrakta tahrifat yaparak, gerçek durumunu gizleyerek yapılan başvurular ve buna bağlı gerçekleştirilmiş tüm işlemler geçersiz sayılacak.

Bu duyuruda yapılan açıklamalara ek olarak başvuru süresi içinde oluşabilecek durumlar ile uygulamaya yönelik açıklamalar Bakanlığın http://personel.meb.gov.tr internet adresinde başvuru süresi içinde duyurulacaktır. Öğretmen adaylarının hak kaybına uğramamaları bakımından bu açıklamaları takip etmeleri gerekmektedir.