Gündem 'Tarihçilerin Kutbu' Prof.Dr. Halil İnalcık son yolculuğuna uğurlanıyor

'Tarihçilerin Kutbu' Prof.Dr. Halil İnalcık son yolculuğuna uğurlanıyor

Paylaş
'Tarihçilerin Kutbu' Prof.Dr. Halil İnalcık son yolculuğuna uğurlanıyor

100 yaşında hayatını kaybeden Prof. Dr. Halil İnalcık için Ankara Üniversitesi DTCF'de ve Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi'nde tören yapıldı. Ankara'daki törenlerin ardından Prof. Dr. Halil İnalcık'ın naaşı, toprağa verilmek üzere İstanbul'a getirildi. Prof. Dr. Halil İnalcık, kayıtlardaki Osmanlıyı ortaya çıkararak Osmanlı sosyal hayatının sosyal resmini çizmişti

Hayatını kaybeden Prof. Dr. Halil İnalcık için Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesinde (DTCF) tören düzenlendi. DTCF Farabi Salonu’ndaki törene, İnalcık’ın kızı Günhan İnalcık, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, TÜBA Başkanı Prof. Dr. Ahmet Cevat Acar, Rektör Prof. Dr. Erkan İbiş ile üniversite öğretim üyeleri katıldı. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, törendeki konuşmasında, önemli bir fikir insanını bu ülkenin evlatları olarak görmüş olmanın büyük bir mutluluk olduğunu ancak vefatından dolayı büyük bir hüzün içinde olduklarını ifade etti.

Haberin Devamı

BİLKENT ÜNİVERSİTESİ’NDE İKİNCİ TÖREN

Prof. Dr. Halil İnalcık için Ankara Üniversitesi’nin ardından Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nde de tören düzenlendi. Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Konser Salonu’nda düzenlenen törene katılanlar arasında Ali Babacan, Ekmeleddin İhsanoğlu, Doğu Perinçek, Yaşar Okuyan, Mehmet Haberal, Ali Haberal, Ertuğrul Günay, Halil Şıvgın gibi birçok siyasi isim de yer aldı. Törenin başında Halil İnalcık’ın hayat hikayesi slayt eşliğinde anlatıldı.

İSTANBUL’DA TOPRAĞA VERİLECEK

Doğramacızade Ali Paşa Camisi’nde Prof. Dr. Halil İnalcık için düzenlenen cenaze törenine TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli katıldı. Ankara’daki törenlerin ardından Prof. Dr. Halil İnalcık naaşı toprağa verilmek üzere İstanbul’a getirildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatı ve Bakanlar Kurulu kararı ile İnalcık’ın naaşı İstanbul’da Fatih Camii Haziresi'ne Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa’nın kabrinin hemen yanına defnedilecek.

Haberin Devamı

VASİYET ETMİŞTİ AMA...

Ünlü tarihçi Murat Bardakçı'nın verdiği bilgiye göre; Prof. İnalcık, hayattan uzun seneler önce ayrılan ve Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilen annesi Ayşe Bahriye Hanım’ın yanına gömülmeyi vasiyet etmişti. Ancak Karacaahmet’te dün yapılan bütün aramalara rağmen Ayşe Bahriye Hanım’ın 9 numaralı adada yer alan ve müfredat defterine 1886 numara ile kaydedilen mezarı defnin üzerinden çok zaman geçmiş ve parsellerin de değişmiş olması yüzünden bulunamadı.

KAYITLARDA SAKLI OSMANLIYI ORTAYA ÇIKARDI

SÖĞÜTLÜLERİ KIZDIRAN İDDİA

İnalcık’ın Türk Tarih Tezi’ne karşı koyduğu iddiaların en ünlüsü, Osmanlı Beyliği’nin 1299’da bugün Bilecik sınırları içindeki Söğüt’te değil, 1302’de Bizans kuvvetlerine karşı kazanılan Bafeus Muharebesi sonucunda kurulduğuydu. İnalcık ilk verinin kaynağı Aşıkpaşazade’nin, olaylardan 100 yıl sonra yaşamış olmasından ötürü Osman Gazi’nin çağdaşı Bizanslı vakanüvis Georgios Pachymeres’in yıllıklarını dikkate almayı tercih etmiş, Bafeus’un Yalova civarında olması gerektiğini de bizzat kendisi yöreye giderek tespit etmişti. Bu tespit Yalova’ya 2000’li yıllarda intikal etti; şehrin girişine konulan “Osmanlı Devleti’nin kurulduğu Yalova’ya Hoşgeldiniz” yazısı da Söğütlüleri kızdırdı.

Haberin Devamı

‘KAYI’ İTİRAZI

İnalcık’ın Osmanlı hanedanının soyunun Oğuz Han neslinden Kayı Boyu’na dayandırılmasına karşı öne sürdüğü bir tez de vardı. İnalcık’a göre; Kayı boyu, Timur’un varisi Şahruh’un egemenlik taleplerine karşı padişah II. Murat’ın kendi soyunun meşruluğunu göstermek için 1440’ta vakanüvisi Yazıcızâde Âli’ye yazdırdığı ‘Tevarih-i Al-i Selçuk’ta yer alan bir bilgiydi, bu bilgi daha öncesinde hiçbir kaynakta geçmiyordu. DHA-Milliyet