Ekonomi Tarım Bakanı yeni et fiyatlarını açıkladı

Tarım Bakanı yeni et fiyatlarını açıkladı

Paylaş
Tarım Bakanı yeni et fiyatlarını açıkladı

Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik: Kıymanın 32 TL, kuşbaşı etin ise 34 TL olması konusunda görüş birliğine vardık

Ette tavan fiyat uygulaması başlıyor.

Haberin Devamı

Tarım Bakanı Faruk Çelik, kasaplık kıymada 32 TL, kuşbaşı ette ise 34 TL tavan fiyat uygulanması konusunda sektör temsilcileriyle mutabakata vardıklarını söyledi.

Çelik yaptığı açıklamada, bu kararın sonuçlarının değerlendirilmesi için beş-altı ay sonra yeniden gözden geçirileceğini bildirdi.

Sektör temsilcileriyle görüşen Bakan Çelik, daha sonra kameraların karşısına geçti ve yeni tavan fiyatı açıkladı

Bakan Çelik yaptığı açıklamada şunları söyledi:

YAĞSIZ KARKAS ET 233 TL

Karkas et yağsız fiyatı tavan olarak 23.3 TL ve yağlı fiyatı ise 21.8 TL olarak düzenlendi. Kıyma fiyatı 32 TL ve kuşbaşı fiyatı 34 TL olmasıyla ilgili fikir birliğine vardık. Et ithalatı meselelerini yoğun değerlendirmesini gerçekleştirdik. Bugün yaptığımız toplantıya Ulusal Kırmızı Et Konseyi Başkanı Ahmet Hacı İnce, Kırmızı Et Üreticileri Derneği Başkanı Bülent Tunç, Türkiye Kasaplar Federasyonu Başkanı Fazlı Yalçındağ da katıldı.

Haberin Devamı

Bakan Çelik'in konuşmasından satır başları şöyle:

Et fiyatlarıyla ilgili düzenlemenin altında yatan nedenlerin başında yoğun bir şekilde kamuoyunda bazı spekülatörlerin et ithalatıyla ilgili yanlış bazı bilgilerle üretimden vazgeçecek, üretim kapasitemizi azaltacak değerlendirmelerde bulunuyor. Bu rahatsız edici bir durum. Bir yönüyle üreticimizi korurken diğer taraftan spekülatörlere izin vermemiz gerekiyor.İthalata dayalı üreticinin üretimden çıkmasını uygulayan yaklaşımı doğru bulmadığımızı paylaştığımız için serbest piyasaya müdahale değil serbest piyasa aktörleri olarak hayvan varlığımızın artarak devam etmesi noktasında bu buluşmayı gerçekleştirdik.

GİRDİ MALİYETLERİYLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR YAPILACAK

Ortak bir iradenin ortaya konması açısından son derece önemli bu toplantı. Kısa vadede getirileri olacak. Orta vadede sektörün geleceği bakışı açısından ortak iradenin önemli olduğunu belirtmemiz gerekir. Özellikle sözleşmeli üretim başta olmak üzere finansal erişim konusu ve bu konuda kredinin kullanılmasını yaygınlaşmaya dönük çalışmalarımızı gerçekleştireceğiz.Hayvan sayısını artırmaya yönelik tedbirler alacağız. Bunun yanında tabii girdi maliyetleriyle ilgili KDV'nin sıfırlanması durumu gerçekleşmişti. Girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesi sürdürülebilir bir noktaya çekilmesiyle ilgili de bazı çalışmalarımız olacak.

Haberin Devamı