Ekonomi Tarlada kalan marul kuzulara yem oldu

Tarlada kalan marul kuzulara yem oldu

Paylaş
Tarlada kalan marul kuzulara yem oldu

Plansız ekim ve aracıların çok para kazanma hırsı sebebiyle marul üreticileri bu seneyi zararla kapattı. Alıcı bulunamaması sebebiyle tarlada kalan marullar koyunlara yem oldu. Tarlasından kestiği marulları üç öğün koyunlarına yediren Bursalı çiftçi Raşit Başak, "80 bin adet marul ektim. Maliyeti yaklaşık 30 kuruş. Gelen müşteri 30 kuruşa bile çıkamadı. Ben de marulları kesip kuzularıma yediriyorum. Ben üzülüyorum ama koyunlarımın çektiği ziyafete seviniyorum" dedi

60-70 günde yetişen marulun can simidi olduğu söyleyen çiftçi bugünlerde bir hayli dertli. Pazar ve market tezgahlarında adedi 2-3 liradan satılan marul üreticisine zarar ettirdi. Antalya Hali'nde 50 kuruş ile 1,3 lira arasından satılan marul İstanbul Bayrampaşa Meyve Sebze Hali'nde tanesi 1,5-2 lira arasından, Bursa Büyükşehir Belediyesi Sebze ve Meyve Hali'nde 75 kuruş ile 2,70 lira arasından satılıyor. Plansız ekim ve aracıların çok para kazanma hırsı fiyatların pazarda yüksek olmasına sebep oluyor.

KOYUNLAR 3 ÖĞÜN MARUL YİYOR




Bursa'nın Kestel ilçesine bağlı Dudaklı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Raşit Başak, para etmeyen marulun tarlada kaldığını söyledi. Bu yıl 80 bin adet marul ektiğini hatırlatan Başak, alıcı bulamayınca ilginç bir yöntem buldu. Tarlasından elleriyle kestiği marulları koyunlarına veren Raşit Başak, içi acısada teselliyi kuzularını marulla beslemekte buluyor.


Çarşı-pazarda 2 lira, tarlada 30 kuruşa alan yok


Pazar ve marketlerde 2-3 lira arasından satılan marulun tarlada 30 kuruş bile etmediğini belirten Başak, "Bayram öncesi masraflarımızı çıkaralım diye ektiğimiz marul büyük üzüntü yaşamamıza sebep oldu. 30 kuruşa mal ettiğim marula alıcı bulamadık. Günde üç kez yaklaşık bir metre yüksekliğinde suyun aktığı dereyi traktörümle aşarak tarlaya ulaşıyorum ve marulları kesiyorum. Ahırda yetiştirdiğim koyunlara marul yediriyorum. Bu sene sadece 20 bin kök marul sattım. Kalan 60 bin marulun tamamını müşteri bulamamam halinde koyunlarıma yedireceğim" dedi.

KUZULARI GÖRÜNCE TESELLİ BULUYORUM




30 derece sıcakta oruçlu halde marul kesen Başak, "Ben üzülüyorum ama tazecik kıvırcıkları evde baktığım 30 koyuna yediriyorum. Kuzuları marul yerken seyredince teselli buluyorum" diye konuştu.

Raşit Başak'ın tarladaki marulları koyunlarına yedirmesi köylüleri şaşırtmıyor. Çünkü birçok üretici ellerinde kalan maydanoz, brokoli ve marulu hasat bile etmemiş. Çiftçiler, pazar tezgahlarında el yakan fiyatların tarlada geçerli olmadığını dile getirdi.

İHA

Haberin Devamı