Dünya Tarık Aziz'in cesedi kaçırıldı

Tarık Aziz'in cesedi kaçırıldı

Paylaş
Tarık Aziz'in cesedi kaçırıldı

Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde Dışişleri Bakanı olan Tarık Aziz'in cesedi, defin için Ürdün'ün başkenti Amman'a götürüleceği sırada Bağdat Havaalanı'ndan silahlı bir grup tarafından kaçırıldı

Al Jazeera’nın edindiği bilgilere göre, 5 Haziran günü kalp krizi geçirerek hayatını kaybeden Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin döneminde üst düzey görevlerde bulunan eski Dışişleri Bakanı Tarık Aziz’in cesedi kimliği henüz tespit edilmemiş bir silahlı grup tarafından kaçırıldı. Cesedin Bağdat’tan Ürdün’ün başkenti Amman’a uçakla götürülmesi planlanıyordu.

Saddam’ın en yakınındakilerden biri olarak tanılan Tarık Aziz’in kızı Zeynep Aziz de, babasına cesedin Amman’a gidecek uçağın kalkışından birkaç dakika öncesinde kaçırıldığını söyledi.

Haberin Devamı



Zeynep Aziz, Irak’ta oturan annesinin, babasına ait cesedin Bağdat Uluslararası Havaalanı'nda kaçırıldığı haberini verdiğini söyledi.

Ürdün Hava Yolları Royal Jordanian’dan isminin açıklanmaması şartıyla konuşan bir yetkili, Bağdat’tan gelen son uçuşta Tarik Aziz’in cesedinin bulunmadığını ifade etti.

Irak eski Dışişleri Bakanı, Saddam Hüseyin döneminin Batı'daki yüzü olarak bilinen Tarık Aziz 79 yaşında tutulduğu cezaevinden hastaneye kaldırılmış, 5 Haziran’da hayatını kaybetmişti. Nasiriye Valisi Birinci Yardımcısı Adil Dahil, yaptığı açıklamada, Aziz'in öldüğünü duyurmuştu. Dahil, "79 yaşındaki Aziz, Nasiriye Hapishanesi'nden geçirdiği kalp krizi sonucu hastaneye sevk edildi. Aziz, kaldırıldığı Hüseyin eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tüm müdahalelere rağmen kurtarılamadı" demişti. Cezaevinde tutuklu bulunan Aziz'in ilerlemiş yaşı nedeniyle bazı sağlık sorunları yaşadığı ve buna bağlı olarak geçirdiği kalp krizi sebebiyle öldüğü kaydedilmişti.

Haberin Devamı



Aziz kimdir?

Saddam Hüseyin’in en güvenilir adamlarından biri olarak uzun süre Irak’ta üst düzey görevlerde bulunan Tarık Aziz, 1936 yılında Musul kentinde dünyaya geldi. Saddam Hüseyin ile yolu 1950 yılında kesişen Aziz, 1974’te Enformasyon Bakanlığı görevini üstlendi. Aziz yükselişini 1977’de Devrim Komuta Konseyi’ne katılarak sürdürdü.

1979 yılında Irak’ın Başbakan Yardımcısı görevine getirilen Aziz bu görevine, ABD’nin 2003 yılındaki Irak’a müdahalesinin ardından Amerikan güçlerine teslim olmasına kadar devam etti. 24 yıllık Saddam Hüseyin iktidarı döneminde, yerini koruyabilmiş az sayıda devlet görevlisinden biri olan Tarık Aziz, Irak’ta üst düzey görev alabilmiş tek Hıristiyan idi.

Irak Ceza Mahkemesi tarafından Aziz'e siyasi partileri tasfiye etme suçundan dolayı idam cezası verilmişti. Daha sonra aynı mahkeme tarafından Kürt Barzani Aşireti'ni tasfiye etme suçundan müebbet hapis cezasına çarptırılmıştı.