Dünya Suriyeliler yeni anayasaya "evet" dedi

Suriyeliler yeni anayasaya "evet" dedi

Paylaş
Suriyeliler yeni anayasaya "evet" dedi

Bir yıla yakın süredir şiddet eylemlerinin devam ettiği Suriye'de, dün yapılan anayasa referandumunun sonuçları açıklandı

Suriye devlet televizyonu, yeni anayasanın yüzde 89.4'le kabul edildiğini duyurdu. Katılım oranı yüzde 57.4 olan referandum, muhalifler tarafından boykot edilmişti.

Esad, seçmenlerin yeni anayasayı onaylaması halinde, 90 gün içinde parlamento seçimlerine gidileceği sözünü vermişti.

Yeni anayasadaki en önemli değişiklik 1973 anayasasının 8'inci maddesine ilişkin. "Devletin ve toplumun yöneticisi Baas Partisi'dir" şeklinde bir ifadeye yer veren madde, yeni anayasayla birlikte, "siyasi çoğulculuk" esasına uygun hale getiriliyor.

Bu değişikliğe rağmen, devlet başkanına yani Esad'a, yine geniş yetkiler veriliyor. Başbakan seçimi, meclis çoğunluğu aranmaksızın devlet başkanı tarafından yapılıyor. Ayrıca, belli durumlarda devlet başkanı bazı yasaları iptal edebiliyor.

Anayasa değişikliği, Mart ayından bu yana iktidar karşıtı gösterilere sahne olan Suriye'de başlangıçta muhaliflerin en önemli taleplerinden biriydi. Ancak muhalifler şu an Esad'ın ayrılması dışında bir seçeneği kabul etmeyeceklerini belirtiyor.

Suriye hükümeti geçtiğimiz Nisan ayında olağanüstü hali kaldırmış, Temmuz'da da çok partili siyasal sisteme geçilmesini izin veren bir yasayı kabul etmişti.

Haberin Devamı