Sağlık Tansiyonu düsürmek icin DASH diyeti uygulayın

Tansiyonu düsürmek icin DASH diyeti uygulayın

Paylaş
Tansiyonu düsürmek icin DASH diyeti uygulayın

5 yıldır Amerika'da da uygulanan DASH diyeti, yağı azaltılmış, sebze ve meyve içeriği bol, süt ürünleri sınırlı bir beslenme alışkanlığı. Yüksek tansiyon sorunu olanda ilaç tedavisinin yanında, beslenmeyle de kan basıncı dengede tutulabiliyor

MEMORIAL HASTANESİ KARDİYOLOJİ BÖLÜMÜ’NDEN UZ. DR. TÜRKER BARAN ANLATTI:

İlaç tedavisi sonrası yüksek tansiyonun kaça indirilmesi gerekiyor?

Uzm. Dr. Türker Baran: Hipertansiyon tedavisinde ideal hedef değerler istirahat halinde büyük kan basıncı değerinin 90-120mmHg, küçük kan basıncı değerinin 60-90mmHg arasında dalgalanmasıdır. Ancak kişinin bireysel özelliklerine bağlı olarak daha yüksek değerler tedavinin başarı kriteri olabilir. Şiddetli kan basıncı yüksekliğinde tansiyonun düşürülme hızı da önem taşır. Çok yüksek değerlerdeki kan basıncının hızla aşağı çekilmesi kişinin yaşam kalitesinin gelişen baş ağrısı, baş dönmesi gibi yakınmalarla bozulmasının da ötesinde yaşamını tehdit edebilecek komplikasyonlara da mal olabilir.

Hipertansiyon tedavisinde son yıllarda neler değişti?

Uzm. Dr. Türker Baran: Hipertansiyon tedavisinde kullanılacak yeni ilaçlar klinik uygulamaya sunulacak. Bunun dışında hipertansiyonu daha iyi anlayarak gelişmesini engellemede, yarattığı zararı tedavi etmede tıp daha başarılı hale gelecektir. Şu an için biraz bilim kurgu gibi gözüken genetik uygulamalar, aşı gibi tedaviler belki de çok yakında pratiğe girecektir.

Tansiyonla kolesterol arasında ilişki var mı?

Uzm. Dr. Türker Baran: Kan basıncı yüksekliği ve kolesterol seviyelerindeki yükseklik birebir ilişkili olmamakla beraber genelde beraberliği sık görülen iki hastalıktır. Birinin varlığı diğerinin yarattığı tehdidi arttırır. Öte yandan kolesterol yüksekliği zemininde gelişen aterosklerozla, yani damarlarda sertleşme ya da kireçlenme ile damar direnci artarak özellikle ileri yaşlarda kişinin hipertansif hale gelişine zemin hazırlanır.

Tansiyon ne sıklıkta ölçülmeli?

Uzm. Dr. Türker Baran: Kan basıncı istikrarlı seyreden hastalarımızda, hiç şikayetleri olmasa bile haftada 2 kez kan basıncını kontrol etmelerini, ayrıca kan basıncının yükselmesinden veya düşmesinden şüphelendikleri anda ölçümler yapmalarını öneriyoruz. Kan basıncının düzenlenmesi döneminde, tedavinin başlatıldığı ya da değiştirildiği dönemlerde ise günde bir veya iki kez ölçüm yapmaları gerekiyor. Daha fazla ölçüm gerektiğinde günde 60 adede kadar ölçüm yapabilen kan basıncı holteri sistemlerine müracaat ediyoruz.

Evde tansiyon ölçümü nasıl yapılıyor?

Uzm. Dr. Türker Baran: Kan basıncı ölçümü evde yatarak ya da oturarak yapılır. Ölçümlerin aynı koldan yapılması gerekir. Doktor ilk muayenesinde her iki koldan kan basıncı ölçümü yapıp ölçümler arasında ciddi bir fark olmadığını kontrol edecektir. Günümüzde dijital ölçüm cihazlarının pek çoğu doğru ölçüm yapabilmektedir. Ancak cihazın kalibrasyonu açısından kontrolü yapılmalıdır. Bilekten ölçer cihazlarda bileğin kalp hizasında tutulması çok önemlidir. Bazı cihaz modelleri bu konuda sinyallerle hastayı yönlendirir. Genel olarak sol memenin hemen altında bileğin tutulması uygun olacaktır. Koldan ölçer cihazlarda manşonun kolu iyi sarması gerekir. Çok sıkı ya da gevşek sarılması ölçümün doğruluğunu olumsuz etkileyecektir. Eğer klasik yoldan steteskop kullanılarak kan basıncı ölçümü yapılıyorsa manşonun havası çok yavaş indirilmeli, kalp sesleri çok dikkatli dinlenmelidir.

DASH DİYETİ NEDİR? Devamı 2. sayfada...

MEMORIAL HASTANESİ’NDEN DYT. ŞEFİKA AYDIN SELÇUK YÜKSEK TANSİYONU DÜŞÜRMEK İÇİN KULLANILAN DASH DİYETİNİ ANLATTI:

Tansiyona yönelik diyet DASH diyetidir. Adı, “Yüksek tansiyonu durdurmaya yönelik beslenme yaklaşımı” karşılığı, İngilizce ‘Dietary Approaches to Stop Hypertension’ kelimelerinin kısaltımından gelir. Beslenme esası şuna dayanır:

- Doymuş yağlar ve kolesterol başta olmak üzere yağların azaltıldığı

- Tuzca fakir

- Potasyum, magnezyum ve kalsiyumdan zengin bir diyettir. İşte tüketmeniz gerekenler

- Kırmızı et tüketimi haftada 2 kez olacak şekilde azaltılmalıdır.

- Azalan kalori, -posadan zengin- taneli tahıl ve karbonhidratlarla desteklenmelidir.

- Potasyum, magnezyum ve posa kaynağı olarak bol sebze ve meyve tüketilmelidir.

- Protein ve kalsiyum, potasyum, magnezyum kaynağı olarak az yağlı veya yağsız süt ve süt ürünleri tüketimi uygundur.

- Protein, posa, potasyum, magnezyum kaynağı olarak yağlı tohumlar ve kuruyemiş ile baklagiller arttırılır. Son 5 yıldır Amerika’da yaygın şekilde uygulanan hipertansiyon tedavisine diyetsel yaklaşım örneği bir beslenme biçimi ile (DASH) kan basıncını düşürmede başarılı sonuçlar verir. Bu diyet yüksek tansiyon sorunu olanda ilaç tedavisinin yanında, beslenmeyle de kan basıncının dengede tutulabileceğinin kanıtıdır. Bu diyet lif, potasyum, kalsiyum ve magnezyumdan zengindir.

HAZIRLAYAN: ÖZGÜR KÖYLÜ ozgur.koylu@posta.com.tr

Domuz gribinde korkunç komplo teorisi

Erkekler 40'ında niye azar?

Düzenli seksin faydaları…

İlaçla penis boyu büyür mü?

Doğum sonrası cinsellik

2

Haberin Devamı