Yaşam Tarihi eserler artık çiple izlenecek

Tarihi eserler artık çiple izlenecek

Paylaş
Tarihi eserler artık çiple izlenecek

Bakan Ömer Çelik, eserlerin çalınmasının önüne geçmek için yeni yöntemler geliştirdiklerini belirtti. Bakan Çelik, "Her tabloya bir çip takılarak her tablonun kendisini takip edeceğiz. Yani o tablo temizlik için bile yerinden oynatıldığında bunu sistemde göreceğiz" dedi

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, savcılığon başlattığı tablo operasyonu ile Resim Heykel Müzesindeki kayıp 302 eserden 17'sinin ele geçirildiğini açıkladı. Bakan Ömer Çelik, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan operasyon kunusunda yaptığı açıklamada şu ayrıntıları verdi:

Haberin Devamı

“302 tane eser kayıp Resim Heykel Müzesi'nden. Bunların 120 kadarı resim diğerleri başka objeler. Aslında bu yıllardan beri konuşulan bilinen bir şeydi. Ben göreve geldikten sonra bununla ilgili bir rapor istedim. Rapor önüme geldiğimde doğrusu çok rahatsız oldum. 302 tane eser kayıp, bazı eserlerin orijinal olup olmadığı kuşkulu. Bunlar Türkiye’nin milli hafızasının, milli kültürünün parçası olan, Türkiye’nin milli koleksiyonundan çalınmış eserler."

Operasyonun, Müfettişlerin kayıp eserler konusunda 1.5 yıl süren araştırması sonrası yazdıkları rapora dayanarak başlatıldığını söyleyen Bakan Çelik, "Müfettişlerimiz bir araştırma yaptılar. 1,5 yıl süren bir araştırma oldu, bütün katalogları, müzayede evlerini, antikacıları taradılar. Çok sayıda koleksiyonerle, müzayede evi sahibi ile görüştüler ve benim önüme bir rapor getirdiler. Rapor sonunda bu eserlerin bazılarının muhtemel bazı adreslerde olabileceği şeklinde bir tespit ortaya çıktı. Ve bu artık iyice somutlaştığı için de Bakanlığımız tarafından savcılığa başvuru yapıldı" dedi.

Haberin Devamı

PAHA BİÇİLEMEYEN ESERLER ELE GEÇİRİLDİ

5 ilde eş zamanlı operasyon yapıldığını anlatan Bakan Çelik, 22 kişi gözaltına alındığını söyledi. Çelik şöyle konuştu:

“Buradaki hassasiyet şu; bunlar bütün Türkiye’nin ortak mülkiyetinde olan eserlerdir. Hem Türk sanat tarihi açısından hem dünya tarihi açısından önemli eserler var bunların içerisinde. Hoca Ali Rıza’nın bir eseri ele geçirildi. Bu eserlerin bir kısmına paha biçilemiyor. Örneğin 60 tanesinin toplamda 50 milyon lira değerinde olduğu söyleniyor. Bunlar bütün Türkiye Cumhuriyeti’nin ortak mirasına aittir. Ve biz bunları geri istiyoruz."

'ŞÜPHELENENLER BAKANLIĞA BAŞVURSUN'

Bakan Çelik, ellerindeki eserlerden şüphelenenler bunu Bakanlığa iletmeleri çağrısında bulundu; “ İyi niyetli alıcılar olabilir. Yani 10 yıl evvel, 20 yıl evvel bu eserler çalınmış olabilir. Bunlara bir kimlik uydurulmuş olabilir. Eserler 5 kere 10 kere el değiştirmiş, 10'uncu aşamada hakikaten samimi bir iyi niyetli alıcı gidip bunu almış, parasını da ödemiş ve bu eser onun evinde ele geçirilmiş olabilir. Şimdi bu kişiyi baştan suçlamak doğru değil. Yani burada savcılık soruşturması sonuçlanana kadar, yargı kararını verene kadar kix

Haberin Devamı

ESERLERE ÇİPLİ TAKİP GELİYOR

Bakan Çelik, eserlere çipli takip sistemi getileceğini de söyledi. Yeni sistemde Sadece mekanların değil, bizzat eserlerin de korunacağını anlatan Çelik, "Biz sadece mekanları koruyoruz ama bu yöntemin yeterli olmadığı gözüküyor. Her tabloya bir çip takılarak her tablonun kendisini takip edeceğiz. Yani o tablo temizlik için bile yerinden oynatıldığında bunu sistemde göreceğiz" dedi.