Beden Sağlığı 'Spiralin rahim kanseriyle ilişkisi yok'

'Spiralin rahim kanseriyle ilişkisi yok'

Paylaş
'Spiralin rahim kanseriyle ilişkisi yok'

Kadın Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Zeki Salar, spiral kullanımının rahim kanseri tehlikesi nedeniyle kadınları tedirgin ettiğini ancak bu endişeye gerek olmadığını söyledi

Memorial Antalya Hastanesi ve Konyaaltı Lions Kulübü işbirliği ile düzenlenen “Kadın Sağlığı” bilgilendirme toplantısında, Op. Dr. Zeki Salar, Ahmet Coşkun Bulut İlköğretim Okulu velileri ile bir araya geldi. Maddi olanaksızlıklar nedeniyle yeterli sağlık hizmeti alamayan öğrenci annelerinin sorularını yanıtlayan Op. Dr. Salar, doğum kontrol yöntemleri, kadın kanserleri ve bu kanserlerin erken teşhis yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

Op. Dr. Zeki Salar, her kadına uygulanan doğum kontrol yönteminin; kadının yaşı, kilosu, sistemik bir rahatsızlığı olup olmadığı gibi kriterlere bağlı olarak belirlendiğini söyledi. Spiral kullanımının toplumda kilo alımı, bel ağrısı, erken menopoz ve rahim kanserine yol açtığının düşünüldüğünü dile getiren Op. Dr. Zeki Salar, bu inanışların bilimsel bir gerçekliği olmadığını ifade etti. Op. Dr. Salar, “Spiral sadece rahimde lokal etkisi olan, vücudun hormon dengesini bozmayan bir doğum kontrol yöntemidir. Spiral adet kanamasını artırdığından kansızlığa yol açabilir ya da rahimde enfeksiyon oluşumuna neden olabilir. Ancak rahim kanseri gibi hastalıklara yol açacak bir etkisi bulunmamaktadır” diye konuştu.

Haberin Devamı

RAHİM AĞZI KANSERİNE KARŞI YILLIK SMEAR KONTROLÜ

Kadınlarda en sık görülen kanser türleri arasında bulunan rahim ağzı kanserinde, riskin her yıl yapılacak smear kontrolleri ile en aza indirilebileceğini anlatan Op. Dr. Salar, smear testinin önemi hakkında şunları söyledi: “En sık görülen kadın kanserleri arasında bulunan rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için smear testlerinin her yıl yapılması gerekir. Rahim ağzı kanserine yol açan HPV’ye karşı yapılan aşının yüzde 100 koruyuculuğu yoktur. HPV aşısı yapılsa bile yıllık smear kontrollerinin ihmal edilmemesi önemlidir.”

AYDA BİR KEZ EVDE MEME MUAYENESİ

Op. Dr. Salar, kadın kanserleri arasında ilk sırada yer alan meme kanserinde de erken teşhisin öneminin altını çizdi ve ekledi: “Meme kanserinin erken teşhisinde yıllık meme muayenesi, meme ultrason ve mamografi için doktora başvurmanın yanı sıra; kadınların her ay kendi kendilerini muayene etmeleri çok önemlidir. Kadınların memesini düzenli olarak kontrol etmesi, hastalığın erken evrede yakalanabilme şansını önemli ölçüde yükseltir. Kendi kendine meme muayenesi, adet döngüsünün 5. ve 7. günleri arasında, ayda bir kez yapılmalıdır. Menopozda olan ya da adet görmeyen kadınlar ise her ay belirledikleri bir günde muayeneyi yapılmalıdır.”

MEMEDEKİ DEĞİŞİKLİKLER CİDDİYE ALINMALI

Haberin Devamı

Memelerdeki değişikliklerin önemsenmesi gerektiğini vurgulayan Op. Dr. Salar, “Memelerde belirgin şişlik, meme cildinde içe doğru çekilme alanları, renk değişiklikleri, kızarıklık, yüzeysel damarlarda belirginleşme hali, ciltte ‘portakal kabuğu’ manzarası, meme ucunun içe doğru çekilmesi, içe gömülmesi, özellikle bir pozisyondan diğerine geçişte meme başında şekil ve renk değişiklikleri varsa, zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır” şeklinde konuştu.