Yaşam Tehlikedeki dalgıçları Türk tasarımcı kurtaracak

Tehlikedeki dalgıçları Türk tasarımcı kurtaracak

Paylaş
Tehlikedeki dalgıçları Türk tasarımcı kurtaracak

ABD'de yaşayan endüstriyel ürün tasarımcısı S. Doğan Şekercioğlu, geliştirdiği "Dalgıçlar İçin Acil Durum Uyarı Sistemi" (Diver Distress Signal System) adlı tasarımıyla, dünyanın en prestijli tasarım ödüllerinden biri olan "IF Concept Design Award 2012"ye layık görüldü.

S. Doğan Şekercioğlu, her yıl Almanya’da düzenlenen yarışmada, bu yıl öğrenci kategorisinde 10 bin 600 katılımcıyla yarıştı. Yarışma sonunda "IF Concept Design Award 2012"de, sertifika almaya hak kazanan 100 kişinin arasında yer almayı başardı.

Haberin Devamı

Şekercioğlu, ödüle hak kazanan tasarımını, İsveç’te bulunan ve dünyanın sayılı tasarım okullarından olan Umea Institute of Design’da İsrailli ve Çinli iki arkadaşıyla birlikte geliştirdiğini söyledi. Şekercioğlu, sözlerine şöyle devam etti: "IF Design Awards, dünyanın en prestijli tasarım ödüllerinden biri olarak görülüyor. Profesyonel ve öğrenci kategorilerinde her yıl binlerce firma, ürün ve konsept, bu prestijli IF sertifikasını alabilmek için tasarımlarıyla başvuruda bulunuyor. Bu yıl da öğrenci kategorisinde 10 bin 600 kişiden, sadece 100’ü bu sertifikayı almaya hak kazandı. Endüstriyel tasarım alanında öğrencileri ödüllendiren en geniş çaplı uluslararası yarışma olan IF’de ekibim ile tasarımını gerçekleştirdiğim ’Dalgıçlar için Acil Durum Uyarı Sistemi’ de bu sene onurlandırılan 100 katılımcı arasında bulunuyor".

Haberin Devamı

HAYAT KURTARIYOR

Geliştirdiği tasarımla ilgili bilgi veren Şekercioğlu, tasarımının, dalış ekibindeki bir üyenin başına gelebilecek acil bir durumun, ekibin diğer üyelerine ses, ışık ve grafik bir arayüzle haber verilmesini amaçladığını anlattı. Şekercioğlu, ayrıca tasarımlarının, bilinç kaybı durumunda da kullanıcının yaşamsal fonksiyonlarına göre diğer dalgıçları otomatik olarak uyardığını belirtti.

Şekercioğlu ayrıca, bu projesiyle birlikte, bir başka projesinin de şu anda The Industrial Designer’s Society of America’nın (IDSA) düzenlediği IDEA yarışmasında final değerlendirilmesine kalmaya hak kazandığını söyledi.

-Doğan Şekercioğlu kimdir?-

Endüstriyel ürün tasarımcısı olan Doğan Şekercioğlu, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden mezun oldu. Lisans eğitimi sırasında Danimarka’daki Jacob Jensen Design’da ilk stajını tamamlayan Şekercioğlu, yüksek lisans öncesinde ise tasarımcı Yeşim Bakırküre’nin Ypsilon Tasarım isimli şirketinde profesyonel olarak mesleğini sürdürdü.

İsveç’te bulunan ve dünyanın sayılı tasarım okullarından olan Umea Institute of Design’da İleri Ürün Tasarımı (Advanced Product Design) bölümündeki yüksek lisans eğitiminin ilk yılını tamamladıktan sonra uluslararası alanda profesyonel deneyimini pekiştirmek için yine İsveç’teki Atlas Copco’nun Ürün Geliştirme Bölümü ve Danimarka’daki Designit tasarım danışmanlığı şirketlerinde çalışan Şekercioğlu, şu anda ABD’deki IDEO tasarım danışmanlığı şirketinde kullanıcı odaklı ürün tasarımı, ürün geliştirme ve inovasyon stratejisi çalışmalarını sürdürüyor.

Haberin Devamı

Şekercioğlu, eğitim yıllarındaki bazı projeleriyle İMMİB ve Çanakkale Seramik’in düzenlediği yarışmalarda farklı derecelerde ödüllere layık görülürken, ilk uluslararası ödülü olan Red Dot Concept 2010’u Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde tasarladığı bir öğrenci projesi olan Cynomy - Uzaktan Kumandalı İnşaat ve Yıkım Aracı ile aldı. Doğan Şekercioğlu’nun çalışmaları, kendisine ait internet sayfası olan "www.dodocanfly.com"dan takip edilebilir.