Ekonomi TAV İnşaat, Libya'daki çalışanlarını tahliye ediyor

TAV İnşaat, Libya'daki çalışanlarını tahliye ediyor

Paylaş
TAV İnşaat, Libya'daki çalışanlarını tahliye ediyor

TAV İnşaat, Libya'daki 250 Türk vatandaşı çalışanından 128'ini tahliye etti.

TAV İnşaat CEO’su Sani Şener Libya Tripoli Havalimanı şantiyesinde bulunan işçilerini özel bir uçak tutarak Türkiye’ye getirdi. Tripoli Uluslararası Havalimanı’nı inşaatında görev yapan 128 çalışanı Tunus üzerinden getiren Sani Şener, "Olaylar yatıştıktan sonra tekrar Libya’ya geri dönüp projeyi tamamlamak istiyoruz" dedi.

Haberin Devamı

Tunus Havayolları’na ait özel bir uçakla sabah saat 07.00’de Tunus’tan İstanbul’a gelen işçilere TAV İnşaat CEO’su Sani Şener’de eşlik etti. TAV İnşaat CEO’su Sani Şener Libya dönüşü Atatürk Havalimanı’nda gazetecilerin sorularını yanıtladı. TAV İnşaat’ın yaptığı 1 buçuk milyar Euro bedelle inşa edilen 20 milyon yolcu kapasiteli Yeni Tripoli Havalimanı inşaatında 255 Türk çalışanın yanı sıra çoğunluğu yabancı işçi olan 4 bin çalışan olduğunu altını çizen TAV İnşaat CEO’su Sani Şener işçilerinin tahliye sürecini şöyle anlattı:

BİR HAFTA İÇİNDE TAHLİYE TAMAMLANACAK

"Biz TAV İnşaat olarak Tripoli Havalimanı’nın inşaatını yapıyoruz. Tripoli Havalimanı’nı inşaatında 4 bin çalışanımız var. Bunlardan 255 tanesi Türk, diğerleri ise Tayland, Vietnam ve Kolombiyalı. Türk arkadaşlarımızın tahliyesini hemen hemen tamamladık. Ben de bu tahliye işlemlerini takip etmek ve onlara eşlik etmek için bizzat Tunus’a gittim. Tunus’tan bu tahliye operasyonunda arkadaşlara yardımcı oldum. Çünkü biz aynı zamanda havacılık sektörü ile ilgilenen bir firmayız. Madem bu işte bizim avantajlarımız var, bizde bu avantajımızı Tunus’tan kullanmayı tercih ettik. Biz de bunun üzerine Tunus Air’den bir uçak kiraladık. O uçakla oradaki arkadaşlarımız izin aldıkları izinle uçakla Tunus’a geldiler. Tunustan kendilerini alıp Türkiye’ye getirdim. Türkiye’ye 128 arkadaşımızı getirdik ama 100 çalışımız daha orada. Onların da tahliyesini en kısa zamanda tamamlayacağız. Tripoli Havalimanı’nda sadece tarifeli uçakların inişine izin verirken özel uçakların inmesine izin vermiyorlar. Bu yüzden arkadaşlarımızı Tunus üzerinde Türkiye’ye getirdik. Tripoli Havalimanı’nın hava sahası, havalimanı terminali ve pisti müsait değil. Ben Türk firmaların yerinde olsam mimar, mühendis gibi üst düzey yöneticileri tarifeli Avrupa seferleriyle Avrupa kentleri üzerinden Türkiye’ye getirmeye çalışırım."

Haberin Devamı

GEREKLİ BİLGİLERİ VERDİK

Bir hafta içerisinde Tripoli’de bulunan Türk çalışanlarının tahliyesini tamamlayacaklarını belirten Şener, "Bu bizim görevimiz. Onların tahliyesinin ardından Tayland, Vietnam ve Kolombiyalı çalışanlarımızın da tahliyesini gerçekleştireceğiz. Onların konsoloslukları ile görüşmelerimizi yaptık ve gerekli bilgileri verdik. Onların tahliyesini de en kısa zamanda gerçekleştireceğiz" dedi.

Haberin Devamı

LİBYA’YA GERİ DÖNMEK İSTİYORUZ

Gazetecilerin, "Libya’da yaşanan olayların ardında TAV İnşaat olarak Tripoli Havalimanı projesinin bundan sonraki süreci ne olacak "sorusu üzerine açıklama yapan TAV İnşaat CEO’su Sani Şener, "Bundan sonrasını kestirmek mümkün değil. Ama ben isterim ki biz ve tüm firmalar en kısa zamanda Libya’ya geri döneriz. 25 bin kişilik bir istihdam var ciddi bir miktarda projeler var ekonomik açıdan da önemli. İnşallah devam edilir. Biz herhangi bir zarar görmeden elemanlarımızı getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Küresel bir firma olmanın sıkıntıları bunlar ama bu riskleri biz biliyorduk" diye konuştu.

HER YANLIŞ YORUM TAHLİYE SÜRECİNİ UZATIYOR

Libya’da yaşanılanlar hakkında gazetecilerin sorularını yanıtlayan TAV İnşaat Libya Projesi İdari İşler Müdürü Sinan Duman ise, şunları söyledi:

Haberin Devamı

"TAV ailesi olarak Türkiye ye ayak bastık. Arkadaşlarımız ailelerine kavuşma imkanını yakaladılar. Sevincimiz biraz buruk çok büyük bir projeyi yarım bıraktık. Libyalı kardeşlerimizin bu projeye ihtiyacı var. Libya’nın bu havalimanı projesine ihtiyacı var. inşallah en kısa zamanda oradaki atmosfer eski düzeyine döner ve TAV olarak biz projeyi tamamlamak üzere Libya’ya dönmeyi umut ederiz. Özellikle buradan bir şey söylemek istiyorum. Bazı yabancı medyalar olayları gereğinden fazla farklı yorumluyorlar. Bunun içinde bazı Türk yazarlar, yorumcular bu farklı yorumları yapıyor. Şu an da 26 bin Türk vatandaşı Libya’da. Yapılan her yanlış yorum kullanılan her yanlış kelime ve cümle oradaki arkadaşlarımız buraya geliş sürecini geciktirecektir. Onun için çok duyarlı olmak lazım. O yüzden çok daha gerçekleri yansıtan yorumları yapmak lazım" dedi.

20 METRELİK İNSAN DUVARI

Tripoli Havalimanı’nda yaşanılanları anlatan TAV İnşaat Libya Projesi direktörü Tayfur Özuğurlu ise, "Bileti olmayan insanlar havalimanına gelip "Belki bir uçak da bizi alıp buradan götürür" düşüncesiyle havalimanında gelmişler ve her yeri doldurmuşlar. 20 metre kalınlığında bir insan duvarı. Onların arasında kavga eder gibi geçebiliyorsunuz. İtiş kakış arbede yaşadık. Oradaki şantiyemize hiçbir şekilde saldırı olmadı hiçbir tehdit hissetmedik. Geceleri silah sesi duyan arkadaşlarımız oldu ama biz duymadık. Şantiyeye kimse gelmedi. Yerli makine sahibi insanlar geldi makinelerini aldılar götürdüler. Ama bizim makine ve ekipmanımız orada işçilerimiz hala orada yaşıyor" diye konuştu.

Haberin Devamı

İbrahim YILDIZ/İSTANBUL, (DHA)