Futbol UEFA, finansal fair-play'i değiştiriyor
Paylaş
UEFA, finansal fair-play'i değiştiriyor

Kulüplerin son yıllardaki korkulu rüyası FFP'de kural değişikliğine gidiliyor. 7 Nisan itibarıyla kulüpler artık gelirlerinin yüzde 90'ı kadar harcama yapabilecek. İlerleyen süreçte bu oran kademeli olarak yüzde 70'e kadar inecek. UEFA'nın bir süredir tartıştığı "oyunculara tavan maaş" fikrinin ise hayata geçmesi şimdilik zor.

UEFA, FFP (Financial Fairplay) uygulamasında değişikliğe gidiyor. Temelde FFP kaldırılıp yerine yeni bir uygulama getirilmiş olacak. Bu uygulamaya göre; kulüpler, futbol harcamalarını gelirlerinin yüzde 90’ı kadar yapabilecek. Bu limitin 3 sezon içerisinde yüzde 70’e çekilmesi planlanıyor.

Haberin Devamı

UEFA kural ihlali yapan kulüpleri Avrupa’da bir alt organizasyona düşürebilecek. Bu doğrultuda Şampiyonlar Ligi’nde yer alan bir kulüp, UEFA kurallarını ihlal etmesi halinde Avrupa Ligi’ne düşürülebilecek. Ayrıca 2024’te uygulanacak yeni Şampiyonlar Ligi ve Avrupa Ligi’nde kulüplere puan silme ve para cezası verileceği belirtildi.

Maaş limiti sistemi ise kabul görmedi. Avrupa’daki çalışma yasalarının karmaşık olması ve maaş limiti sistemini mevcut durumda uygulamanın zor olacağının düşünülmesinin ardından farklı alternatifler üzerinde çalışıldığı ifade edildi. Yüksek gelire sahip İngiliz takımlarına fayda sağlayacak olan yeni sistem 7 Nisan’da oylamaya sunulacak.