Yaşam Tarihi dönüş

Tarihi dönüş

Paylaş
Tarihi dönüş

Terör nedeniyle Avrupa'ya göç eden Süryaniler 30 yıl sonra Mardin'e döndü. Süryaniler restore ettirdikleri 700 yıllık şatonun açılışını Asur geleneklerine göre yaptılar. Açılışa katılanlar kendilerini tarihi bir filmin setinde hissettiler

700 yıllık şato

Haberin Devamı

Mardin Midyat’taki Narlı Köyü’nde yaşayan 200 kişilik Süryani Debasso ailesi 80’li yıllarda bölgedeki terör nedeniyle Avrupa’nın çeşitli ülkelerine göç etmişti. Narlı Köyü Süryanileri, göçle birlikte harabeye dönen 700 yıllık şatolarının tarihi özelliklerini koruyarak restore ettirdi. Dün düzenlenen törenle şatonun açılışını yapan Debasso Ailesi köylerine döndü. Asur İmparatorluğu’nun sembolize edildiği açılış töreninde, Süryani gençlerin oluşturduğu gösteri grubu davetlileri eskiçağ atmosferine götürdü.

Halaylarla açıldı

Ana yurtlarına dönmenin mutluluğunu yaşayan Süryaniler, zılgıt ve halaylarla, şatonun açılışını kutladı. Şatonun yeniden inşa edilmesinin dönüşler için bir köprü görevi göreceğini söyleyen İsveç Stockholm’de yaşayan diş hekimi Orhan Debasso, “Bu şatoya baktığım zaman bu kadar güzel bir netice alacağımızı tahmin etmiyordum. Şatomuzu inşa ederken köyde yaşayan Müslüman ailelerin çok yardımı oldu. Onlar bize cesaret verdi ve onların sayesinde bugün başımız diktir” diye konuştu.

Haberin Devamı