Dünya Taksilerdeki ışık ırkçılık işareti mi?

Taksilerdeki ışık ırkçılık işareti mi?

Paylaş
Taksilerdeki ışık ırkçılık işareti mi?

İrlanda'da bazı taksilerin üzerindeki yeşil ışıklar, ırkçılık tartışmalarını yeniden gündeme taşıdı

İrlanda Ulaştırma Bakanı Leo Varadkar, bir internet sitesinin "İrlanda’nın milli rengi olan yeşil renkteki işaretlerin bazı taksi şoförleri tarafından, aracın bir İrlandalıya ait olduğunu göstermek amacıyla kullanılıyor olabileceğine" dair haberi üzerine açıklamada bulundu. Bu tür bir uygulamanın "ırkçılık ve yabancı düşmanlığı" olarak algılanabileceğini belirten Varadkar, işaretlerin kaldırılmasını istedi.

Haberin Devamı

Taksiciler ve onları temsil eden sivil kuruluşlarsa bu değerlendirmeye karşı çıkarak, "taksi" yazısının yanına takılan yeşil ışıkların araçta o sırada müşteri bulunmadığını göstermek amacıyla kullanıldığını belirtti ve sarı ışığın gündüz zor fark edilmesi nedeniyle aynı uygulamadan İspanya’da da yararlanıldığına işaret etti.

Tartışmaya katılan Ulusal Ulaştırma Otoritesi de bu tür işaretlerin yasal düzenlemelere uymadığını bildirerek taksi şoförlerine bu yüzden para cezası verilebileceği uyarısında bulundu. İrlanda’yı 2008’de vuran ekonomik krizle birlikte son dönemde yabancı düşmanlığı, ırkçılık ve göçmenlerle ilgili sorunlar sıkça gündeme geliyor. Ekonomik kriz kimi İrlandalıları ülke dışında yeni bir hayat arayışına iterken, halk nazarında "iş imkanlarından ve kamu hizmetlerinden yararlanan göçmenlerin İrlandalılar için tehdit oluşturduğuna" dair algının giderek derinleşmesinden endişe ediliyor.

Haberin Devamı

AA