Dünya Suriye'de katliamı muhalifler yapıyor

Suriye'de katliamı muhalifler yapıyor

Paylaş
Suriye'de katliamı muhalifler yapıyor

Independent gazetesinden Robert Fisk, Suriye'de hafta sonu 245 kişinin katledildiği Şam'a bağlı Deraya kasabasına girdi. Kasaba sakinleriyle konuşan Fisk, tanıklıkların katliamı silahlı muhaliflerin işlediğine yönelik iddiaları güçlendirdiğini belirttti

Deneyimli Ortadoğu muhabiri Robert Fisk, "Hayaletlerin ve yanıtsız soruların şehri" olarak tanımladığı Deraya'da yaşayanların anlattıkları hikayenin, katliamla ilgili dünyada dolaşan haberlerden farklı olduğunu yazdı.

Bu kişilere göre, Deraya'da olanların "başarısız bir esir takası pazarlığı" olduğunu kaydeden Fisk, konuştuğu kasaba sakinlerinin tanıklıklarının da katliamın failinin Özgür Suriye Ordusu'na bağlı militanlar olduğuna yönelik iddiaları güçlendirdiğini belirtti.

ASKER AİLELERİ VE MEMURLAR ESİR ALINDI

Kasaba sakinleri, ordunun bölgeye girmeden önce Özgür Suriye Ordusu'nun askerlerin ailelerini, postacı gibi sıradan memurları esir aldı ve taraflar arasında "takas müzakereleri" başladı.

Müzakerelerle ilgili hiçbir resmi açıklamanın yapılmadı ancak Independent’a konuşan bir Suriyeli yetkiliye göre, takas konusunda "uzlaşı için tüm olasılıklar tüketilince" ordunun operasyonu başladı.

BEBEKLER BİLE ÖLDÜRÜLDÜ


Katliamın ardından bölgeye giren Suriye televizyonları da korkunç görüntülere yer verdi. Aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu sivillerin cenazelerinin yığıldığı sokaklarda ilerleyen askerlere, kasaba sakinleri "Bizi teröristlerden kurtarın" diye bağırıyor.

Bir diğer kasabalı ise cenazeleri taşıyan askerlerin yanına gelip "Bunların kökünü ne zaman kurutacaksınız" diyerek tepkisini dile getiriyor.

MUHALİFLER ORDUYU SUÇLAMIŞTI

Suriyeli muhalifler ise katliamın sorumlusunun ordu birlikleri olduğunu ileri sürmüştü. Muhalif gruplar kasabada 200 kişinin katledildiğini açıkalarken, bu gruplara yakınlığı ile bilinen İngiltere merkezli Suriye İnsan Hakları İzleme Örgütü de aynı olayda 320 kişinin katledildiğini iddia etmişti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun da Salı günü, katliamın soruşturulması çağrısında bulunmuştu.

Haberin Devamı

Hürriyet