Gündem Tasarruf diye çocuklar aç bırakılmış

Tasarruf diye çocuklar aç bırakılmış

Paylaş
Tasarruf diye çocuklar aç bırakılmış

Mardin Mazıdağı'ndaki Yatılı İlköğretim Okulu'nda çocuklar tasarruf gerekçesiyle soğukta bırakıldığı ortaya çıktı

TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’nun Yatılı İlköğretim Bölge Okulları (YİBO) incelemesinde “Yemekler az, doymuyoruz” diyen Mardinli çocuklar için Başbakan Tayyip Erdoğan devreye girdi.

Rapor, bir bütçe skandalını da ortaya çıkardı. YİBO’nun bulunduğu Mazıdağı Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 2010’da kullanmadığı 370 bin TL’yi devrettiği anlaşıldı.

MEB SORUŞTURMA BAŞLATTI

Öğrencilerin haklı olduğuna ilişkin TBMM İnsan Hakları Komisyonu’nun raporu üzerine Milli Eğitim Bakanlığı soruşturma başlattı. Soruşturma sonunda Dark Sürücü Çağdaş Yaşam Yatılı İlköğretim Okulu Müdürü Sadettin Buluş açığa alındı.

MARDİN MİLLETVEKİLLERİNE GÖREV

Başbakan Tayyip Erdoğan, komisyon raporuyla ilgili haberler üzerine dün Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ile raporu hazırlayan Alt Komisyon Başkanı Mustafa Ataş’la görüştü.

Erdoğan, “Bu incelemeden sonra düzelme var mı gidip yerinde görün, Mardin milletvekillerine de görev verin. Gidip okulları tek tek gezsinler. Bu işi bürokratlara bırakmayın” dedi.

370 BİN TL DEVREDİLMİŞ

Ataş, çocukların yakındığı YİBO’yu idare eden Mazıdağ Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 2009 bütçesindeki 359 bin TL’yi kullanmadığını, 2010’dan da 370 bin TL devrettiğini belirtti.

Ataş, “Bu parayı yemek için kullanabilirdi. Devlet sana diyor ki ‘al bunu çocuklara yedir’, sen ondan tasarruf yapıyorsun. Böyle bir şey olabilir mi? Bu insafsızlıktır” dedi.

YİBO’larda üç öğün yemek için öğrenci başına günde 4 TL 20 Kr ödeniyor. Bu rakam 2011’de 4 TL 47 Kr olacak.

Komisyon, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün Diyarbakır’a indiği saatlerde ildeki yurt ve yuvalarla YİBO’lara ilişkin inceleme raporunu açıkladı. Bu raporda, sınıf mevcutlarındaki dengesizlik ve pansiyonların bakımsızlığı nedeniyle valilik ve idareciler eleştirildi.

BECERİKSİZLİK


Diyarbakır raporundaki bazı tespitler şöyle: “75’inci Yıl İMKB YİBO’da sınıflar 20- 25 kişilik iken, 1 kilometre uzaklıktaki başka okulda 70 kişilik sınıflar olması en hafif ifadeyle beceriksizliktir. İdarecilerin planlama hatası vardır. Öğretmensizlik nedeniyle okula gidemeyen çocukların yaşadığı bir ilde kapasitenin kullanılamaması büyük bir öngörüsüzlüktür.”

OKUL SAATLERİNDE MENDİL SATIYORLAR

“İl merkezinde, okulda olması gereken saatlerde sokakta mendil satan çocuklarla karşılaşılmıştır. Bir yanda atıl bir eğitim kapasitesinin varlığı, diğer yanda okul çağındaki çocukların eğitim hakkından yararlanamadığı aynı gün içerisinde somut olarak görülmüştür.”

HAFTADA SADECE BİR GÜN SICAK SU

“75’inci Yıl İMKB YİBO’da kalan öğrencilerden, haftada bir gün duş alabildikleri diğer günler sıcak su olmadığı, çarşafların üç haftada bir değiştiği, yemeklerin iyi olmakla beraber az verildiği, dershaneye giden öğrenciler için servis olmadığı, dışarıdan kampüse gelen öğrenci ve şahısların kendilerini rahatsız ettiği bilgileri edinilmiştir.”