Gündem Tanzim satış nedir? Tanzim Satış nerede kurulacak? Ucuz meyve sebze nereden alırız?

Tanzim satış nedir? Tanzim Satış nerede kurulacak? Ucuz meyve sebze nereden alırız?

Paylaş
Tanzim satış nedir? Tanzim Satış nerede kurulacak? Ucuz meyve sebze nereden alırız?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Hazine, Maliye ve Tarım Bakanlığı’nın öncülüğünde başta belediyeler ve Tarım Kredi Kooperatifleri işbirliği ile Meyve ve sebze fiyatlarını düşürmek için adımlar atıldı. Ülke genelinde yapılan çalışmalar neticesinde üreticiden tüketiciye doğrudan meyve sebze satışı tanzim satış merkezleri ve çadırlar ile yapılacak. Bu gelişmeler ile birlikte internette tanzim satış nedir? Tanzim satış nerede kurulacak? Ucuz meyve sebze nereden alınır? Soruları gündem oldu. İşte detaylar…

Enflasyonla Mücadele kapsamında uygun fiyatlara sebze ve meyve alışverişinin yapılabileceği pazarların kurulması için çalışmalar başladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla Hazine, Maliye ve Tarım Bakanlıkları devreye girdi. Başta belediyeler olmak üzere Tarım Kredi Kooperatifleri de çalışmalara destek vererek Tanzim Satış Merkezleri açıldı. Tüm bu gelişmelerle birlikte internette tanzim satış nedir? Tanzim Satış nerede kurulacak? Ucuz meyve sebze nereden alınır? soruları gündem oldu. İşte Ucuz meyve ve sebze ile ilgili detaylar…

Haberin Devamı

TANZİM SATIŞ NEDİR?

Tanzim kelime olarak sıraya koyma, sıralama, düzenleme, düzen verme ve yoluna koyma anlamlarına geliyor.

Tanzim satış 1978 yılında Resmi Gazete’de yayınlanan Belediye Tanzim Satışları Yönetmeliğine ile Türkiye’de uygulanmaya başlanmış, Belediye Yasası ile tanzim satışlarında ve hayatı ucuzlatacak önlemlerin alınmasında bu yönetmelik uygulanmıştı.

1978 yılında belediyece alınan önlemlerin içinde, halkın günlük yaşayışını etkileyen yiyecek, yakacak ve diğer zorunlu ihtiyaç maddelerini, satın almak, stok etmek, belirli bir karla satın aldırmak, sattırmak; bu yolla sağlanacak maddeleri amaca uygun olarak dağıtmak üzere tanzim satış mağazaları kurmak; hayatın ucuzlatılmasına etkili olmak için, halka aracısız dağıtımını sağlamak amacıyla üreticiler, diğer belediyeler, köyler, kamu iktisadi kuruluşları ve kooperatiflerle üretim değerlendirme ve pazarlama konularında her türlü iş birliği yer almaktaydı.

Haberin Devamı

“Enflasyonla Mücadele” kapsamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla 1970’lerde uygulanan “Tanzim Satış” yeniden gündeme geldi. Meyve ve sebze fiyatlarındaki kontrolsüz artışa tepki olarak Erdoğan, Hazine, Maliye ve Tarım Bakanlığı’nın öncülüğünde başta belediyeler ve Tarım Kredi Kooperatifleri işbirliği ile Tanzim Ofisleri kurulması talimatını verdi. Projenin ilk etabında İstanbul’da 50, Ankara’da ise 30 tanzim satış noktası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla hizmete sunuldu.

MOBİL TANZİM SATIŞI BAŞLADI

Sebze meyve fiyatlarını düşürmek için Gaziosmanpaşa’da mobil tanzim satış noktası kuruldu. Sebze meyve fiyatlarını düşürmek için İstanbul’daki ilk mobil tanzim satış noktası Gaziosmanpaşa’da hayata geçirildi. Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta, mobil tanzim satış noktası açılışında yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın artan sebze ve meyve fiyatlarını düşürmek için hayata geçirdiği tanzim satış noktası projesi kapsamında İstanbul’daki ilk mobil tanzim satış noktasını hayata geçirdikleri için mutlu olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Usta, sebze ve meyvenin direkt üreticiden, tüketiciye erişmesi için belediye olarak sorumluklarını yerine getireceklerini belirterek, satış noktaların pazar ve marketlerdeki fiyatları indireceğini, fiyatların vatandaşların alım gücüne uygun olduğunu vurguladı. Haftanın belirli günlerinde her mahalleye sırayla mobil tanzim satış aracının gideceğini ifade eden Usta, hangi mahallede hangi gün satış olacağını belediyenin sosyal medya hesaplarından bildireceklerini ve hiçbir kar uygulamadan ürünlerin satışını gerçekleştireceklerini dile getirdi.

Usta, mobil tanzim satış noktalarında plastik poşet yerine doğa dostu bez çanta kullanarak sıfır atık projesine de destek vermeye devam edeceklerini ifade etti. Pazardan alışveriş yapmak yerine mobil tanzim satış noktasını tercih eden vatandaşlardan Ali Osman Gökkaya, projenin çok anlamlı olduğunu ifade ederek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a hayata geçirdiği tanzim satış noktaları için teşekkür etti.

İSTANBUL’DA TANZİM SATIŞ

Sebze meyve fiyatlarını düşürmek için İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) tarafından 34 ilçede 50 tanzim satış noktası hayata geçirilecek. Aksaray Meydanı’nda kurulan mobil tanzim satış noktasında açıklama yapan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Hayri Baraçlı, enflasyonla topyekün mücadele adına Tarım ve Orman Bakanlığı desteğiyle İstanbul’un 50 noktasında büyük çadırlarda vatandaşlara sebze meyve satışı gerçekleştireceklerini kaydetti. Baraçlı, "Bizler bu uygulamamızı gerçekleştirirken tarladan toplanan ürünün fiyatının aynen İstanbul’daki vatandaşlarımıza yansıtılması için çaba sarf edeceğiz." dedi.

Haberin Devamı

"Tüm ekip arkadaşlarımız, zabıta ve halkla ilişkiler ekibimiz öncülüğünde satışlarımızı bu noktalarda gerçekleştireceğiz" diyen Baraçlı, ürünlerin kalitelerinin ön planda olacağını, amacın enflasyonla mücadele ederek vatandaşın temiz ve lezzetli ürünleri almasını sağlamak olduğunu vurguladı. Baraçlı, "Önümüzdeki hafta İstanbul’daki 50 tanzim satış noktasında vatandaşın sebze ve meyve fiyatları ile ilgili problemlerini ortadan kaldırmak için ilk etapta domates, salatalık, ıspanak, patates, soğan, patlıcan ve biber olmak üzere çalışmalarımız başlayacak." değerlendirmesini yaptı. Satış noktalarındaki tüm araçlarda BELTUR görevlileri olacağı öğrenilirken, Arnavutköy, Adalar, Şile, Silivri ve Çatalca’da üreticilik yapıldığı için bu 5 ilçede satış olmayacağı belirtildi.

Haberin Devamı

ANKARA’DA SATIŞ YAPILACAK YERLER

Ankara Büyükşehir Belediyesince, 15 noktada kurulan "halk sebze" tanzim satış noktalarında pazartesiden itibaren ürünler satılmaya başlanacak. Başkentte kurulacak 30 tanzim satış noktasında, özellikle pahalı ürünler domates, salatalık, patlıcan, biber, soğan, kabak ve patatesin yer alması bekleniyor. İlk etapta, Abdi İpekçi Parkı, Kızılay 15 Temmuz Milli İrade Meydanı, Kurtuluş Parkı, Altındağ Ulus Metrosu çıkışı, Altındağ Siteler İtfaiye Meydanı, Hasköy Cemre Parkı, Keçiören Kuyubaşı Metrosu çıkışı, Keçiören Belediyesi önü, Pursaklar Hicret Camisi önü, Etimesgut Belediyesi karşısı, Sincan Lale Meydanı, Mamak Şafaktepe Parkı, Mamak Bostancık Caddesi, Yenimahalle Batıkent Gimsa karşısı, Gölbaşı Belediyesi karşısında olmak üzere 15 noktada "halk sebze" tanzim satış noktası kuruldu.

Belirtilen bölgelerde bir mobil otobüs, 2 tır ve 32 metrekareden oluşan 12 adet çadırla hizmet verilecek. Ürünlerin Ankara’ya gelmeye başladığı, satışların pazartesiden itibaren başlayacağı öğrenildi. Buna göre belediyeler şehrin çeşitli noktalarında sabit satış merkezleri belirleyecek. Bunların daha çok küçük dükkanlar şeklinde olacağı belirtiliyor.

KOOPERATİFLER DEVREDE

Meyve-sebze, üreticinden Tarım Bakanlığı’na bağlı olan Tarım Kredi Kooperatifi aracılığı ile satın alınacak. Belediyeler de Tarım Kredi Kooperatifi’nden ürünleri satın alacak. Sonrasında da bu ürünler, şehrin çeşitli yerlerindeki sabit satış noktalarından doğrudan tüketiciye sunulacak. Ürün, arada komisyon ve aracı olmayacağı için ve kâr amacı da güdülmediği için doğrudan üreticiden satın alınan fiyat üzerinden tüketiciye satılmış olacak. Belediye de Tarım Kredi Kooperatifi’ne ödediği parayı tüketiciden karşılayacak.

SEBZE VE MEYVE FİYATLARINDA YAPILAN "VURGUN"

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: 5 ildeki hallerde eş zamanlı yapılan operasyonlarda sebze ve meyvelerin alış ve satış fiyatlarında yüzde 800'lere varan fahiş fiyat artışları tespit ettik. İlk verilere göre, fahiş fiyat uygulayan 88 firma hakkında 2 milyon liranın üzerinde idari para cezası uygulanması için Bakanlığımızca idari işlem başlattık.

Pekcan, yazılı açıklamasında, 6 Şubat itibarıyla yapılan denetimlerin sonuçlarına ilişkin bilgi verdi. Denetimlerde sebze ve meyve fiyatlarının mercek altına alındığına işaret eden Pekcan, Ticaret Bakanlığı müfettişleri ile il ticaret müdürlükleri koordinasyonunda gerçekleştirilen çalışmalar sırasında müstahsil makbuzu ve alım-satım faturalarındaki fiyat ve miktar bilgileri temel alınarak incelemeler yapıldığını bildirdi.

Pekcan, operasyonlarda sebze ve meyve fiyatlarında yapılan "vurgun"un ortaya çıkarıldığının altını çizerek, ilk belirlemelere göre, "ürün tedarikinde yer alan aracılar tarafından rekabet unsurlarının ihlal edilmesi sonucu olağan dışı fahiş fiyat oluşumuna yol açıldığının belirlendiğini vurguladı. Ürün tedarikinde aracıların kayıt dışı işlemleriyle gerçeğe aykırı fiyat beyanlarının ürün fiyatı oluşumunda aşırı artışlara neden olduğuna dikkati çeken Pekcan, ürün künyelerinde yer alan bilgilerin eksik ya da yanıltıcı olduğu yönünde bulguların da tespit edildiği bilgisini paylaştı.

YÜZDE 800'LERE VARAN FAHİŞ FİYAT

Pekcan, İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin ve Adana'daki belediye toptancı halleri nezdinde, Ticaret Bakanlığı müfettişlerince gerçekleştirilen denetimlerde sebze ve meyvelerin alış ve satış fiyatlarında yüzde 800'lere varan oranlarda fahiş fiyat artışlarının bulunduğunun belirlendiğine işaret etti.

"Denetimlerde, hallerde sebze ve meyvelerin 9 kata varan fiyat artışlarıyla vatandaşımıza satıldığını tespit ettik. Gerekli önlemleri ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla birlikte alıyoruz. Denetimlerimizin etkisi şimdiden fiyatlarda görülmeye başlandı. 6 Şubat itibarıyla Ticaret Bakanlığı müfettişleriyle 5 ilde eş zamanlı başlayan operasyonlar sonucu hallerde satılan sebze ve meyve fiyatlarında 3 günde, ana kalemlerde yüzde 45'lere varan oranlarda düşüşler görülmeye başlandı. Fırsatçılara göz açtırmamak için denetimlerimiz Türkiye genelinde tüm hızıyla devam edecektir."