Tadına doyamayacağınız 9 pide tarifi

Türk mutfağında en çok sevilen ve bir çoğu yöresel lezzet olan birbirinden nefis 9 pide tarifi ile meşhur pidecilerin lezzetini evinize getirebilirsiniz. En çok sevilen 9 pide tarifi haberimizde.

15 Ekim 2020, Perşembe 11:42 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
1- Kuşbaşılı pide tarifi

1- Kuşbaşılı pide tarifi

Kuşbaşılı pide malzemeleri

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 40 gram yaş maya
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yumurta
  • 1 kahve fincanı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
  • Tuz

İç malzeme

  • 400 gram kuşbaşı kuzu eti
  • 3 domates
  • 3 sivribiber
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • Yarım tatlı kaşığı tuz
  • Yarım tatlı kaşığı karabiber
  • 50 gram kaşar peyniri

Kuşbaşı pide yapılışı

Mayayı ılık sütte eritin ve kabarana kadar bekletin. Tereyağını eritin. Unu yoğurma kabına aktarın. Ortasını açın ve erittiğiniz tereyağını, yumurtayı, mayalı sütü ve tuzu ekleyip yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp iyice kabarana kadar ılık bir ortamda bekletin. Tereyağını tavada eritin ve kuzu etini ekleyin. Suyunu çekinceye kadar kavurun. Domates ve biberleri doğrayıp ekleyin. Tuzla tatlandırıp etler yumuşayana kadar pişirin. Hamuru 8 parçaya ayırıp her birini oval şekilde açın. Harcı hamurların üzerine yayın. Kenarlarını içe doğru kıvırın. Üzerlerine fırça yardımıyla ayçiçeği yağı ve yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 25 dakika pişirin. Fırından almadan önce üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip 2-3 dakika daha pişirin. Sıcak servis yapın.


2- Kıymalı pide tarifi

2- Kıymalı pide tarifi

Kıymalı pide malzemeleri

  • 250 gram dana kıyma
  • 1 salçalık kırmızı biber
  • 1 sarı biber
  • 1 soğan
  • Çeyrek demet maydanoz
  • Tuz
  • Kırmızı pul biber

Hamuru için

  • 2 su bardağı un
  • Yarım su bardağı ılık süt
  • 20 gram yaş maya
  • 1 yumurta
  • 3/4 çay bardağı eritilmiş tereyağı
  • 1 yemek kaşığı ayçiçeği yağı
  • Tuz
  • Karabiber

Kıymalı pide yapılışı

Hamuru yapmakla balayın. Yoğurma kabına un, süt, yumurta, maya, eritilmiş tereyağı, tuz ve karabiberi karıştırın ve 15 dakika kadar yoğurun. Hazırlanan hamurun üstünü nemli bir bezle örtüp yarım saat bekletin. Bu esnada soğan, maydanoz ve biberleri ufak doğrayın. Tuz ve kırmızı pul biberi ekleyin. Ardından kıymayı da karışıma ilave edip 3 dakika kavurun. Mayalanan hamurdan 4 eşit beze koparın. Oklavayla açıp ortalarına kıymalı karışımdan paylaştırın. Hamurun kenarlarını kapatın. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 25 dakika pişirin.


3- Peynirli pide tarifi

3- Peynirli pide tarifi

Peynirli pide malzemeleri

  • 550 gram un
  • 1.5 su bardağı su
  • 1 yaş maya (40 gram)
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 yumurta sarısı

İç harcı için

  • 150 gram lor peyniri
  • 150 gram beyaz peynir
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 yumurta
  • 30 gram tereyağı
  • Kırmızı pul biber
  • 1 tatlı kaşığı taze çekilmiş karabiber

Peynirli pide yapılışı

İlk olarak bir kaseye yarım bardak ılık su ve şekerin tamamını aktarıp mayayı içinde eritin. Geniş bir kaba unu alın. Üzerine tuz, maya ve kalan ılık suyu azar azar ekleyip 10-15 dakika iyice yoğurun. Hamuru top haline getirip üzerini bir bezle örtün ve yarım saat dinlendirin. Dinlendirilmiş hamuru 6 parçaya bölün. Oklavayla her bir parçayı 8-9 cm genişliğinde açın. Pidenin uzun kenarlarını hafif yukarıya doğru kaldırıp iki ucunu sıkıştırın. 15 dakika daha dinlendirin. Maydanozu ince ince kıyın. Bir kasede peynir, karabiber ve yumurtayla karıştırın. Tavada tereyağını eritin. Fırçayla pidelerin içini yağlayıp harcı eşit miktarda dağıtın. Üzerlerine kırmızı pul biber serpin. Pidelerin kenarlarına yumurta sarısı sürüp 180 dereceye ayarlanmış fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.


4- Kapalı kıymalı pide tarifi

4- Kapalı kıymalı pide tarifi

Kapalı kıymalı pide malzemeleri

Hamuru için:

  • 1 su bardağı un
  • Yarım paket instant maya
  • 1/4 su bardağı ılık su
  • Yarın çay kaşığı tuz

İç harcı için:

  • 150 gram kıyma 
  • 2 adet sivri biber
  • 1 adet soğan
  • 1 tatlı kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı domates püresi
  • Yarım çay kaşığı tuz
  • 1 tutam maydanoz
  • Karabiber

Üzeri için:

  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet yumurta sarısı

Kapalı kıymalı pide yapılışı

Un ve tuzu derin bir kap içerisine alın ve karıştırın. Ortasını havuz şeklinde açın. Ortada açtığınız boşluğa instant mayayı ekleyin. Üzerine yavaş yavaş ılık su ekleyin ve karıştırmaya başlayın. Hamuru ele yapışmayacak bir kıvam alıncaya kadar yoğurun. Kıvam aldığında avuç içinizle hamuru bastırın ve mayanın aktifleşmesini sağlayın. Hamur hazır olduğunda üzerini nemli bezle örtün ve 40 dakika bekletin. İç harcı için; soğanı, biberleri ve maydanozu ince ince doğrayın. Tereyağını küçük bir tavada eritin ve içerisine kıymayı ekleyerek kavurun. Kıyma renk almaya başladığında üzerine soğan ilave edin ve karıştırın. Soğanlar yumuşadığında karışımın içerisine biber, domates püresi, tuz, karabiber ve maydanozu ekleyin. Kıymalı harcı, suyunu çekene kadar kavurun. Ardından soğuması için bir kenarda bekletin. Mayalanan hamuru 3 eşit parçaya bölün. Parçaları unlanmış tezgahta, uzunlamasına açın. Hamurlar yaklaşık 30 cm uzunluğuna geldiğinde, soğuyan harcı hamurların ortasına eşit bir şekilde yayın. Kenarda kalan hamur parçaları ile harcın üzerini kapatın ve sabitlemek için hamura hafifçe bastırın. Pideleri spatula yardımıyla yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizin. Küçük bir kasede zeytinyağı ve yumurtaları karıştırın. Ardından karışımı, fırça ile pidelerin üzerine sürün. Hazırladığınız pideleri 200 dereceli fırında 15 dakika kadar pişirin. 


5- Kır pidesi tarifi

5- Kır pidesi tarifi

Kır pidesi malzemeleri

  • 5 su bardağı un
  • 2 tane büyük boy patates (haşlanmış)
  • 1 paket yaş maya
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 tatlı kaşığı tuz

İç harcı için:

  • 1 tane patates (haşlanmış)
  • 1 tane soğan
  • 250 gram kıyma

Üzeri için:

  • Kaşar peyniri

Kır pidesi yapılışı

Öncelikle iç harcını hazırlıyoruz. Soğanı soyup yemeklik doğrayın. bir tavada soğanları rengi solana kadar kavurun. Kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Kıymayı suyunu çekip kavurduktan sonra haşlanmış patatesi rendeleyip ekleyin. Son olarak tuz, karabiber ekleyip karıştırın ve ocaktan alın. Hamuru için, küçük bir kasede ılık su ile maya ve şekeri karıştırın. 5 su bardağı unu geniş bir kaba alın. Ortasını açıp tuz, süt ve yağı ekleyin. Haşlanmış 2 tane patatesi rendeleyip un kabına ekleyin. Şekerli maya karışımını da ekleyip tüm malzemeyi iyice yoğurun. Güzelce yoğurduktan sonra hamuru 13 eşit bezeye ayırın. Her bir bezeyi merdane ile yukarıdan aşağıya uzun olacak şekilde açın. Patatesli, kıymalı iç harcından hamurun üzerine yayıyorsun. Rendelenmiş kaşar peyniri serpiştirip aşağıdan yukarıya doğru iki elinizle kapatın. Hamuru kapattığınız yer tam ortada olacak. Diğer hamurları da aynı şekilde hazırlayıp yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştirin. Hamurların 35-40 dakika tepside mayalanması için bekleyin. Üzerine bir şey sürmeden 180 derece fırında kızarana kadar pişirin. 


6- Bafra pidesi tarifi

6- Bafra pidesi tarifi

Bafra pidesi malzemeleri

Hamuru için:

  • 3 su bardağı un(300 gram)
  • 1 su bardağı su(200 mililitre)
  • 1 silme çay kaşığı instant maya(4 gram)
  • 1 silme çay kaşığı tuz(5 gram)

İç harcı için:

  • 300 gram az yağlı dana kıyma
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber

Üzeri için:

  • 4 yemek kaşığı tereyağı

Bafra pidesi yapılışı

Hamur için un, su ve mayayı birleşene kadar karıştırıp tezgahın üzerinde ya da derin bir kapta 5 dakika yoğurun. Tuzu da ekleyip hamur pürüzsüz ve yumuşak bir hal alana kadar yoğurmaya devam edin. Hamuru hafifçe unladığınız bir kaba alın ve hamuru da unlayıp üzerini örtün. Hamuru mayalanması için 1- 1.5 saat kadar dinlendirin. Hamur mayalanırken bir tavada kıymayı, tuz ekleyerek kavurun. Kıyma suyunu çekip kahverengi bir hala alınca ocaktan alın. Kavrulan kıymaya karabiber ve ufak küpler halinde doğradığınız soğanı ekleyip soğumaya bırakın. Mayalanan hamuru hafifçe unlanmış tezgaha alın, havasını bastırarak çıkartın, dört eşit parçaya bölün. Dıştan içe doğru katlayıp yuvarlayın ve üzerini unladıktan sonra örtüp 45 dakika tezgahta dinlendirin. Dinlenen hamurları merdane yardımı ile hafifçe unladıktan sonra uzun şekilde açın. Elinizle de arada çekip uzatın ve havalandırarak fazla undan kurtulun. Açtığınız hamurun ortasına kenarlardan boşluk kalacak şekilde 4 yemek kaşığı kadar kıymalı harçtan koyun. Hamurun kenarlarını yukarıda birleştirip çimdikleyerek sıkıca kapatın. Pideyi kenarlardan çekip dilediğiniz boyuta uzatın. Fırını 230 derecede fanlı olarak ısıtın. Pideleri yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye ikişer ikişer yerleştirin ve fırının alttan bir üstteki gözünde 12 dakika pişirin. Kızaran pideleri çıkar çıkmaz tepsiden başka bir yere alın ve sıcağı sıcağına her yerine tereyağı sürün. Lezzeti arttırmak için pidenin üzerini bıçakla kesip içine de ufak parçalar halinde tereyağı bırakıp, dilimleyip servis edin.


7- Tahinli pide tarifi

7- Tahinli pide tarifi

Tahinli pide malzemeleri

  • 3 su bardağı un
  • 1,5 su bardağı şeker
  • 1 su bardağı süt
  • 1 su bardağı su
  • 2 adet yumurta
  • 1 adet yaş maya
  • 1 çay bardağı sıvı yağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 su bardağı tahin
  • 1 yemek kaşığı pekmez

Tahinli pide yapılışı

Bir kabın içine 1 adet yumurta, 1 su bardağı şeker, süt, tuz, sıvı yağ ve mayayı alıp karıştırın. Bu karışıma unu azar azar ilave ederek kıvam almasını sağlayın. Üzerini kapatıp mayalanmaya bırakın. Mayalandıktan sonra hamurdan avuç büyüklüğünde parçalar koparıp merdane yardımıyla yuvarlak bir biçimde açın. Kenarlarını kıvırarak şekil verin, tabanının ince olmasına özen gösterin. Yağlı kağıt serili fırın tepsisinin üzerine alın. Bir kabın içinde tahin, pekmez, 1 su bardağı şeker ve yarım su bardağı su ekleyip karıştırın. Hazırladığınız hamurun ortasına dökün. Kenarlarına yumurta sarısı sürün, 180 derecelik fırında her yeri pişene kadar yaklaşık 20 dakika kadar pişirin.


8- Kavurmalı pide tarifi

8- Kavurmalı pide tarifi

Kavurmalı pide malzemeleri

Hamuru için

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 40 gram yaş maya
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yumurta
  • 1 kahve fincanı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
  • Tuz

İç harcı

  • 250 gram kavurma
  • 2 domates
  • 5 sivribiber
  • 2-3 dal maydanoz
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • Tuz
  • Karabiber

Kavurmalı pide yapılışı

Ilık sütte mayayı eritin ve kabarana kadar bekletin. Tereyağını eritin. Unu yoğurma kabına aktarın. Ortasını açın ve erittiğiniz tereyağını, yumurtayı, mayalı sütü ve tuzu ekleyip yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp iyice kabarana kadar ılık bir ortamda bekletin. Domates ve biberi ufak doğrayın, maydanozu ince kıyın. Salça, et, tuz ve karabiberi ilave edip karıştırarak harcı hazırlayın. Mutfak tezgahına un serpin ve hamuru tekrar yoğurup 6 parçaya ayırın. Her parçayı oval şekilde açıp, harcı paylaştırın. Pidelerin kenarını içeri doğru kıvırın. Üzerlerine fırça yardımıyla ayçiçeği yağı sürün. Kenarlarına yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 25 dakika pişirin.


9- Trabzon yağlı pide tarifi

9- Trabzon yağlı pide tarifi

Trabzon yağlı pide malzemeleri

Hamur için

  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 instant maya
  • Ilık su
  • Alabildiğine un
  • Kaşarlı malzeme
  • Rende kaşar
  • Yumurta

Üzeri için

  • Tereyağı

Trabzon yağlı pide yapılışı

Hamur malzemelerimizi ekleyerek ele yapışan bir kıvama gelene kadar hamuru yoğurun. Ardından üstünü kapatarak yarım saat mayalanmaya bırakın. Mayalandıktan sonra hamuru iki eşit parçaya ayırıp elinizle açın. İç harcının dışarı akmaması için hamurun kenarlarını içe doğru katlayın. Pidenin pişeceği yuvarlak tepsiyi unlayıp açılan pide hamurun içine yerleştirin. İç harcı oluşturmak için peynirleri karıştırın. Sonrasında harmanlanan peynirlere su katıp açılan pidenin içerisine eşit bir şekilde yayın. Peynirlerin üstüne margarini parçalara ayırarak koyun. İki adet yumurtadan elde edilen yumurta sarılarını pidenin kenarlarına sürün. 220 derecelik fırında 8-10 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarmadan 30 saniye önce üstlerine birer yumurta kırın. 

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER "Bugün ne pişirsem" diyenlere günün menüsü (15 Ekim 2020)