Ekonomi Telekonferansla arabuluculuk

Telekonferansla arabuluculuk

Paylaş
Telekonferansla arabuluculuk

İşçi-işveren arasındaki uyuşmazlıklarda 2018’den beri zorunlu olan arabuluculuk uygulaması, artık ticari anlaşmazlıklarda da kullanılıyor. Arabuluculuk, mahkeme gibi nispeten uzun süren uygulamaların önüne geçerken, tarafların daha hızlı hareket etmesini, uyuşmazlıklarda çözüme ulaşmasını sağlıyor. Başarı oranı da bir hayli yüksek. Bu başarılı uygulamayı koronavirüs de engelleyemedi. Korona döneminde telekonferans yöntemiyle yapılan arabuluculuk da anlaşmaya imkan veriyor.

Adalet Bakanlığı’nın toplum sağlığının korunması amacıyla 14 Nisan’a kadar adliyelerde oluşabilecek salgın riskini dikkate alarak, duruşmaların ertelenmesi ve acil olmayan adli işlemlerin gerçekleştirilmemesine yönelik kararlar aldığını belirten MTN Hukuk&Arabuluculuk yönetici ortağı Avukat Arabulucu Filiz Metin, “Koronanın, adliyelerde ve adalete erişimde de bir engel yarattığını gözlemliyoruz. Arabuluculuk ise adliyeden bağımsız bir anlaşma üretme mekanizması. Arabuluculuk işleyişi koronavirüs salgınından etkilenmemektedir. Aksine arabuluculuk adliyedeki yavaşlamayı ortadan kaldıran hukuki bir ilaç” dedi.

Haberin Devamı

Hastalık riskine engel oluyor

Arabuluculuğun, tarafların mutlaka fiziki bir toplantıda, bir odada bir araya gelerek müzakere etmesini zorunlu kılmadığını belirten Filiz Metin, “Bu haliyle telekonferans yöntemiyle (Skype, WhatsApp, WeChatvb. )uygulamalar üzerinden tarafları bir yerde bir araya getirmeden arabuluculuk süreci yürütülebiliyor. Taraflar veya avukatları, hiç yüz yüze gelmeden elektronik imza ile arabuluculuk anlaşma belgelerini imzalayabiliyor. Elektronik imza sahibi olmayanlar, tutanakların aslına kargo yoluyla ulaşıp bu şekilde imza atabiliyor. Bu yolla hastalık riskine karşı engel de sağlanıyor” dedi.

Evde kal ve anlaş

Koronavirüsün, birçok ticari ilişkiyi zora soktuğunu belirten Filiz Metin, şunları söyledi:

Çalışanlar, kiracılar ve şirketler virüsten etkilendi. Belki de bu süreçten etkilenmeyen kalmadı. Bunun üstüne sağlık için evlerinde kalması önerilen milyonlarca insan, adliyelerde durunca sorunlarını gidermek için bir adım atmak zorundalar. Bugünlerde hem evde kalmaya hem de sorun çözmeye imkan sağlayan yöntem arabuluculuktur. Arabuluculuk, tarafların sözleşme yaparak anlaşabildiği her konuda mümkündür.

Haberin Devamı