Ekonomi Tabldot yemeğe kur zammı! Kişi başı en az 1 lira zamlanacak

Tabldot yemeğe kur zammı! Kişi başı en az 1 lira zamlanacak

Paylaş
Tabldot yemeğe kur zammı! Kişi başı en az 1 lira zamlanacak

Ramazan yaklaştıkça artan gıda fiyatları kurun da etkisiyle maliyetlere yansıdı. Şirketler çalışanın yemeğinden eti çıkarıp tavuk koydu. Kişi başı tabldot yemek ücretleri en az 1 lira zamlanacak

Sabah'tan Pınar Çelik Nacar'ın haberine göre; Enflasyonun tetikçisi gıda fiyatları, çalışanın tabldot yemeğini de vurdu. Geçen yıl artan maliyetler yüzünden menü fiyatlarını artıran yemek şirketleri, bu kez kurdaki hızlı yükselişte gafil avlandı. Anlaşmalarını yılbaşında yenileyen firmalar yükselen kur yüzünden artan hammadde maliyetlerine bir de son 1 ayda kırmızı ete gelen zamlar da eklenince çıkmaza girdi.

SEBZEYİ BİLE SEÇİYORLAR


Son dönemde hem sebze hem de özellikle kırmızı et fiyatlarındaki artışın tabldot yemeklerin maliyetini de artırdığını dile getiren Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu Başkanı Sedat Zincirkıran, "Anlaşmasını önceden yapan firmalar artan maliyetlerle çok zor durumda. Ortada imzalanmış bir anlaşma olduğu için fiyatları da gramajları da değiştiremezler. Şu anda formü bulamadıkları için tıkanmış durumdalar. Anlaşmalarını yenilemek üzere olanlar ise fiyatlara zam yapmak zorunda kalıyorlar" dedi. Yemek şirketi yetkililerinin verdiği bilgilere göre, artan fiyatlar nedeniyle hizmet alan firmalar maliyeti daha düşük menüleri tercih ediyor. Şu anda kişi başı 4 kap yemekten oluşan menü ortalama 6-9 lira arasında değişiyor. Bu fiyatlara en az 1 liralık zam yapılması öngörülüyor. Şirketler yemeğe daha fazla harcamamak için etten tavuğa dönüyor. Sebzede bile seçici oluyorlar.

KASAPLIK DANA YOLA ÇIKIYOR


Hükümetin ramazan ayı öncesi et fiyatlarındaki artışın önüne geçmek için kasaplık canlı hayvan ithalatı yapmaya hazırlandığının altını çizen Zincirkıran, "Ramazan öncesi et fiyatları yeniden tırmanışa geçer. Şu anda zaten yeterince yüksek. Daha da yükselmemesi için bu ithalat en azından fiyat üzerindeki baskıyı bir süre azaltır" dedi.

GIDA ENFLASYONU TETİKLEDİ


Mart ayında TÜFE'de en fazla artış gıda ve alkolsüz içecek grubunda oldu. Martta 12 aylık gıda ve alkolsüz içeceklerde ortalama artış ise yüzde 12.67 olarak gerçekleşti.

Haberin Devamı