Gündem 'Suçlamalar iç ve dış güçlerin komplosu'

'Suçlamalar iç ve dış güçlerin komplosu'

Paylaş
'Suçlamalar iç ve dış güçlerin komplosu'

Zirve Yayınevi cinayetlerine ilişkin davanın sanıklarından emekli Orgenaral Ahmet Hurşit Tolon, 47. duruşmada savunmasını tamamladı

Malatya 3. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmada, Tolon, savunmasının ardından ardından Mahkeme Heyeti ve avukatların sorularını yanıtladı. Zirve Yayınevi cinayetleriyle hiçbir şekilde bağlantısının bulunmadığını öne süren Tolon, hakkındaki suçlamaların iç ve dış güçlerin bir komplosu olduğuna inandığını söyledi.

Kendisinin yarım asrı aşkın süreden beri Türk Silahlı Kuvvetleri’nin farklı kademelerinde görev yaptığını hatırlatan Tolon, orduda en fazla madalya alan subay olduğunu ifade etti. Tolon, "Cumhuriyet’in kuruluşunda görev almış bir dedenin torunu ve Cumhuriyet’in emanet edildiği kişilerden biriyim. Ben, terörist başının AB normlarında yargılanmasını sağlayan düzeni sağlayan kişiyim.

Hakkımdaki iddialar bir müfterinin iftiralarından başka bir şey değildir. Adaletine sonsuz güvendiğim yüce heyetinizden beraaatimi talep ediyor, gasbedilen haklarımın iadesini istiyorum" diye konuştu. Cinayetlerin işlendiği tarih olan 18 Nisan 2007 günü İnönü Üniversitesinde bir konferansta bulunduğunu anımsatan Tolon, Malatya’ya konferans için gelişinde dönemin rektörü Prof. Dr. Fatih Hilmioğlu, İkinci Ordu Komutanı Orgeneral Hasan Iğsız ve eşleriyle havaalanında çiçekle karşılandığını, geceyi orduevinde geçirdikten sonra sabah Iğsız’ı ziyaret ettiğini anlattı. Iğsız’ın kendisini askeri törenle karşıladığını kaydeden Tolon, daha sonra İnönü Üniversitesine geçerek "21. Yüzyılda Kuşatılmış Türkiye" konulu konferansa konuşmacı olarak katıldığını, kentteki menfur cinayeti ise yerleşkedeki akşam yemeğinde öğrendiğini savundu.

Haberin Devamı

Tolon, Mahkeme Başkanı Hayrettin Kısa’nın "Emekli bir orgeneralin askeri törenle karşılanması normal midir?" sorusu üzerine, "Bu bir usuldür. Emekli de olsa bir komutan ilk kez ziyaret ettiği birlikte törenle karşılanır" dedi.

"(JİTEM) Böyle bir yapı hiç görmedim"

Kısa’nın iddianamedeki suçlamaları hatırlatarak, JİTEM’in varlığını sorduğu Tolon, "Ben böyle bir yapı hiç görmedim. Temasım olmadı. Varlığını bilmem. Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde böyle bir yapı olamaz" diye konuştu. Müdahil avukatların, "iç ve dış güçlerden kastının ne olduğu?" sorusuna Tolon, "Bu bir yorum sorusudur. Ama illa örnek istiyorsanız, Türk askerinin başına çuval geçirilmesi olayında ABD’de görevli bir subaydım. Olayı duyduğum anda eşimi kolundan tutarak, Türkiye’ye döndüm" yanıtını verdi. Tolon’un savunmasının ardından talepleri alan Mahkeme Heyeti, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden duruşmaları nedeniyle Tolon’un 16 Kasım Cuma gününe kadar devam etmesi beklenen duruşmalardan vareste tutulmasına karar verdi.

AA

Haberin Devamı