Ekonomi S&P'nin 'not kırması' nasıl değerlendirildi?

S&P'nin 'not kırması' nasıl değerlendirildi?

Paylaş
S&P'nin 'not kırması' nasıl değerlendirildi?

Standard and Poor's'un Avro Bölgesi'ne üye 9 ülkenin kredi notunu düşürmesi farklı değerlendirmelere neden oldu

Avrupa Komisyonunun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu Başkan Yardımcısı Olli Rehn, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’un (S&P) Avro Bölgesi’ne üye 9 ülkenin kredi notunu düşürmesini "tutarsız" olarak değerlendirerek, bundan üzüntü duyduğunu söyledi.

Haberin Devamı

Rehn yaptığı yazılı açıklamada, Avro Bölgesi ülkelerinin krizi sona erdirmek üzere kararlı adımlar atması ve finansal piyasaların sakinleşmesi konusunda ilerlemeler kaydetmesine karşın zamanlamasının rastlantı olmadığını doğruladıktan sonra S&P’nin kararını "tutarsız" bulduğunu ve üzüntü duyduğunu belirtti.

S&P’nin kararının, Avro Bölgesine üye ülkeler için yapısal reformları ve mali konsolidasyonu daha gerekli kıldığını vurgulayan Rehn, aynı zamanda bankacılık sektörünün kırılganlığına çözüm üretilmesi ve ekonomik yönetişim ile mali bakımdan savunmaların güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Rehn, Avrupa İstikrar Mekanizmasının (ESM) işleyişi ve biçiminin mümkün olduğunca hızlı bir şekilde tamamlanmasının önemine işaret etti.

Haberin Devamı

FRANSA BAŞBAKANI: BEKLİYORDUK

Fransa Başbakanı François Fillon, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’un Fransa’nın kredi notunu düşürmesinin beklenen bir karar olduğunu bildirdi.

Fillon, düzenlediği basın toplantısında, kararın ne dramatize edilmesi ne de küçümsenmesi gereken bir uyarı olduğunu vurguladı.

S&P’nin kararının beklendiğine işaret eden Fillon, ancak kararın, Avro Bölgesinin çabaları ve bu çabaların yatırımcılarca destek görmeye başlaması
karşısında "zamansız" olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Başbakan Fillon, Fransa’nın yatırımcıların güven duyduğu sağlam bir ülke olduğunu belirterek, kredi derecelendirme kuruluşlarının yararlı barometreleri
bulunduğunu ancak ülkenin politikalarını belirleyenlerin bunlar olmadığını kaydetti.

Fransız hükümetinin reformları sürdürmekte kararlı olduğunu altını çizen Fillon ayrıca, S&P’nin kararının, Avrupa’da ortak yönetim ve daha yakın birliğe
ihtiyaç olduğunu gösterdiğine vurgu yaptı.

JUNCKER: EFSF NOTUNU KORUMAKTA KARARLI

Avro Grubu Başkanı ve Lüksemburg Başbakanı Jean-Claude Juncker, Avro Bölgesi’ne üye ülkelerin Avrupa Finansal İstikrar Fonunun (EFSF) "AAA" olan uzun vadeli kredi notunu korumakta kararlı olduğunu bildirdi.

Juncker, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard and Poor’s’un (S&P) aralarında Fransa, Avusturya ve İtalya’nın da bulunduğu Avro
Bölgesine üye 9 ülkenin uzun vadeli kredi notlarını düşürmesinin ardından yazılı açıklama yaptı.

Haberin Devamı

Bölge ülkelerinin ne pahasına olursa olsun krizin üstesinden gelmeyi, kamu maliyelerini iyileştirmeyi, büyümeye dönmeyi ve istihdam yaratmayı
hedeflediğini vurgulanan Juncker, EFSF’ye katkıda bulunan ülkelerin, fonun "AAA" olan uzun vadeli kredi notunu korumak için kararlı olduğunu belirtti.
Juncker, EFSF’nin yerini alması öngörülen Avrupa’nın daimi kurtarma fonu Avrupa İstikrar Mekanizmasının (ESM) kendi sermayesi olacağını ve üye ülkelerin kredi notlarından daha az etkileneceğini de vurguladı.

EFSF’nin kredi notu kendisine teminat sağlayan ülkelerin kredi notuna bağlı, zira bu ülkelerin notu düşerse, fiilen EFSF’nin kredi notu da tehlikeye
düşüyor. Çünkü, fonun, piyasalara düşük faiz oranlarıyla borç verebilmek ve zor durumdaki ülkelere kredi sağlayabilmek için "AAA" olan kredi notuna ihtiyacı bulunuyor.

Haberin Devamı