Yaşam Tarih üstünde oturuyormuş!

Tarih üstünde oturuyormuş!

Paylaş
Tarih üstünde oturuyormuş!

Osmaniyeli Teke ailesi, evlerinin bodrumunu derinleştirmek için yaptıkları kazıda bin yıldan fazla tarihe sahip olduğu düşünülen taban mozaiğine rastladılar

Evlerinin borumunda bulunan yaklaşık 16 metrekarelik mozaiği adeta gözleri gibi koruyan Teke ailesi, mozaiğin bir an önce güvenli bir yere taşınmasını istiyor. Mustafa Teke (54), AA muhabirine yaptığı açıklamada, 26 yıl önce yaptırdığı evinde, 1990 yılında bodrumu derinleştirmek için toprağı kazdığını ve mozaikle karşılatığını anlattı.

Haberin Devamı

60 SANTİMETRE KAZDI, MOZAİK ÇIKTI

Mozaiği görünce şaşırdığını ifade eden Teke, "Toprağı 60 santimetre kadar kazınca karşıma mozaik çıktı. Kazmaya devam etmedim. Tarihi bir şey olduğunu bilmiyordum" dedi. O yıllarda arkadaşlarıyla "Düziçi" adında bir dergi çıkardıklarını ve dergide bodrumunda çıkan mozaikten bahsettiğini belirten Teke, şöyle devam etti "Dergiden birer adet bakanlıklara da göndermiştik. Kültür ve Turizm Bakanlığından aradılar ve ’Bu kıymetli bir eser, buna sahip ol’ dediler. 1990 yılından bu güne kadar bunu koruyorum. Evime çivi dahi çakamıyorum. Evim bakımsız. Mozaikten dolayı evime bakım yaptıramıyorum. Yetkililerin mozaiği güvenli bir yere taşımalarını bekliyorum."

MADDİ BEKLENTİSİ YOK

Haberin Devamı


Mozaikten dolayı maddi herhangi bir beklentisinin olmadığını dile getiren Teke, sadece mozaiğe zarar verilmesinden endişe duyduğunu, bu nedenle çıkarılmasını istediğini söyledi. Teke, mozaikte keklik, at, geyik, ördek, deve ve tavuk resimleri bulunduğunu anlattı. İl Kültür ve Turizm Müdür Ahmet Tabur da mozaiğin ev veya saray tabanlarına işlenen türden olduğunu kaydetti. Mozaiğin bin yıldan fazla geçmişe sahip olduğunu düşündüklerini dile getiren Tabur, tescillenen ve kültür varlığı içerisinde yer alan eserin bulunduğu yerden çıkarılması yönündeki taleple ilgili çalışmalarının sürdüğünü bildirdi.

AA