Yaşam Taze fasulye tahtakurusu kovuyor!

Taze fasulye tahtakurusu kovuyor!

Paylaş
Taze fasulye tahtakurusu kovuyor!

California ve Kentucky üniversitelerinden bilim adamları taze fasulye yapraklarının tahtakurularından kurtulmayı sağlayabileceğini bilimsel olarak kanıtladı

California ve Kentucky üniversitelerinden bilim adamları taze fasulye yapraklarının tahtakurularından kurtulmayı sağlayabileceğini bilimsel olarak kanıtladı. Bulgaristan ve Sırbistan gibi Balkan ülkelerinde tahtakurularından kurtulmak için yatağın çevresine fasulye yapraklarının koyulması geleneğinden yola çıkan Amerikalı bilim adamları, bu böceklerin nasıl tuzağa düştüğünü araştırdı.

Haberin Devamı

BENZERİNİ YAPACAKLAR

California ve Kentucky üniversitelerinden bilim adamları, laboratuvarda fasulye yapraklarının üzerine gelen tahtakurularını yüksek çözünürlüklü kamera ve elektronik mikroskoplarla inceledi. Fasulye yapraklarının trikom adı verilen dikenlere sahip olduğunu, bu dikenlerin böceklerin bacaklarını delerek hareketsiz kalmasına yol açtığı belirlendi. Bilim adamları bu doğal mekanizmayı dayanıklı sentetik bir madde ile sağlamaya çalışsa da pek başarılı olamadı, ancak araştırmaların devam ettiğini belirtti. Araştırmaya imza atanlardan Michael Potter, doğanın taklit edilmesinin güç olduğunu ancak faydalarının saymakla bitmeyeceğini vurguladı. Konuya ilişkin makale İngiliz "Royal Society" dergisinde yayımlandı.

Haberin Devamı

AA