Beden Sağlığı TAJEV'den Hatay'da 2 bin 500 kadına sağlık taraması

TAJEV'den Hatay'da 2 bin 500 kadına sağlık taraması

Paylaş
TAJEV'den Hatay'da 2 bin 500 kadına sağlık taraması

Türk-Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV), sosyal sorumluluk çalışmaları kapsamında sağlık taramalarına devam etti. TAJEV 'Sadece Benim İçin' projesinin 5. durağı Hatay’da kadınlara sağlık taraması yaparak eğitimler verdi

Toplumda farkındalığı artırarak jinekolojik hastalıklara dikkat çekmeyi amaçlayan Türk-Alman Jinekoloji Eğitim, Araştırma ve Hizmet Vakfı (TAJEV), sosyal sorumluluk etkinliklerine Hatay’da devam etti.

TAJEVSadece Benim İçin” projesi ile anne ve bebek ölümlerini azaltmak, evde doğumları önlemek, gebelik takibinin düzenli yapılmasının önemini vurgulamak, rahim ağzı kanseri hastalığında erken teşhis ve aşılamanın önemine dikkat çekmek amacı ile Hatay’da 500’ü kadın olmak üzere 2 bin 500 kişiye eğitimler vererek sağlık taramasından geçirdi.



Türkiye’nin önde gelen jinekologlarının katıldığı proje kapsamında kadınlara proje hakkında bilgi veren TAJEV Başkanı Prof. Dr. Cihat Ünlü, toplum sağlığının yayılması için en büyük görevin kadınlara düştüğünü belirterek kadınların bilinçlenmesi ile sağlıklı nesiller yetişebileceğini söyledi. Prof. Dr. Cihat Ünlü “Sadece Benim İçin” projesi ile bugüne kadar 5 bölgede 2 bin kadına ulaştık. Gebelik ve doğum süreci ile rahim ağzı kanseri, sadece kadınlarımızı değil toplumun her kesimini ilgilendiriyor. Ülkemizin her bölgesine bu projeyi ulaştırmayı hedefliyoruz. Büyük önem arz eden bu proje, anne ve anne adaylarını bilgilendirdiği gibi sağlık taramalarıyla da var olan sağlık problemlerinin belirlenmesinde örnek bir çalışma teşkil ediyor" dedi.

DOĞUMDA KADIN ÖLÜMLERİ YÜZDE 50 AZALDI

Prof.Dr. Cihat Ünlü, gebelik kayıpları hakkında da şunları söyledi: "Özellikle Sağlık Bakanlığı'nın yaptığı çalışmalar ve TAJEV gibi kuruluşların katkısı ile son yıllarda, doğum ve sonrasında anne ölümleri azaldı. 2005 yılında gerçekleşen doğumlarda, anne ölüm oranı yüz binde 28,5 iken 2016 yılında yüz binde 14,7’ye geriledi. Avrupa genelinde ise bu rakam yüz binde 10. Ülkemizde 2016 yılında doğumlarda, 193 anne ölümü gerçekleşti. Tabii ki bu rakamın gelecek yıllarda düşmesi için çalışmaya devam ediyoruz. Anne ölümlerinin nedenlerine baktığımızda ise en önemli sebeplerin kalp ve damar hastalıklarının etkisi ve bilgi eksikliği ile düzenli kontrollere gidilmemesi olarak söyleyebiliriz."

10 KADINDAN 1'İ JİNEKOLAĞA GİDİYOR

“TAJEV olarak en önemli hedeflerimizden ve görevlerimizden biri, jinekoloğa giden kadın sayısını artırmak" diyen Prof. Dr. Cihat Ünlü "Amerika’da 10 kadından 3’ü, İskandinav ülkelerinde 10 kadından 7’si düzenli olarak jinekoloğa giderken Türkiye’de 10 kadından sadece 1’i düzenli olarak jinekoloğa gidiyor. Maalesef ülkemizde bu rakam düşük. Bu sayının artması bizim çok önemli" açıklamasında bulundu.




Haberin Devamı