Siyaset TBMM Başkanlık seçimi yarına kaldı
Paylaş
TBMM Başkanlık seçimi yarına kaldı

TBMM'de Genel Kurulu'nda Meclis Başkanlığı seçiminin ilk iki turu yapıldı. ikinci tura 545 üye katıldı. İkinci turda da çoğunluk sağlanamadığı için seçimler yarına kaldı. Yarın yapılacak üçüncü turda 276 oy aranacak. Adaylardan birinin çekilmemesi halinde üçüncü turda da sonuç alınamayabilir. Dördüncü turda ise en yüksek oyu alan iki aday yarışacak ve en fazla oyu alan seçilecek

17:35
ikinci tura 545 üye katıldı. Boş yok, geçersiz 1.
Yılmaz: 256
Baykal: 128
Fırat: 80
İhsanoğlu: 80 oy aldı. Sonuç çıkmadığı için üçüncü tur oylama yarın yapılacak.


17: 03
İkinci tur oy verme işlemi sona erdi. Oyların sayımına geçildi.

16:30
İkinci tura geçildi

16:27
545 üye katıldı oylamaya. 2 oy geçersiz çıktı. Ak Parti'de iki milletvekili mazeret bildirip oylamaya katılmadı. Baykal oy kullanmadı.

İsmet Yılmaz: 256
Deniz Baykal: 125
Dengir Mehmet Fırat: 81
Ekmeleddin İhsanoğlu: 81 oy aldı.

İlk turda sonuç çıkmadı.
Bu sonuçlara göre; CHP hariç 3 parti fire vermedi. Hatta HDP ve MHP'ye birer oy CHP'den geldi.

Meclis'teki sandalye dağılımı:
Adalet ve Kalkınma Partisi: 258
Cumhuriyet Halk Partisi: 132
Milliyetçi Hareket Partisi: 80
Halkların Demokratik Partisi: 80

15.50

Haberin Devamı

İlk turda oy kullanma işlemi tamamlandı.

15:30
HDP'nin adayı Dengir Mehmet Fırat, CHP'nin adayı aynı zamanda geçici TBMM başkanı Deniz Baykal ile tokalaştı.

15:20
Oylama Adana'dan başladı.

15:18
Baykal: oylamanın tasnifi için 5 kişyilik tasnif ekibi kurulmasını teklif ediyorum.

15:14
Baykal: Başkan sezçimi gizli oyla yapılacaktır. 367 oy ikinci oylamada 276 oy, üçüncü oylamada en çok oy alan iki aday, dördüncü oyllamada en çok oy alan aday başkan seçilecektir. Oy kullanırken, birden fazla aday işaretleyenlerin oyu kabul edilmeyecektir. Oy pusulasında, kabinlerdeki kalemlerden başka, ayrıca işaret olmayacaktır. Mühürlü oy pusulası ve zarflar katip üyelere teslim edilecektir.

15:13
Adayların isimleri alfabetik sıraya göre okundu.

15:10
4 partinin adaylarının ismi okunuyor.

15:09
Cumhurbaşkanlığının açıklaması okundu.

15:00
TBMM'de başkanlık seçimi birazdan başlayacak. Yemin törenine katılamayan milletvekilleri şu an and içiyor.

SEÇİM NASIL YAPILACAK?

Bu turlarda adaylardan birinin seçilmek için en az 367 oy alması gerekiyor.

İLK 2 TURDA SONUÇ BEKLENMİYOR

AK Partili İsmet Yılmaz ile CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat'ın girdiği yarışta ilk iki turda sonuç beklenmiyor. Yarın yapılacak üçüncü turda ise 276 oy aranacak.

3. TURDA DA SONUÇ ALINMAYABİLİR

İkinci turdan sonra adaylardan birinin çekilmemesi halinde üçüncü turda da sonuç alınamayabilir. Dördüncü turda ise en yüksek oyu alan iki aday yarışacak ve en fazla oyu alan seçilecek.

TAKTİK SAVAŞLARI YARINKİ TURDA

Partilerin Meclis Başkanlığı için taktik savaşını yarınki turlarda yapması bekleniyor. Teknik olarak AK Parti'nin 60'a yakın milletvekilini üçüncü turda HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat'a yönlendirip CHP'li Deniz Baykal'ı dördüncü turda saf dışı bırakma olanağı bulunuyor. Bu durumda son tura AK Parti ve HDP'li aday kalacağından ve MHP'liler Fırat'a oy vermeyeceğinden Yılmaz'ın kazanma şansı olabilecek.

CHP: YILMAZ İSTİFA ETMELİ

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ise AK Parti'nin adayı Yılmaz'ın bugünkü turlardan önce bakanlıktan istifasının gerektiğini savundu. Gök, bu iddiasını, anayasa ve TBMM İç Tüzüğü'nde yazılı olmasa da, kuvvetler ayrılığı ilkesine göre 'siyasi etik ve demokratik teamüllere' dayandırdı.

MUHALEFET SON 2 TURDA 'İTTİFAK'I KONUŞTU

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun dün HDP'nin TBMM Başkan adayı Mersin Milletvekilli Mir Dengir Fırat ile MHP'nin TBMM Başkan adayı Ekmeleddin İhsanoğlu'nu ağırladı. Kılıçdaroğlu'nun Fırat ve İhsanoğlu'yla yaptığı görüşmelerde "Son iki turda muhalefet partilerinin olası ittifakı" değerlendirmeleri öne çıktı.

Edinilen bilgilere göre Fırat ve İhsanoğlu, Kılıçdaroğlu ile CHP'nin adayı Deniz Baykal'ı da işaret ederek, "Son iki tura kalana olası destek" seçeneği ele alındı. Tarafların, "Türkiye'nin yeni bir başlagınca ihtiyacı olduğu; demokratik kurum ve kuruluşlarının restorasyonu için meclis başkanının AK Parti dışındaki bir partiden olması gerektiği" konusunda uzlaştığı öne sürülüyor. Kılıçdaroğlu'nun da CHP, MHP ve HDP'nin adaylarından son iki tura önde girecek ismine diğer partilerin destek vermesinin önemine ve bu desteğin mümkün olabileceğine vurgu yaptığı öğrenildi. Ekmeleddin İhsanoğlu da Kılıçdaroğlu görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, "Dört kişiden kim olursa olsun hepsi bu Meclis'i çok büyük dirayetle, kabiliyetle, tecrübeyle yönetecek insanlardır" dedi.

ÖNCE BAŞKAN SONRA DİVAN SEÇİLECEK

Yarın sonuçlanması beklenen Meclis Başkanlığı seçiminin ardından partiler divan üyeliklerine kimlerin ismini vereceğini belirleyecek. Meclis Başkanlık Divanı üyeleri 8 AK Parti, 4 CHP, 3 MHP ve 3 HDP'li üyeden oluşacak. Başkanlık Divanı'nın oluşması bu hafta zor gözüküyor. Başkanlık Divanı'nın da oluşmasının ardından hükümeti kurmak için 45 günlük yasal süreç de başlayacak

Haberin Devamı