Dünya Telabyad'dan çarpıcı ayrıntılar

Telabyad'dan çarpıcı ayrıntılar

Paylaş
Telabyad'dan çarpıcı ayrıntılar

Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'nin karşısında bulunan, IŞİD'in kontrolündeyken, YPG ve ÖSO denetimine geçen Telabyad'a geri dönüşler bugün durduruldu, dün geri dönenlerin sayısı bini aştı

Suriye'ye ailece geri dönenler, bunun sebebinin Telebyad'ın IŞİD'den arındırılması ve daha güvenli olmasına bağladı. Telebyad'da kontrolü ele geçiren YPG ve ÖSO mensuplarının IŞİD'den daha iyi olacağı inancıyla ülkelerine döndüğünü anlatan Suriyeliler, ilerleyen günlerde güvenlikten emin olunması ile Türkiye'ye gelen binlerce kişinin de kendileri gibi geri döneceğini düşündüklerini kaydetti.

BİRÇOK SURİYELİ YAKINLARININ YANINDA GELİŞMELERİ TAKİP EDİYOR

Geri dönüşler başlarken, çatışma ve bombardıman nedeniyle evlerini terk ederek Türkiye'ye sığınan Suriyelilerin büyük bölümü ise Akçakale ve çevresindeki akrabalarının yanında kalmaya devam ediyor.

Geçen hafta YPG güçlerinin Telebyad'a ilerlemesi ve hava saldırısı nedeniyle tedirginlik yaşayan Hebbel El Mustafa eşi, çocukları ve torunları ile birlikte Suriye'nin Sülük Kasabası'ndaki evinden ayrılarak Türkiye'ye geldi. Sınırı geçtikten sonra Akçakale ilçe merkezinde yaşayan akrabası Ali Duran'ın evine yerleşen Suriyeliler, şimdi ülkesindeki gelişmeleri takip ediyor.

YPG'nin ilerlemesi, IŞİD'in karşılık vermesi nedeniyle çıkacak çatışmalar ve hava bombardımanı nedeniyle evlerini terk ettiklerini anlatan Hebbel El Mustafa, "YPG'nin silahlı güçleri Telebyad'a doğru saldırı başlattıktan sonra, Amerikan uçakları da havadan bombardımana başladı.

Biz hem bombardıman hem de çatışma olabileceği korkusuyla evimizi terk ederek sınıra geldik. 3 gün boyunca bekledikten sonra Zenginova bölgesinden Türkiye'ye geldik ve akrabamız Ali Duran'ın evine yerleştik. Şimdi burada ne olacağını düşünüyoruz. IŞİD gönderildi ama bundan sonra ne olacağını bilmiyoruz.

YPG ve ÖSO'nun nasıl bir kontrol sağlayacağını ve IŞİD'in yeniden saldırıp saldırmayacağını bilemiyoruz. Onun için burada kalmaya ve Suriye'de yaşananları takip etmeye devam edeceğiz. Bulunduğumuz bölgede yeniden çatışma olmayacağına emin olduktan sonra ülkemize döneriz ama şu an için güvenli bulmuyoruz" dedi.

Hebbel El Mustafa'nın çocukları da ülkelerinde barışın gelmesini ve biran önce topraklarına dönmek istediklerini ifade etti.

Suriye'den gelen 16 kişilik aileyi evinde misafir eden Ali Duran da sınırın karşı tarafında yaşanan kargaşanın son bulmasını isteyerek, "Akrabalarımız savaştan kaçarak buraya gelince evimizde misafir ettik.

Onlar ülkelerindeki, köylerindeki durumun sağlıklı olduğunu ve güvenli olduğunu düşünene kadar misafir olmaya devam edecek. Onlar akrabamız ve başımızın üzerinde yeri var. Kendilerini güvende hissetmeden asla göndermeyiz" diye konuştu.

AKÇAKALE (Şanlıurfa), (DHA)

Haberin Devamı