Eğitim - Kariyer ‘Tabletle oynamak ödül olarak kullanılmamalı’

‘Tabletle oynamak ödül olarak kullanılmamalı’

Paylaş
‘Tabletle oynamak ödül olarak kullanılmamalı’

Okul döneminde belirli sürelerde kullanımına izin verilen teknolojik aletlerin yaz tatilinde bir ödül olarak sınırsız kullanıma izin verilmesi doğru bir sistem olarak görülmüyor.

İçsel denetim önemli

Haberin Devamı

İstanbul Bilgi Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Meziyet Arı, bu durumun yanlışlığını şöyle açıkladı: “Cezalandırmanın olumsuz etkileri birçok bilimsel çalışmaya konu olmuştur. Ödül ve cezalarla davranış değişikliğini görmek mümkün olabilir, ancak bu değişikliğin sürekliliği yok. Bunun yerine içsel denetim mekanizmasını geliştirmek önemli. Bu nedenle televizyon izlemek ya da tabletle oynamak bir ödül olarak kullanılmamalı.”

Yeni ilgi alanları yaratın

Gerçek hayatta sakınılan tehlikelerin hemen hemen hepsi internet ortamında fazlasıyla bulunuyor. Toplumda bu farkındalığı ve bilinci oluşturmak için başta ailelere, eğitimcilere, sivil toplum kuruluşlarına, kamu kurumlarına ve medya mecralarına büyük görevler düşüyor. Bu konuda çocuk-ebeveyn ilişkilerinin önemine değinen Prof. Dr. Arı, karşılıklı güven ilişkisinin sağlanabildiği bir ortamda çocuğun teknolojinin yanlış kullanımının sonuçları hakkında da bilgilendirilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca yaz tatili için ebeveynlerin çocukları doğru yönlendirmeleri ve çeşitli aktivitelere teşvik etmek gerektiğinin altını çizdi.

Haberin Devamı