Gündem Suriye sınırında tatbikat

Suriye sınırında tatbikat

Paylaş
Suriye sınırında tatbikat

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin 'Yıldırım-2011' tatbikatı, Suriye'ye sınır illerimizden Hatay'ın İskenderun İlçesi'ndeki 39'uncu Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Şehit Teğmen Ahmet Tor Kışlası'nda başladı

Türkiye'ye ile ilişkileri gerilen Suriye'ye 'gözdağı' olarak yorumlanan tatbikatta seferberlik sistemi denenecek. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da tatbikat devam ederken, ülkelerinden kaçıp Hatay sınırında kampta barınan 7 bin dolayındaki Suriye vatandaşını önümüzdeki pazar günü ziyaret edeceğinin açıklanması, dikkatleri bu bölgeye çevirdi.

Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanlığı'nca tatbikatta seferberlik sistemi denenecek, tatbikata katılacak yedek personel sefer görevlerine yönelik eğitilecek, seferde kullanacağı silah, teçhizat, araç ve malzemeye intibakları sağlanacak. Tatbikatta yedek personel ile ilgili tebliğ ve celp işlemlerinde askeri ve mülki makamlar arasında koordinasyon ve yükümlülerle iletişimin tesis edilecek, seferberlik ve savaş halinde bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları ile silahlı kuvvetler arasında yürütülecek müşterek faaliyetler deenecek.

Tatbikata katılan bölgedeki ilgili kurum ve kuruşlarının temsilcileri Şehit Teğmen Ahmet Tor Kışlası'na geldi. Askeri yetkililerin verdiği brifingin ardından tatbikat saat 10.00'da başladı.

Haberin Devamı

Geçen yıl Balıkesir'deki 9'uncu Ana Jet Üs Komutanlığı'nda yapılan tatbikatın bu yıl Türkiye'nin Suriye ile ilişkilerinin gerildiği bir dönemde Hatay'da yapılması ise yorumlara neden oldu. Genelkurmay İletişim Daire Başkanlığı'nın tatbikatın planlı olduğu, tarihine çok önceden karar verildiğini duyurmasına karşın, 'Suriye'ye güç gösterisi', 'Suriye'ye uyarı' olarak nitelendirilen tatbikatın bir bölümünü, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da izlemesi bekleniyor. 9 Ekim'de Hatay'a geleceği açıklanan Erdoğan, ülkelerindeki iç karışıklıktan kaçıp Hatay'ın Yayladağı, Reyhanlı ve Altınözü ilçelerinde Türk Kızılay tarafından kurulan çadır kentlerde kalan Suriyelileri ziyaret edecek.

SURİYE'YE 'APO' İÇİN GÖZDAĞI VERİLMİŞTİ

1998'de dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş, sınır ilimiz Hatay'ın Reyhanlı İlçesi'ni ziyaretinde Abdullah Öcalan'ın barındığı Suriye'yi 'Artık sabrımız kalmadı' diyerek uyarmıştı. Ardından Öcalan, Suriye'den çıkartılmıştı.

AÇIKLAMALAR GENELKURMAY'DAN

Gazetecilerin tatbikattan görüntü almasına izin verilmedi. Kışla çevresinden çekim yapmak isteyen gazeteciler ise, polis tarafından bölgeden uzaklaştırılarak, açıklamaların Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılacağı belirtildi

Ufuk AKTUĞ- Murat KİBRİTOĞLU/İSKENDERUN (Hatay), (DHA)