Ekonomi TAA Washington'da Türk rüzgârı estirdi

TAA Washington'da Türk rüzgârı estirdi

Paylaş
TAA Washington'da Türk rüzgârı estirdi

TUSKON Başkanı Rızanur Meral, ABD'nin başkenti Washington'da bu yıl 4'üncüsü düzenlenen Turkic – American Convention'da Türkiye'nin Amerika ile olan ekonomik ilişkilerine dair önemli açıklamalarda bulundu

Aralarında 4 Senatör, 39 Temsilciler Meclisi Üyesi, 4 Türk milletvekili, Senato ve Kongre çalışanları, Bakanlık yetkilileri, Türk dünyasından ve ABD’den büyükelçiler, düşüşünce kuruluşları ve üniversitelerden uzmanlar bulunduğu, Türk dünyasından ve Amerika’dan birçok önemli işadamının katıldığı Turkic – American Convention ABD’nin başkenti Washington’da gerçekleştirildi.

Türkiye İşadamları ve Sanayicileri Konfederasyonu (TUSKON) ve Türki Amerikan Birliği (TAA)’nin düzenlediği Turkic – American Convention’da konuşan TUSKON Başkanı Rızanur Meral, Türkiye’nin ABD ile olan ticaretinde önemi gelişmeler yaşandığını söyledi.

“ABD ile dış ticaret açığımız düşüyor”

Rızanur Meral, “TUSKON olarak son 3 toplantıyı destekledik. Bu toplantılara çok sayıda senatör ve milletvekili katılıyor. Çünkü bir anlamda onların da seçmen tabanıyla buluşmasını sağlıyoruz” dedi. Meral, Türkiye - ABD ilişkilerinin de bundan çok olumlu etkilendiğini belirterek şöyle konuştu: “2011 yılında ABD ile 9.4 milyar dolarlık dış ticaret açığı veriyorduk. Bu rakam 2013’te 5.4 milyar dolara düştü. TUSKON olarak neden buradayız? Çünkü, ABD dünya ekonomisinin dörtte biridir ve dünyanın en büyük ithalatçısıdır. Dünyadaki en büyük yabancı yatırımcı ABD’li işadamlarıdır. Geçen yıl ABD’liler 370 milyar dolarlık küresel yatırım yaptılar ve bu ülkeye de 150 milyar dolarlık küresel yatırım geldi. ABD son dönemde kaya gazını keşfetti ve enerji maliyetleri düşürdü. Bizim üyelerimiz de kaya gazı konusunda yatırım yapmaya istekli. ABD’de de 21 tane Türk-ABD ticaret odası kuruldu ve bu sayede işadamlarımız daha verimli ikili iş görüşmeleri yapabiliyor. Düşünün ki bu organizasyonla 48 eyalette program yapılabiliyor ve bu da bizim diasporamız açısından son derece önemli. Biz de burada ABD’nin kapısını Türk iş dünyasına açmaya çalışıyoruz aynı şekilde ABD’li işadamlarının Türkiye’ye açılmasına da destek oluyoruz. Türkiye ile ABD arasında askeri ve siyasi stratejik işbirliğini, ticarete ve yatırıma yaymak bu şekilde olacak.”

240 derneği bünyesinde barındırıyor

Turkic American Alliance Başkanı Faruk Taban da, ABD genelinde 6 federasyonda birleşen 240 derneğin çatı örgütü olarak çalıştıklarını belirterek şu bilgileri aktardı: “2010’dan beri yıllık kongre yapıyoruz. Üyelerimiz, kültür ve diyalog merkezleri ile işadamı derneklerinden oluşuyor. Devlet ricaline yıllık sunumlar yapıyoruz. 2013’teki kongreye, 1.200 kişi, 8 senatör, 40 kongre üyesi, 25 büyükelçi ve 20 Türki parlamenter katılmıştı. 50 eyaletin 48’inde meclis resepsiyonu düzenledik. Ayrıca, çok sayıda da kültür festivali ve Türkiye gezileri organize ettik. 4 binden fazla üst düzey ABD’liyi Türkiye’de ağırladık. Türkiye ve Türki cumhuriyetlerden burada yaşayanları en iyi şekilde temsil etmeye ve bir güç oluşturmaya çalışıyoruz.”

“Devlet destekli değiliz rahatız”

Faruk Taban, 8-9 Nisan tarihlerinde düzenlenen Turkic American Convertion’a her yıl olduğu gibi bu yıl da Türkiye’den siyasileri davet ettiklerini belirterek, “Bütün siyasi partilere davet yaptık. Ancak, 3 tane CHP milletvekili ve Bağımsız Milletvekili Hakan Şükür katılıyor. Aslında ABD’ler için Türkiye’den gelenlerin pek önemi yok. Onlar gelip katılırsa önemli ABD’lerle tanışabiliyorlar. Biz, tabii ki Türkiye’den davet etmeye devam edeceğiz. Bizim faaliyetleriniz tamamen sponsorluklar ve kendi kaynaklarımızla gerçekleşiyor. Devlet destekli bir iş yapmıyoruz ve o nedenle de bir aksama olmuyor ve rahatız” dedi. Taban, bu yılki toplantılara Kazakistan’dan, Azerbaycan’dan ve Türkiye’den 60’a yakın işadamının da katıldığını vurguladı.

“Ortaklık iyidir ama dostluk daha iyidir”


Gecenin en renkli konuşmalarından birine imza atan isim ise Teksas Milletvekili Al Green oldu. ‘‘Seçim bölgemdeki Türk-Amerikalı dostlarım benim için çok önemliler, benimle birlikteler ve onlar sayesinde bugün ben de sizlerin arasındayım’’ diyen Green, Türkiye dışında yapılmış en büyük ‘Türk Merkezi’nin de kendi seçim bölgesinde olduğunu hatırlattı. Green şöyle devam etti: ‘‘Ortaklık iyidir, ilişkiler iyidir ama dostluk daha da iyidir. Bizim bugün burada yaptığımız birkaç yıl önce kurulan dostluğumuzun nesillere aktarımıdır. Dostluk, siyasi, politik çalkantıların, ekonomik iniş-çıkışların yaşanmasına karşın bizi birlikte tutandır. Herşey ters yüz olsa da dostluğumuz bizleri hep bir arada tutacak değerimizdir. Biz dostluğumuzu yaşatarak dünyada yardıma ihtiyaç duyan insanlara birlikte daha güçlü yardım elimizi uzatabiliriz.’’

“Türkler çok çalışkan, adaptasyon sorunu yaşamıyorlar”

New York Milletvekili Hakeem Jeffries ise, ABD’deki en büyük Türk-Amerikan okulunun kendi seçim bölgesinde olduğunu hatırlattı. Jeffries, Türk insanının New York şehrinin mozaiğinde en önemli yapıya sahip olduğunu dile getirdi. Hakeem Jeffries şöyle konuştu; ‘‘Türkler, çalışkan, aile ve ahlaki değerleri güçlü, içinde bulunduğu topluma adaptasyon sorunu yaşamayan bir millet. Amerika ve dünya genelinde Türklerin, Türkiye ile ABD arasındaki siyasi, ekonomik, kültürel ilişkilerin önemini anlamış, geliştirmesi için katkıda bulunduklarını görüyorum.”

“Harmony Okulları Teksas’da büyük başarılara ima atıyor”

Bir başka Teksas Milletvekili Henry Cuellar da, Türk – Amerikan ilişkileriyle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. “Tarihi zenginliği bir tarafa, Doğu ile Batı medeniyetlerinin din, kültür, dil ikliminde harika bir ülke olarak kurulmuştur Türkiye” diyen Cuellar, günümüzde artık Türkiye’nin ABD için öneminin sadece stratejik, askeri veya enerji koridoru olmasından değil, bölgesel olarak bulunduğu konumu gereği üstlenmiş olduğu doğal sorumluluğundan da olduğunu ifade etti.
Türkiye’yi daha önce ziyaret ettiğini hatırlatan Cuellar, “Yeniden gideceğim sizlerin sayesinde. Bildiğiniz gibi Harmony Okulu Teksas eyaletinde inanılmaz başarılara imza atıyor. Gençlerimizin, çocuklarımızın eğitimine yaptığı katkıdan dolayı Harmony Türk-Amerikan okuluna teşekkür ediyorum’’ dedi.
Konuşmasında eski milli futbolcu Hakan Şükür’e teşekkür eden vekil Cuellar, ‘‘Futbol dünyamıza katkılarından dolayı size ayrıca teşekkür etmek istiyorum. Ve bugün de iki ülke parlementerleri arasında dostluğun gelişmesine katkından dolayı teşekkür ediyorum’’ dedi.

Teksas Milletvekili Sheila Jackson Lee de, bugüne kadar Türkiye’nin hem startejik konumu, hem NATO’daki yapıcı rolü hem de ABD askerlerine yardıma ihtiyaç duyduğu zamanda yardım ederek sağladığı desteğe dikkat çekti. Lee konuşmasını şöyle sürdürdü; ‘‘Bugün bu ilişikleri daha da sağlam yapabilecek kültür, eğitim, öğrenci değişim fırsatlarını değerlendirmeliyiz. Biz ilişkilerimizi güçlü tutarak dünyaya demokrasinin gelişmesinde, emniyetin sağlanmasında ve barışın tesisinde olumlu katkılar sağlayabiliriz. Türkik-Amerikan Birliği’ne huzurunuzda teşekkür etmek istiyorum.”

“Dünyanın merkezinde Türkiye var”

Cincinatti Milletvekili Steve Chabot, Türkiye’nin dünyanın merkezinde yer aldığını söyledi. ‘‘Batı ile doğu arasında kilit bir bağı var. Bunu Türkiye’nin halen yürüttüğü bir rol olarak görüyorum’’ diyen vekil, iki ülke ilişkilerinin kritik öneme sahip olduğunu dile getirdi. Chabot, Türkiye’nin dünyada liderlik rolü alması gerektiğini dile getirdi.

Orta Asya ile ekonomik ilişkiler daha da gelişecek

ABD’nin Güney ve Orta Asya İlişkilerinden Sorumlu Bakan Yardımcısı Büyükelçi Richard E. Hoagland ise, ülkesinin Orta Asya’dan çekilmediğini, bundan sonra bölge ülkeleriyle ekonomik ilişkilerin daha da güçleneceğini ve iki tarafın da kazandığı bir ilişki düzeninin esas olacağını söyledi.

Türk girişimciye Arizona’dan davet var

ABD Kongre üyesi Paul Gosar, Arizona’da hızla gelişen bir ekonomi olduğunu ve ciddi iş fırsatları bulunduğunu belirterek, Türk işadamlarını bölgesine davet etti.
Bir başka kongre üyesi Xavier Bacerra ise, enerji ve jeopolitik konuların ABD’liler için giderek daha önemli hale geldiğini belirterek, Türki ülkelerle ilişkilerin geliştirilmesi gerektiğini, ABD’de yaşayan Türki’lerin de bu konuda çok önemli köprü görevi göreceğini anlattı.

TAA Hakkında

2009 yılında kurulan ve 6 federasyon ile 240 kurum ve derneği bünyesinde barındıran Türki Amerikan Birliği (TurkicAmericanAlliance, TAA) ABD'deki en büyük Türk çatı kuruluşudur. Üyeleri arasında ülkenin dört bir yanına dağılmış kültür merkezleri, diyalog merkezleri, akademisyen dernekleri, işadamı dernekleri ve özel eğitim kurumları yer almaktadır. Söz konusu kurumlar sadece ABD’de yaşayan Türkiye kökenli Türkleri değil, diğer Türk ve akraba sayılabilecek toplulukları da kapsamaktadır.

Haberin Devamı