Bilim - Teknoloji Suyla şarj eden şarj cihazıyla tanışın!
Paylaş
Suyla şarj eden şarj cihazıyla tanışın!

Bu şarj cihazına sahipseniz, telefonunuzun pili bittiğinde tek ihtiyacınız olan, bir miktar su!

Telefonumuzu şarj etmek konusunda ülkemizde çoğumuz sıkıntı çekmiyoruz. Ancak elektrik altyapısının güvensiz/yetersiz olduğu yerlerde şarj sorunu, çözülmesi gereken sorunlar arasında bir süredir bekliyor.

Stokholm, İsviçre'deki KTH Royal Institute of Technology tarafından geliştirilen dünyanın ilk suyla çalışan şarj cihazı, telefonunuzun pilini şarj edecek kadar enerji üretebiliyor.

Cihazda kullanacağınız suyun tuzlu su olup olmadığı önemli değil, bir su birikintisinden aldığınız suyu bile kullanabiliyorsunuz. MyFC Power Trekk şarj cihazı, mikro hücre teknolojisini kullanıyor. Su, cihaz içindeki metal diske temas ettiğinde hidrojen gazı ortaya çıkıyor. Oksijen ile bir araya gelen hidrojen, kimyasal bir enerji oluşturuyor ve bu, elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Cihazı üzerindeki microUSB portundan telefonunuza bağlayabiliyorsunuz.

Haberin Devamı



Cihazın en önemli sorunu, tamamlandığında 229 dolarlık yüksek bir fiyattan satılacak olması. Bunun yanında sodyum silis içeren "disklerden" de satın almanız gerekiyor. Bu diskler, suya tepki vererek kimyasal tepki için gereken "sulu sodyum silis" ve hidrojeni ortaya çıkarıyor. Disklerin üçü, 12 dolara satılıyor. Her diski bir kez kullanabiliyorsunuz, ancak bir diski kullanarak cihazınızı iki kez şarj edebiliyorsunuz.

PowerTrekk şimdilik bir miktar pahalı olsa da üreticisi MyFC, dünya çapında 11 ülkeyle anlaşmış durumda. Ancak cihazın fiyatının düşmeden, kısa zamanda yaygınlaşması zor görünüyor.

Resimlerle: Isıyla şarj olan telefon!

Kaynak: CHIP Online