Ekonomi Tasarruf için Hazine ve Maliye Bakanlığı devrede

Tasarruf için Hazine ve Maliye Bakanlığı devrede

Paylaş
Tasarruf için Hazine ve Maliye Bakanlığı devrede

2019 bütçesinde tasarrufu ön plana alan hükümet kamuda tek hesap dönemine geçiyor. Kamu kurumları ‘tek hesap’ çatısı altına alınacak. Hesaba dahil olan kurumların nakit ihtiyaçları günlük karşılanacak

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın önceki gün bütçe sunuşunda dikkat çektiği Tek Hazine Kurumlar Hesabı'nın detayları belli oldu. Mali kaynak büyüklüğü 40 milyar TL'yi bulan kamu kurumları, bu hesaba dâhil oluyor.

Haberin Devamı

NAKİT TEK ELDEN

Kurumların mali kaynaklarının hak sahipliği değil, yalnızca yönetimi Hazine'ye geçmiş olacak. Sisteme dâhil olacak kurumlar, bütçeleri çerçevesinde harcamalarını gerçekleştirebilecek. Nakit ihtiyaçları için Hazine'den talepte bulunabilecek. Hazine kurumların nakit ihtiyaçlarını günlük olarak karşılayacak.

Yeni sistemle kamu nakdi tek bir elden değerlendirilecek. Genel bütçeli idarelerin özel hesapları ve özel bütçeli idareler, düzenleyici-denetleyici kurumlar, sosyal güvenlik kurumları, İşsizlik Sigortası Fonu ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu haricindeki fonlar ile bunların döner sermayelerinin kendi bütçeleri veya tasarrufları altında bulunan her türlü mali kaynak tek hazine kurumlar hesabı kapsamında değerlendirilecek. Kamu bankaları, Türkiye Varlık Fonu, mazbut vakıflar, özel kanunla kurulan meslek kuruluşları ve bunların üst kuruluşlarıyla kefalet ve yardımlaşma sandıkları ile belediyeler, il özel idareleri ve kamu iktisadi teşebbüsleri ile bunların bağlı ortaklıkları yer almayacak.

Haberin Devamı

Kapsama alınan kamu idarelerinin nakit talep ve tahsilat bilgilerinin internet üzerinden bakanlığa aktarılması için Tek Hazine Kurumlar Hesabı Bilgi Sistemi (THBS) oluşturuldu. (Sabah)