Gündem Taksim'de sıradışı anma

Taksim'de sıradışı anma

Paylaş
Taksim'de sıradışı anma

Azerbaycan'ın Hocalı şehrinde şehit edilen, çocuk, genç ve yaşlıların da aralarında bulunduğu 613 Azeri Türkü, 19'uncu ölüm yıldönümlerinde Taksim'de anıldı.

Türkiye’de öğrenim gören Azerbaycanlı öğrencilerin öncülüğünde düzenlen anmada, öğle ezanı okunurken, yüzlerine 3 yaşında şehit edilen bir çocuğun fotoğrafının bulunduğu maskeleri takan gençler, kendilerini yere attı. Dondurucu soğuk ve yağışa rağmen göstericiler ezan boyunca yerde kaldı. "Hocalı’da bir gecenin bilançosu: 613 şehit. Böyle bir gece hiçbir yerde yaşanmasın" yazılı pankart taşındı.

Haberin Devamı

Azerbaycan bayrağı açılırken, basın açıklamasını okuyan Azerbaycan Birlik Teşkilatı’ndan Nurlan Kerimov, "26 Şubat 1992’de Rus 366’ıncı Motorize Piyade Alayı’nın desteğindeki Ermeni güçleri Azerbaycan’ın Hocalı kentinde insanlık tarihine kara bir leke olarak geçen cinayetler işledi. Sivil, eli silahsız Azerbaycan Türkleri çocuk, kadın, ihtiyar ve genç ayrımı yapılmadan Ermeniler tarafından katledildi. Ayrıca, 487 kişi ağır yaralandı, 1275 kişi rehin alındı. Kalan nüfus zorlukla canını kurtardı. Bu vahşeti kınamak için Taksim Meydanı’nda bir araya gelerek 613 şehidimizi temsilen aynı anda yere yattık.

Dünya kamuoyuna sesleniyoruz. 87 yıl öncesinin olaylarıyla ilgilenme cesaretini gösterenler, Ermeniler’in çok yakın geçmişimizde, Karabağ’da yaptıkları vahşeti neden görmüyorlar" dedi. Topluluk açıklama sonrası, sessizce dağıldı.

Haberin Devamı

Mustafa ÖZDABAK/İSTANBUL, (DHA)