Pazar Postası Tek seansta ışıltılı gülüş
Paylaş
Tek seansta ışıltılı gülüş

Dişlerinize ne kadar iyi bakarsanız bakın bazen yedikleriniz bazen de diş yapınız nedeniyle dişleriniz sararmaya başlar...

Ancak yeni uygulamalar sayesinde sararmış dişleriniz tek seansta tekrar bembeyaz bir görünüme kavuşabilir. İşte, diş beyazlatmayla ilgili merak edilenler...

Haberin Devamı

 

Ağız ve Diş Hastalıkları Uzmanı Dr. Alper Çıldır, diş beyazlatma teknikleri hakkında bilgi verdi.

Yeşil sebzeler diş sarartıyor

Dişler en çok çay, kahve gibi içeceklerin, sigara veya puro gibi tütün mamullerinin sıkça tüketilmesi nedeniyle sararır.

Aynı zamanda yoğun miktarda ıspanak, pazı gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler ile kiraz, vişne, dut gibi meyvelerin sık tüketimi de diş renklenmelerinde rol oynayabilir. Bunların dışında hazır meyve suları, kola, şarap gibi içecekler de ciddi diş renklenmelerine yol açabilir.

Ev ve ofis tipi beyazlatma ile mükemmel gülümseme

Diş beyazlatma sistemlerinde etkili iki yöntem var. Bunlardan ilki; basit beyazlatma sistemi olarak adlandırılan ve yoğun renklenmelerin olmadığı durumlarda kullanımı önerilen ‘ev tipi beyazlatma’dır.

Haberin Devamı

Bu yöntemde istenilen sonuç pek elde edilemiyor. Daha az renklenme şikayetinin olduğu durumlarda kullanımı uygun. Diğer yöntem ise ‘ofis tipi beyazlatma’dır. Bu yöntem kliniklerde diş hekimi tarafından uygulanır. İki tipi vardır:

-Lazer kullanılarak yapılan beyazlatma işleminde dişler üzerine özel bir kimyasal madde uygulanır ve lazer sayesinde bu madde aktive olarak kısa sürede istenilen beyazlama sağlanmış olur.

-Diğer uygulamada ise düşük yoğunluktaki beyazlatıcı ilaç dişler üzerine uygulanır, ardından özel bir cihazla beyazlatma gerçekleştirilir.

Tek seansta istenilen gülüş

Ofis tipi beyazlatma yönteminde işlem sonrasında hastaya özel bir diş macunu ve ağız gargarası verilir. Bu koruma sayesinde 2 yıl boyunca dişin renginde geriye dönüş olmaz.

Ayrıca düşük yoğunlukta ilaç kullanıldığı için işlem sonrasında hassasiyet veya ağrı da oluşmaz.

Özel bir cihaz ile uygulanan işlemin diğer beyazlatma yöntemlerine göre en önemli avantajı, yaklaşık 40 dakika sürede ve tek seansta istenilen beyazlatmanın sağlanabilmesi. Diğer yöntemlerde uygulamanın 2-4 seans gerekebilir.

Yan etkiyi azaltmak için

Beyazlatma işlemlerinde ağız sağlığına veya diş dokusuna zarar verilmemesi için uygulamaların mutlaka diş hekimi kontrolünde yapılması gerekir. Mümkün olduğunca düşük yoğunlukta beyazlatma ajanlarının kullanılması tercih edilmeli.

Haberin Devamı

Diş yapısında çatlak veya hassasiyet olan kişilerde beyazlatma işlemi için materyal ve yöntem seçiminde daha dikkatli olunmalı. Diş dokusunda böyle bir problem olup olmadığını da ancak bir diş hekimi belirleyebilir.

Eğer beyazlatma uygulamasından önce tüm bu konulara dikkat edilirse uygulama sonrasında herhangi bir zarar söz konusu olmaz.

Kalıcı beyazlık için pipet kullanın

Beyazlamanın kalıcılığı için yiyecek ve içecek tüketimine dikkat edilmeli. Özellikle boyayıcı etkisi yüksek olan çay, kahve, meyve suları, kola, kırmızı şarap, sigara ve benzeri ürünlerin sık tüketiminden kaçınılmalı. İçeceklerin mümkün olduğunca pipetle tüketilmesi, bu ürünlerin boyayıcı etkilerinin azalmasını sağlayacaktır.

Diş macunları yarım ton beyazlatır

Beyazlatıcı özelliği olan diş macunlarının çoğu, diş dokusuna zarar vermez. Ancak kullanılmadan önce mutlaka diş hekimi kontrolünden geçilmeli ve kişinin diş yapısı belirlenerek uygun diş macunu önerilmeli.

Haberin Devamı

Çünkü bazı diş macunlarının diş yüzeyinde aşındırıcı özellikleri var. Uzun süre kullanımlarından sonra dişlerde ciddi hassasiyetlere neden olabilir. Bu ürünlerin kullanımı ile dişlerde ancak yarım ton kadar beyazlama sağlanabilir.

Uzun süre ve yoğun bir şekilde kullanımları daha fazla bir beyazlık sağlamaz. Bu nedenle sınırsız kullanımları uygun değil. Bu ürünlerin daha çok hekim kontrolündeki beyazlatma yöntemlerinden sonra beyazlamanın kalıcılığı için ara dönemlerde kullanımı tercih edilir.

Kalıcı ve inci gibi bir beyazlık için beyazlatma uygulamasının 1000 TL civarında bir bütçesi vardır. Yeni çıkan ürünlerde ekstra beyazlatıcı diş macunları veya gargaralar için de küçük ücretler olabilir.

Daha çok çilek tüketin

İşte diş beyazlatan besinler:

ÇİLEK: Çileği dişlerinize sürerseniz ya da sadece bir avuç çilek bile yeseniz dişlerinizin üzerinde lekeler oluşmasını engelleyecektir. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta ağzınızı mutlaka çalkalamaktır. Çünkü çileğin içerisinde bulunan asit ve şeker uzun süre kaldığında diş minesine zarar verir.

Haberin Devamı

PORTAKAL: Portakal kabuklarının iç tarafı dişleri beyazlatıcı olarak bilinir. Kuru portakaldan elde edeceğiniz macunu ise diş fırçası yardımıyla dişlerinize uygulayabilirsiniz. Bu işlemi haftada 1-2 kez tekrarlarsanız farkı göreceksiniz.

LİMON SUYU: Diş beyazlatmada etkili. Ancak sık uygulanmamalı. Diş minesine zarar verir.

ELMA SİRKESİ: Karbonatla karıştırılıp dişlere sürüldüğünde elma sirkesi diş macunu görevi görür.

(30.06.2013 tarihli Karnaval'dan alınmıştır.)