e-spor Türk oyun pazarı 1 milyar doları aştı
Paylaş
Türk oyun pazarı 1 milyar doları aştı

Pazar araştırma şirketi Newzoo’nun yaptığı araştırma sonucunda hazırladığı 2018 Küresel Oyun Pazarı Raporu’ndaki veriler, Türkiye’deki oyun pazarının 1 milyar dolar büyüklüğe yaklaştığını gösteriyor.

Newzoo 2018 yılına ait veriler incelendiğinde bütün dünyada oyun pazarının 2018 sonunda toplam 137.9 milyar dolar olması bekleniyor. Beklediği gibi olması halinde bu değer geçen yıldan %13,3 fazla olacak. Ülkemizin içerisinde bulunduğu Avrupa ve Orta Doğu bölgesinin de geçen seneye oranla %8,8’lik bir büyüme gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

Firma raporuna göre, yaklaşık 81 milyon nüfusu olan ülkemizde 32 milyondan fazla oyuncu bulunuyor. Bu oyuncuların ise büyük çoğunluğunu mobil platform oyuncuları oluşturuyor. Oyuncuların, 2018 yılı sonuna kadar toplam 877,9 milyon dolar değerinde bir pazar oluşturacağı belirtilmiş.

Dünya incelendiğinde ise Avrupa ve Orta Doğu bölgesinin, diğer bölgelerin gerisinde kaldığı ifade ediliyor. Asya-Pasifik ülkeleri 71,4 milyar dolar ile birinci sırada iken, onu 32,7 milyar dolar ile Kuzey Amerika bölgesi takip ediyor. Dünyanın en kalabalık ülkesi olan Çin ise tek başına 37,9 milyar dolarlık bir pazara sahip. Amerika ve Kanada gibi ülkelerin yer aldığı Kuzey Amerika bölgesini geçen Çin, dünya oyun tüketiminin %28’lik kısmını oluşturuyor.

Haberin Devamı

Araştırma verilerine göre, oyun pazarının en büyük kısmını ise mobil oyunlar oluşturuluyor. 70,3 milyar dolar büyüklüğe ulaşan küresel mobil pazar, geçtiğimiz yıla oranla %25,5 büyüme göstererek birinci sıraya yerleşmiş.

Mobil pazardan sonra 34,6 milyar dolar ile konsolların geldiğini de ekleyelim. PC platformunun son sırada görülmesinde de, korsan oyunların etkili olduğu belirtilebilir.