Merkez Tarım ve Orman Bakanlığı I. Bölge Müdürlüğü’nden ‘av sezonu’ açıklaması

Tarım ve Orman Bakanlığı I. Bölge Müdürlüğü’nden ‘av sezonu’ açıklaması

Paylaş
Tarım ve Orman Bakanlığı I. Bölge Müdürlüğü’nden ‘av sezonu’ açıklaması

Tarım ve Orman Bakanlığı I. Bölge Müdürlüğü’nden ‘av sezonu’ açıklaması

Huzeyfe ÖZDEMİR/BURSA,(DHA) – TARIM ve Orman Bakanlığı I. Bölge Müdürlüğü, 2010-2020 Av Dönemi sezonunun 1 Mart tarihi itibariyle sona ermesiyle ilgili olarak açıklama yayınladı.

Ülke genelinde 2019-2020 Av Dönemi Merkez Av Komisyonu Kararı uyarınca av sezonunun 1 Mart tarihi itibariyle kapandığı dile getirilen açıklamada av sezonu dışında avlanmanın kesinlikle yasak olduğu vurgulandı.

1.Bölge Müdürü Resul Doğan imzalı yapılan açıklamalada şu ifadelere yer verildi;

“4915 sayılı Kara Avcılığı Kanununun 3.maddesine dayanılarak 23 Mayıs 2019 tarihinde Merkez Av Komisyonu toplanmış, 2019-2020 Av Döneminde avcılığın düzenlenmesine ilişkin 18 sayılı karar alınmış ve alınan bu karar 21 Haziran 2019 tarihli ve 30808 sayılı Mükerrer Resmi Gazete'de yayımlanmıştır. Buna göre; 2019-2020 Av Döneminde avlanma; Marmara Bölgesinde 17 Ağustos 2019 tarihinde bıldırcın, üveyik alakarga, küçük karga, ekin kargası, leşkargası, karabatak, saksağan, yaban domuzu ve çakal avı ile başlamıştır. Alınan karar uyarınca genel ve devlet avlaklarında Çarşamba, Cumartesi, Pazar ve resmi tatillerde (idari tatiller de dahil), yaban domuzu avı için ise ilave olarak Salı günü de avlanma faaliyeti yapılmıştır.

2019-2020 Av Dönemi 01.03.2020 tarihi itibariyle kapanmıştır. 4915 sayılı Kara Avcılığı Kanunu uyarınca av hayvanlarının eş tutma, üreme, yavru büyütme, erginleşme gibi yaşam evrelerini dikkate alan bu dönemde avlanmak yasaktır. Avın kapanış tarihi itibariyle, av ve yaban hayvanlarının üreme dönemi başlamıştır. Avın açılacağı ağustos ayına kadar avcılık faaliyetleri yasak olup, özellikle av ve yaban hayvanlarının eş tutma, üreme, yavru büyütme ve erginleşme evrelerini içine alan bu süreçte toplumun tüm kesimlerinin tabii ortamlara çıkarken daha hassas hareket etmesi, av ve yaban hayvanlarının yavru ve yumurtalarının toplanmaması gerekmektedir. Bu hususlara uymayanlar hakkında Doğa Koruma Milli Parklar Şube Müdürlüklerimizce yasal işlem uygulanacaktır.

2020-2021 Yılı Av Dönemine ilişkin av sezonu için avlanmaya ilişkin gerekli kararları almak üzere MAK'nun 2020 yılı Mayıs ayı içerisinde toplanması planlanmaktadır. Alınacak kararın resmi gazetede yayımlanmasıyla birlikte kamuoyuna duyurulacaktır. Bakanlıkça ve Merkez Av Komisyonunca getirilen kurallara uyulması, av ve yaban hayatı kaynaklarının koruma kullanma dengesi içerisinde sürdürülebilirliğinin sağlanması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından büyük önem arz etmektedir.”

Haberin Devamı