Dünya Suriyeli muhaliflere Kürt başkan

Suriyeli muhaliflere Kürt başkan

Paylaş
Suriyeli muhaliflere Kürt başkan

Suriyeli muhaliflerin biraraya geldiği en önemli çatı örgütlerden Suriye Ulusal Konseyi liderini değiştirdi ve Burhan Galyun'un halefi olarak ön plana çıkan isim Kürt kökenli Abdülbasit Seyda başa geçti

Suriye Ulusal Konseyi'nin (SUK) yeni başkanı Abdulbasit Seyda, başkanlığı resmiyet kazandıktan sonra yaptığı ilk açıklamada Rusya ve Çin'e, Suriye'de yaşanan olaylar konusunda uluslararası toplumun çabalarına katılmaları çağrısı yaptı.

Seyda, İstanbul'da düzenlediği basın toplantısında, Suriye halkına destek veren ülkelere teşekkür etti.

BM ve Arap Birliği ortak temsilcisi Kofi Annan'ın çabalarını çok değerli bulduklarını ifade eden Seyda, şöyle konuştu:

“Esad rejiminin durdurulması için uluslararası çabaların sürdürülmesi önemli. Türkiye'deki kardeşlerimize, halkımızın devriminin yanında oldukları, sundukları yorucu ve sürekli çalışmalar ile sığınmacılarımızı misafir olarak kabul ettikleri için teşekkürlerimizi sunuyoruz.”

Reuters’ın aktardığına göre uluslararası kamuoyunun sivilleri korumasını ve Birleşmiş Milletler’de etkili bir karar almasını isteyen Seyda, güçlü ülkelerin “(Birleşmiş Milletler Şartı’nın) 7’inci Maddesi uyarınca etkili bir karar alarak öldürme makinesini durdurmasını” istedi.

Seyda, BM Güvenlik Konseyi’nin bir anlaşmaya varamaması durumunda ülkelerin BM kararı dışında da hareket edebileceğini söyledi.

RUSYA VE ÇİN'E ÇAĞRI

Rusya ve Çin hükümetlerine uluslararası toplumun çabalarına katılmaları için çağrı yapan Seyda, İran yönetimini de Suriye halkının iradesine saygı göstermeye davet etti.

Konsey Başkanı Seyda, İran-Suriye ilişkilerinin her iki ülkenin menfaatine dayalı yeni bir döneme gireceğini anlatarak, Tahran rejiminin bu dönem için hazırlık yapması gerektiğini söyledi.

"BAAS REJİMİ EGEMENLİĞİ KAYBETTİ"

Seyda, ülkesinde 49 yıldır hüküm süren Baas rejiminin, son bir yıldır halka yönelik yürüttüğü şiddetli bastırma politikası sonucunda Suriye'nin genelinde egemenliğini kaybettiğini savundu.

Seyda, “Şu an sadece büyük şehirlerdeki büyük caddelerde insan avlıyor. Ve inanıyoruz ki bu yönetim artık son aşamasına ulaştı ve bu sebepten saldırganlığı artacaktır” diye konuştu.

İşleyiş mekanizmaları konusunda SUK'un iç yapısını yenilediklerini belirten Seyda, diğer muhalif gruplarla koordineli çalışmayı hedeflediklerini ifade etti.

SUK Başkanı, “Esad yönetiminin dünyanın kendisine hesap sormayacağını duyduğunda bu durumu kendisi için yeni bir zaman kazanma fırsatı olarak algılayacaktır. Bundan dolayı Esad yönetiminin uluslararası kararlara uymaktan başka çaresinin olmadığını anlaması gereklidir” diye konuştu.

Haberin Devamı