Dünya Son dakika... Tayland'daki mağaradan 4 çocuk kurtarıldı!

Son dakika... Tayland'daki mağaradan 4 çocuk kurtarıldı!

Paylaş
Son dakika... Tayland'daki mağaradan 4 çocuk kurtarıldı!

Tayland'da mağarada mahsur kalan 12 çocuk ve antrenörlerini kurtarmak için çıkarma operasyonu başladı. Mahsur kalan çocuklardan 4'ü operasyonun başlamasından yaklaşık 9 saat sonra sağ olarak mağaradan çıkarıldı. Taylandlı yetkililer operasyonun beklenenden iyi gittiğini açıkladı ve kurtarma görevlilerinin ikinci bölüme hazırlanmak için 10 saate ihtiyaç duyduklarını söyledi. Çocuklar 24 Haziran'da girdikleri mağaradan yükselen sel suları nedeniyle çıkmayı başaramamış ve 9 gün sonra sağ olarak bulunmuştu. Dalış eğitimi olmayan ve bir kısmı yüzme bilmeyen çocukların, profesyonel dalgıçların bile birkaç saatte geçebildiği sel sularıyla kaplı geçit ve galerilerden çıkarılmasının büyük risk taşıdığı ifade ediliyordu.

İlk olarak kurtarma operasyonunun başlamasından 9 saat sonra iki çocuk sağ olarak mağaradan çıkarıldı. Daha sonra bölgeden peş peşe iyi haberler gelmeye başladı. Tayland'daki mağaradan kurtarılan çocukların sayısı 4'e yükseldi.

Haberin Devamı

Çocukların helikopterlerle hastaneye kaldırıldı ancak sağlık durumlarına ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

Operasyonun beklenenden iyi gittiğini açıklayan Taylandlı yetkililer, kurtarma çalışmalarının ikinci bölümüne hazırlanmak için 10 saate ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.

Kurtarma çalışmalarına 50'si yabancı 90 dalgıcın katıldığı bildirildi.

ÇOCUKLAR DÖRT GRUBA AYRILDI

Bangkok Post'un haberine göre, kurtarma operasyonu için çocuklar 4 ayrı gruba ayrıldı. İlk grupta 4 çocuğun yer alacağı, diğer grupların ise 3'er kişilik olacağı belirtildi. Çocukların antrenörü de son grupta yer alacak.

Dört çocuğun mağaradan çıkarılmasıyla birlikte ilk grup kurtarılmış oldu.

Mağara içindeki dar geçitlerde her çocuğa iki dalgıç eşlik etti. Dalgıçlardan birisi çocuğu arkasından yüzerken, diğer dalgıç çocuğun önünden yüzerek çelik bir halatla çocuğa kılavuzluk etti. Dalış maskesi takılan çocuklar oksijen tüpü taşımadı ve dalgıçın sırtındaki tüp yardımıyla nefes aldı.

Haberin Devamı

Çiang Rai Valisi Narongsak Osatanakorn, bu sabah başlayan kurtarma operasyonuna 13 yabancı ve 5 Taylandlı dalgıcın katıldığını, her bir çocuğa mağaradan adım adım çıkarılırken iki dalgıcın eşlik edeceğini söylemişti.

Narongsak, mahsur kalan çocuklardan ilkinin en iyi ihtimalle 11 saat sonra kurtarılacağını belirtirken, Tümgeneral Çalongçai Çaiyakam, operasyonun, kısmen suyla dolan mağaradaki koşullara bağlı olarak 2 ila 4 gün süreceğini açıklamıştı.

Grubun mahsur kaldığı nokta ile mağara girişi arasında birbirine bağlı yaklaşık üçer kilometrelik iki ayrı tünel sistemi bulunuyor. Bu tünellerde suyla kaplı çok sayıda dar geçit ve galeriler yer alıyor. Çocukların buralardan dalarak çıkarılması tek seçenek olarak ortaya çıkıyordu.

Dalış eğitimi olmayan ve bir kısmı yüzme bilmeyen çocukların, profesyonel dalgıçların bile birkaç saatte geçebildiği sel sularıyla kaplı bu geçit ve galerilerden çıkarılmasının büyük risk taşıdığı ifade ediliyordu.

11 ila 16 yaşlarındaki 12 çocuk ile 25 yaşındaki antrenörleri, 23 Haziran'da Tham Luang Nang Non mağarasına yaptıkları gezide mağaranın girişinin sularla kapanmasının ardından içeride mahsur kalmıştı.

Haberin Devamı

Kayıp grup, mağarada 9 gün süren arama çalışmalarının ardından bulunmuş ancak mağaranın bu bölümünün yağmur sularıyla dolması nedeniyle dışarı çıkarılamamıştı.

Geçtiğimiz günlerde çocukların yanına giden profesyonel bir dalgıç su altında oksijensiz kalarak hayatını kaybetmişti.