Midyat Süryaniler anavatanlarında hasret gideriyor

Süryaniler anavatanlarında hasret gideriyor

Paylaş
Süryaniler anavatanlarında hasret gideriyor

Süryaniler anavatanlarında hasret gideriyor

Mehmet Halis NAYIFOĞLU/ MİDYAT (Mardin), (DHA)- MARDİN'in Midyat İlçesinde yaşarken Avrupa'nın değişik ülkelerine göç eden Süryaniler, anavatan hasretini gidermek için tatillerini doğup büyüdükleri köylerde geçiriyorlar. Midyat'a bağlı 20'ye yakın köyde yaşayan Süryaniler, 1960'li yıllardan itibaren Anavatanları Türkiye'den çeşitli sebeplerle yurt dışına göç etmişlerdi.

Süryanilerin tamamen boşattığı Yemişli Köyü'nden yıllar önce Almanya, Belçika, Hollanda, İsviçre, Avustralya ve İsveç olmak üzere çeşitli Avrupa ülkelerine göç eden Süryaniler, uzun yıllar sonra vatan hasretine dayanamayıp geri dönüş yaptıkları köylerinde villa evler inşa ettiler. Yaz tatillerini doğup büyüdükleri kendi köylerinde geçiren Süryaniler, koronavirüsten dolayı iki yıldır köylerine gelemiyorlardı. Normalleşme ile birilikte bu sene de Avrupa'dan kendi köylerinin yolunu tutan Süryaniler, vatan hasretini gidermenin, akrabaları ve köylüleri ile bir araya gelmenin sevincini yaşıyorlar.

Yemişli köyünde 4'üncü yüzyılda inşa edilen Mor Eşayo Kilisesi ile 6'ıncı yüzyılda yapılan Mor Kuryakos Kilisesi, Avrupa'dan dönen Süryaniler için bir sosyal yaşam alanı gibi görev görüyor. Avrupa'dan dönen Süryaniler, boş zamanlarında kiliselerde toplanıp sohbet edip anılarını tazeleyip birlikte güzel zaman geçiriyorlar. Anavatan özlemiyle köylerine yeniden gelen Süryaniler, tatillerini tamamladıktan sonra tekrar Avrupa'ya dönüyor.

Midyat'ın Yemişli Köyü'nden 52 yıl önce Almanya göç eden ve 25 yıl sonra Anavatanı Türkiye hasretine dayanamayıp geri dönen İskender Akkaya, "Bu 52 yıldır buradan Almanya'ya gideli. Fakat 25 sene hiç gelmedik. Yıllar sonra geldim. Çok memnun oluyoruz. Allah'a şükür, bir şey de yok" dedi. Zamanlarını köydeki kilisede geçirdiklerini söyleyen Akkaya, "Burada kiliseye geliyoruz. Burada hepimiz birbirimizi görüyoruz, çok seviniyoruz, çok memnun oluyoruz. Korona hususundan dolayı ziyaretlerde yok. hep burada görüşüyoruz" diye konuştu.

1980'li yıllarda İstanbul'a göç ettikten sonra köye geri dönüş yapan Süryanilerden Kenan Karataş ise, "Bizim Süryaniler bu sene çok memnun oldular, çok gelen oldu. İki sene üç sene önce bu hastalıktan dolayı kimse gelmiyordu. Süryaniler aşılarını yaptılar. Herkesin evi var burada. Çok güzel bir olay bu sene kalabalık olduk" dedi.

FOTOĞRAF

Haberin Devamı