Ekonomi Tazminatı yakan istifa

Tazminatı yakan istifa

Paylaş
Tazminatı yakan istifa

Yaş dışında emeklilik şartlarını taşıyanlar çalıştığı işyerinden tazminatını alıp istifa edebiliyor. Ancak yaşanan son olay ve Yargıtay’ın emsal kararı bu durumun her zaman geçerli olmadığını ortaya koydu...

İŞÇİNİN GÜVENCESİ

Yıllarca çalışan SSK’lı işçinin en büyük güvencesi kıdem tazminatı. Kıdeme hak kazanmak için bir işyerinde kesintisiz en az 1 yıl çalışmak gerekiyor. Tazminat her 1 yıl için bir aylık brüt ücret kadar oluyor. Bir çalışanın kıdem tazminatı alabilmesi için kendi isteği dışında işten ayrılması gerekiyor. Bunun istisnaları da var. Emeklilik hakkı bunlardan biri.

3600 VE 4500 GÜNLE

8 Eylül 1999’dan önce işe girip de 15 yıl sigortalı olan ve en az 3600 günü tamamlayanlar ile 1999’dan sonra ilk defa işe başlayıp 25 yıl sigortalı olup 4500 gün prim ödeyenler istifa edince kıdem alır. Bunun için SGK’dan ‘Yaş dışında emeklilik şartlarını yerine getirmiştir’ yazısı alınmalı. Ancak son yaşanan olay ve Yargıtay kararı ezberleri bozacak cinsten. Peki olay ne?

RAKİP FİRMADA BAŞLADI

Özel bir şirkette satın alma müdürü olarak çalışan kişi, SGK’dan aldığı ‘emekli olabilir’ yazısını işyerine vererek istifa edip kıdem tazminatını talep etti. İşyerinden ayrıldıktan sadece 5 gün sonra aynı sektörde faaliyet gösteren bir firmada işe başlayan satış müdürü, tazminatını alamadığı gerekçesiyle eski işverenini yargıya şikayet etti.

NİYET VURGUSU YAPTI

İş Mahkemesi’ndeki davada konuşan davacı müdür, hak kazandığı kıdem tazminatının işverence ödenmediğini öne sürdü. Mahkemede savunma yapan davalı şirket avukatı ise müdürü eski işyerinde çalışırken rakip firmayla sözleşme imzaladığını iddia etti. Avukat ayrıca davacının iradesinin emekliliğe değil, başka bir işyerinde çalışmaya yönelik olduğunu kaydetti.

İŞ MAHKEMESİ 'ÖDENMELİ' DEDİ AMA...

Davalı avukatı, işçinin başka bir işyerinde çalışmak amacıyla istifa etmesinin yasal hakkın kötüye kullanımı niteliğinde olduğunu savundu ve davanın reddini istedi. Tarafları dinleyen mahkeme, işçinin işten ayrıldıktan 5 gün sonra bir başka işyerinde sigortalı çalışmaya başlamasının hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirilemeyeceğine hükmedip tazminat ödenmesine karar verdi.

'FESİH HAKKINI KÖTÜYE KULLANDI'

Davalı avukatı kararı temyiz etti. Yargıtay 9’uncu Hukuk Dairesi, emsal bir karara imza attı. Kararda şöyle denildi: “Davacının çalışırken başka bir işverenle iş sözleşmesi imzalayıp ardından yaş hariç emeklilik koşullarının oluştuğu nedeniyle fesih hakkını kullanması ve iş sözleşmesini feshettikten sonra diğer işyerinde işe başlaması şeklinde gerçekleşen olayda fesih hakkının kötüye kullanıldığı ortadadır. Kötüye kullanılan hakkın korunmayacağı anlaşıldığından kıdem tazminatı isteminin reddi gerekirken kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir. Kararın bozulmasına oy birliği ile karar verilmiştir.”

Haberin Devamı