Gündem Talihsiz baletin sahne zaferi

Talihsiz baletin sahne zaferi

Paylaş
Talihsiz baletin sahne zaferi

Talihsiz baletin sahne zaferi

İstanbul’da, 2006 yılında mezuniyet gecesinde geçirdiği trafik kazası sonrasında sakat kalan genç balet Memet Sefa Öztürk, 5 yıl aradan sonra Devlet Operası tarafından sahnelenen eserde rol almanın mutluluğunu yaşadı.

Haberin Devamı

Balet Memet Sefa Öztürk (31) Mehmet Balkan tarafından Mersin Devlet ve Opera Balesi’nde prömiyeri yapılan "İlişkiler" adlı balede kısa da olsa rol alırken, 5 yıl aradan sonra Devlet Operası tarafından sahnelenen eserle "ben de varım" diyerek örnek oluşturuyor.

Öztürk yaptığı açıklamada, 14 yaşındayken, İzmit’te ailesiyle yaşadığı sırada izlediği bir eser sonrası dans etmeye karar verdiğini söyledi.

Ailesini ikna ederek özel bir merkezde dans eğitimi aldığını anlatan Öztürk, "Ancak bunun yeterli olmayacağını düşünerek akademik eğitim almak istedim. Bilmediğim için balenin kolay olduğunu sanıyordum. Balet olmaya karar verdiğimde ise eğitimimle ilgili sıkıntı ortaya çıktı. Meslek lisesi torna tesviye bölümünden mezundum. İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın yetenek sınavlarına girdim. Babam makine mühendisi olmamı istiyordu, ama ben balet olmaya karar verdim" dedi.

Haberin Devamı

-"HERKESTEN 3 KATI FAZLA ÇALIŞTIM"

Sınava girdiği dönemde 1999 Kocaeli depremini yaşadıklarını ve oturdukları binayı ağır hasarlı olarak terk ettiklerini belirten Öztürk, "Aslında hayatla mücadelem o dönemde başladı ve hayat çok şey öğretti. Ben İstanbul’a gidince ailem uzunca bir süre karavanda yaşadı. Bu deprem orada yaşayan herkes için zor bir sınavdı" diye konuştu.

Kazandığı klasik bale bölümüne girdiğinde seviyesinin yetersiz olduğunu gördüğünü Öztürk, şöyle devam etti:
"Konservatuvara girmek için 19 geç bir yaştı. ’Seviyen üniversite için yeterli değil’ denilince konservatuvar bünyesinde liseyi yeniden okudum. Ardından üniversite bölümüne geçiş yaptım ve 4 yılda başarıyla bitirdim. Geç kalmışlığı kapatabilmek için herkes 3 saat çalışıyorsa, ben 9 saat çalışıyordum. Burada devreye ’insan gerçekten isterse, düşünürse olur diyorlar ya’ o girdi. ’Bu adamdan balet olmaz dediler’, ama 5 yıl sonra 2004’de bunu söyleyenler beni alkışlıyorlardı. Bu benim için en büyük hazdı. Üniversite ikinci sınıfta iken 24 yaşında devlet opera balesine kabul edildim."

2006’da mezuniyet gecesinde geçirdiği talihsiz motosiklet kazası sonrası yaşamını tekerlekli sandalye ile sürdürmek zorunda kalan Öztürk, uzun süren tedavi sürecinin ardından yeniden dans etmek için mücadeleye başladığını söyledi.

Haberin Devamı

Yaklaşık 5 yıl süren mücadelesinin zorlu geçtiğine işaret eden Memet Sefa Öztürk, şöyle konuştu:
"2006’de her şey yarım kaldı. Ben hala o yarımı dans ederek tamamlamaya çalışıyorum. Yaptıklarım bana yetmiyor. Bu nedenle daha aktif hale geliyor, daha fazla saldırıyor, daha fazla şey başarıyorum. Çünkü kendimi aç hissediyorum. Şu anda bale yapmıyorum. Çünkü bale tüm bedenle yapılan bir sanat. Şu anda dans ediyorum. Daha modern şeyler yapıyorum. Bunu yaparken geçmişte aldığım eğitimden yararlanıyorum. Dans etmek bedensel bir anlatımsa eğer, vücudumun çalışan bölümüyle buna devam ediyorum."

Kaza sonrasında sanattan hiç kopmadığını anlatan Öztürk, "İzmit Şehir Tiyatroları’nda 1,5 yıllık oyunculuk deneyimim oldu. Daha sonra farklı projelerde yer aldım. Dünya Dans Gününde kendi yaptığım bir koreografi ile sahne aldım. İngiltere’de bu yaz bir proje yaptım. Engelli ve sağlıklı insanların yer aldığı dans topluluğunda, engelli okullarında dağıtılmak üzere hazırlanan videoda yer aldım. Bunlar kademe kademe beni bu sürece alıştırdı" dedi.

Haberin Devamı

-"BAŞARDIKÇA BAŞARMAK İSTİYORUM"

Öztürk, mücadelesinin sonunda Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürü Rengim Gökmen, Mehmet Balkan ve Haldun Dormen’in hassasiyeti üzerine İstanbul Devlet Opera ve Balesi’ne bağlı Beyhan Murpy’nin kurduğu İstanbul Modern Dans Topluluğu’nda sözleşmeli personel olarak başladığını ifade etti.

Artık bir işi olduğu ve sevdiği işi yaptığı için mutluluk duyduğunu dile getiren Öztürk, şunları kaydetti:
"Şu anda daha rahat durumdayım. İlerleyen süreçte kadro gelir diye ümit ediyorum. Bir işim var. Fakat mücadele aslında bu anlamda da yeni başladı. Çünkü kafamda farklı şeyler var. Asıl hareket zamanı şimdi. Faydalı olabilmek için başarmak gerekiyor. Çünkü başarmak için de daha fazla mücadele etmek gerekiyor. Kimseye ihtiyaç duymadan yaşıyorum. Genç arkadaşlarıma daha verebileceğim bir sürü şey var."
Başarı üzerine kurulu bir hayat yaşadığını anlatan Öztürk, "Başarılı olursan istediğin şeyler sana zaten geliyor. Tek hayalim başarılı olmak. Başardıkça başarmak istiyorum. Çünkü bir şeyi başarıp da onu yıllarca konuşamazsın. Mutlu olursun biter. Onun için yeni başarılara koşmak lazım" dedi.

Haberin Devamı

Yıllardır şiir yazdığını da vurgulayan Öztürk, "İçerisinde bir çocuğun hayali olan, aşk, öfke, hasret, özlem, mutluluk bulunan, karşılıksız aşk olan bu şiirleri kitap haline getirmeyi çok istedim. Ama basacak yayın evi bulamadım. Umarım bir gün bunu da başarırım" diye konuştu.

Veli Gürgah / AA