Bilim - Teknoloji Surface Pro 3 ne kadar iyi?
Paylaş
Surface Pro 3 ne kadar iyi?

Microsoft'un laptop ve tablet kullanıcılarını heyecanlandırmayı başaran hibrit tabletini denedik!

Surface Pro 3 ile Microsoft, yıllar önce kurduğu bir hayali gerçeğe dönüştürme iddiasında. Firmanın yeni laptop-tablet melezi, içerik tüketme ve içerik üretme anlamında taviz vermemeyi amaçlıyor.

Peki Surface Pro 3 bunu başarabiliyor mu? Evet, Microsoft bu amacına çok ama çok yaklaşmış. Profesyonel tablet, daha büyük ve keskin görüntülü ekranından daha ince gövdesine, neredeyse her alanda geliştirilmiş. Yenilenen klavye kılıfı (Type Cover) da atlamamak gerekiyor. Ancak böyle bir tablete ne kadar gerek duyacağımız konusunda hala şüphelerimiz de yok değil... İsterseniz gelin, Surface Pro 2'den 9 ay sonra çıkan yeni Surface'in bu kadar sürede neleri geliştirdiğine beraber bakalım.


Daha büyük ekran, daha ince ve hafif gövde

Daha büyük ekran, daha ince ve hafif gövde

Surface Pro 3 ile selefini yan yana koyduğunuzda farkı hemen görebiliyorsunuz. Bu yeni tablet 12 inç'lik 2160x1440 çözünürlüğe sahip ve Microsoft'un ClearType yazı tipi yumuşatma teknolojisini destekliyor. Bunun anlamı tabletin 10.6 inç'lik Surface Pro 2'den yüzde 38 daha büyük ekrana ve Microsoft'tun ölçümüne göre yüzde 50 daha çok piksele sahip olduğu.

ClearType, metinlerin son derece keskin görünmesini sağlıyor. Windows 8.1'de keskin ekranlarda bulanık görüntüleriyle tanınan Google Chrome'da bile metinler keskin görünüyor.


Yine de keskin ekranlara artık her yerde rastlıyoruz. Bizce asıl etkileyici olan, Surface'in önceki modele göre hem daha ince, hem de daha hafif olması. 800 gram ağırlığındaki cihaz, 9.1mm kalınlığında. Surface 2, yaklaşık 900 gram ağırlığında ve 13.4cm kalınlığındaydı.


Microsoft, bu inceliği 100'ün üzerinde özel yapım parçadan oluşan yeni termal tasarıma borçlu olduğunu söylüyor.


Cihaz fansız değil, ancak tabletin tüm kenarlarında bulunan delikler sayesinde onun rüzgarını veya sesini hissetmiyorsunuz. Modüler yapıda olmayan Surface Pro 3'ün herhangi bir bileşenini değiştirmeniz veya yükseltmeniz mümkün değil.


Daha akıllı Type Cover ve Surface Pen

Daha akıllı kapak

Microsoft, Surface Pro 3'ün donanımında olduğu kadar Type Cover aksesuarında da geliştirmeler yapmış. Kapak, üzerindeki ikinci bir mıknatıs sayesinde tabletin alt çerçevesine de yapışıyor. Yeni Type Cover ile çok daha rahat yazı yazabildiğimizi söylemeliyiz. Ancak bu yeni, çok daha iyi Type Cover'a sahip olmak, Microsoft'un deyişiyle "laptop'unuzun yerini alacak bir tablete sahip olmak" isterseniz, ek 129 doları gözden çıkarmanız gerekecek. Type Cover'ın isteğe bağlı bir aksesuar olmasına pek anlam veremediğimizi söylemeliyiz.


Ancak bu yeni, çok daha iyi Type Cover'a sahip olmak, Microsoft'un deyişiyle "laptop'unuzun yerini alacak bir tablete sahip olmak" isterseniz, ek 129 doları gözden çıkarmanız gerekecek. Type Cover'ın isteğe bağlı bir aksesuar olmasına pek anlam veremediğimizi söylemeliyiz.


Bluetooth özellikli kalem

Bir Surface Pro 3 sahibiyseniz, baştan aşağı yenilenmiş bir Surface Pen'e de sahipsiniz demektir. Yeni kalemin ağırlık dengesi, size gerçek bir kalem tuttuğunuz hissini yaşatmayı başarıyor. LCD ekran, cama eskisinden yakın olduğundan yazı yazarken kalemin dokunduğu yer ile görüntü arasındaki mesafe de oldukça kısalmış.

Surface Pen, tabletin Bluetooth bağlantısını kullanıyor ve üzerindeki düğmeye basarak tabletin kilidini açmanıza izin veriyor. Düğmeye çift tıkladığınızda tüm ekranın görüntüsünü almış oluyorsunuz.

Microsoft, yeni tabletinde avuç algılama özelliğini de önemli derecede geliştirmiş. Palm Block adındaki bu işlev, yazı yazarken elinizi ekrana dayamanıza izin veriyor.


Fiyat ve ilk kararımız

Fiyat

Surface Pro 3'ün Intel Core i3 işlemcili modelinin yurt dışındaki fiyatı, 799 dolardan başlıyor. Ancak vazgeçilmez aksesuar Type Cover'ı dahil ettiğinizde fiyat, 929 dolara ulaşıyor.

ABD'de ön siparişe sunulan Core i5 modelinin fiyatı ise 999 dolardan başlıyor (Type Cover'sız). Ağustos'un sonlarında çıkacak giriş seviyesi Core i7 işlemcili modellerin fiyatları ise 1.549 dolardan başlıyor.

İlk kararımız

Surface Pro 3 ile Microsoft, "laptop'un yerine geçen tablet" hayaline hiç olmadığı kadar yaklaşıyor. Sadece 1 USB 3.0 ve microSD ve mini DisplayPort bağlantısı sunulması sizi bağlantı konusunda tasarruf etmek zorunda bırakabilir. Ancak Microsoft, yazılımlarını ve donanımlarını bir araya getirme amacını Surface Pro 3 ile gerçekleştirmek üzere. Surface Pen ve not almaya izin veren OneNote, bu yönde atılan doğru adımlar arasında.

Surface Pro 3'ün gerçek potansiyelini, Microsoft'un tüm iddialarını yerine getirip getirmediğini detaylı testimizde göreceğiz.

Resimlerle: 2014'te göreceğimiz tabletler

Kaynak: CHIP Online

Haberin Devamı