Merkez "Süveyş kanalındaki kaza Libya'nın Türkiye için önemini ortaya koydu"

"Süveyş kanalındaki kaza Libya'nın Türkiye için önemini ortaya koydu"

Paylaş
"Süveyş kanalındaki kaza Libya'nın Türkiye için önemini ortaya koydu"

"Süveyş kanalındaki kaza Libya'nın Türkiye için önemini ortaya koydu"

İSTANBUL, (DHA)- LİBYA’nın Türkiye’nin Afrika ihracatı için çok önemli bir şehir olduğunu belirten DEİK Türkiye-Libya İş Konseyi Başkanı Murtaza Karanfil önemli değerlendirmelerde bulundu. Süveyş Kanalı'nda yaşanan kazaya dikkat çeken Karanfil, “Bu olay Türkiye'nin Afrika'ya ihracatı konusunda Libya'nın önemini bir kez daha ortaya çıkardı. Libya'da kurulacak lojistik üs sayesinde Afrika’nın bütün her yerine ürünler karayoluyla ulaştırılabilir” dedi.

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-Libya İş Konseyi ve Karanfil Grup Yönetim Kurulu Başkanı Murtaza Karanfil, Süveyş Kanalı'nda karaya oturan Ever Given isimli dev yük gemisinin 6 gün aradan sonra dün tekrar yüzdürülmesi ve kanal trafiğinin açılmasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. Karanfil, Süveyş Kanalı'nda yaşanan sıkıntının, Türkiye'nin Afrika'ya ihracatı konusunda Libya'nın önemini bir kez daha ortaya çıkardığını vurguladı.

"12 MİLYAR DOLARLIK ÜRÜN BU KANALDAN GEÇİYOR"

İstenilmeyen bu kaza sonrası 6 günde kanalda 370 geminin geçiş için beklediğini, çok uzun kuyrukların oluştuğunu hatırlatan Karanfil, "Bazı ticari ürünlerde dünya piyasalarında artışa neden oldu. Günlük 12 milyar dolarlık ürünün bu kanaldan geçtiği söyleniyor. 6 günlük birikme piyasaları alt üst etti" ifadelerinin altını çizdi. Murtaza Karanfil, bu kaza sonrası Libya'nın özellikle Türkiye'nin ticareti ve ihracatı için öneminin bir kez daha anlaşıldığını vurgulayarak, şunları söyledi:

"Doğu ve orta Afrika'ya giden ticaret yolu Süveyş Kanalı'ndan geçiyor. Cibuti limanı üzerinden Orta Afrika'ya, Çad'a ürün ulaştırılıyor. Bu da Akdeniz'den Süveyş Kanalı ile 45 gün sürüyor. Libya'da kurulacak lojistik üs sayesinde Afrika'nın direkt ortasına giriş sağlayacağız. Orada belki karayolunu kullanacağız ancak zaten Orta Afrika'ya ulaşmak isteyen gemiler de karayolunu kullanıyor. Aynı zamanda Afrika'dan içeriye doğru bir alternatif sağlayacaktır Libya'daki lojistik üs."

"ULAŞIM SÜRESİ KISALIR, CAZİP AVANTAJLAR SUNAR"

Libya'nın, başta Orta Afrika olmak üzere hem doğu hem de batı Afrika'ya ulaşımda ciddi avantajlar sağlayacağına işaret eden Karanfil, "45 güne varan ulaşım süreleri 10-15 gün aralığına düşer. Libya, Akdeniz'e 3 günlük mesafesinde. Buradan karayoluyla 7-10 günde hem doğu hem de batı Afrika'ya ulaşabiliriz. Libya'daki lojistik üs, çok cazip maliyetlerle bu yükü hafifletir" açıklamasında bulundu.

Karanfil, hükümetin geçen hafta güvenoyu aldığını, bütçe görüşmelerinin onaylanacağını belirterek, sonrasında hızlıca ekonomik kalkınma hareketliliğinin başlayacağını bildirdi. Hem Libyalı hem de Türk iş insanlarının yeni süreçten umutlu olduğunu dile getiren Karanfil, bu süreci bozacak bir girişime Libya halkının izin vermeyeceğini vurguladı.

"LOJİSTİK ÜS KURMA ÇALIŞMALARI VE HAVA KARGO GÖRÜŞMELERİ BAŞLADI"

Murtaza Karanfil, Misrata'da 30 bin metrekarelik kapalı alanda lojistik üs kurma çalışmalarına başladıklarını belirterek, ayrıca Libya'nın güneyinde cep lojistik üssü inşa etmeyi düşündüklerini ifade etti. Karanfil, "Öte yandan hava kargo için görüşmelerimizi sürdürüyoruz. Hava kargoyla Afrika'nın istediğimiz noktasına 1-2 günde ulaşıyoruz. Yani Türkiye'den yola çıkan bir ürün 3 günde deniz yoluyla Afrika'ya ulaşacak. Buradan da Afrika'nın neresi olursa olsun 1-2 günde ulaştırılabilecek. Bu ihracatçılarımıza büyük katkı sağlayacak" değerlendirmesinde bulundu.

Haberin Devamı