Dünya Stres çarkından sonra yeni çılgınlık: Kürdanatar'a yasak geldi!

Stres çarkından sonra yeni çılgınlık: Kürdanatar'a yasak geldi!

Paylaş
Stres çarkından sonra yeni çılgınlık: Kürdanatar'a yasak geldi!

Stres çarkından sonra şimdi de bir tür ok olan 'Kürdanatar' çılgınlığı yayılmaya başladı. Çin hükümeti, ucu sivri kürdan ya da ince iğneleri atan oku yasaklama kararı aldı

Çin'de özellikle çocuklar arasında yayılan tehlikeli bir oyuncak, yasaklanmaya başlandı. Çeşitli firmalar tarafından plastik veya ahşaptan üretilen ve özellikle okullara yakın satış noktalarında satılan Tatar yayı şeklindeki bu ok, ucu sivri ahşap kürdanları büyük bir hızla fırlatıyor. Fiyatı 1 ile 3 TL arasında değişen bu yaydan fırlayan kürdanlar, kalın karton kutuları, elma gibi sert meyveleri, hatta kürdan yerine ince bir iğne kullanıldığında metal içecek kutularını bile delebiliyor.

Anne-babaların, çocuklardan bazılarının bu oku birbirine fırlattığı hatta iğne, ince çivi gibi metalleri de oka takıp fırlattığı yönündeki şikayetleri üzerine bazı kent yönetimleri, oyuncağın ve satış ve kullanımını yasakladı. İlk kez Çengdu kentinde başlayan yasak, Kunming ve Harbin'den sonra Hong Kong'da da uygulanmaya başlandı.

Çin medyasına göre, yasağın ardından polis, satış noktalarına baskın yaparak yayları topluyor. Oyuncağın internetten satışının ysaklanması için de girişimler başlatıldı.


35 TON STRES ÇARKI İMHA EDİLDİ


Çocuklar arasında salgın haline gelen stres çarklarına karşı dünyada ciddi önlemler alınmaya başlandı. Almanya'da el konulan 35 ton stres çarkı, yetkililer tarafından imha edildi. Frankfurt Uluslararası Havalimanı'na geçen stres çarklarına, üzerlerinde kullanım klavuzu ve çocuklarda dikkat dağınıklığına yol açabileceğine dair uyarılar bulunmadığı gerekçesiyle el konulmuştu. Stres çarklarına, çocukların arkadaşlarına karşın 'silah' olarak kullandığı, okullarda ders dinlemeyi engellediği gerekçeleriyle Türkiye ve dünayda pek çok ülkede çeşitli sınırlamalar getiriliyor.

Haberin Devamı