Ekonomi Temizlikçi kadına vergi muafiyeti

Temizlikçi kadına vergi muafiyeti

Paylaş
Temizlikçi kadına vergi muafiyeti

Bir milyon gündelikçi kadın için 1 Nisan'dan itibaren yeni bir dönem başladı. Bu tarihten itibaren haftada bir gün, bir saat bile olsa evinde gündelikçi çalıştıranların Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) bildirimde bulunma zorunluluğu getirildi

1 Nisan'da başladı

Uygulamaya göre; gündelikçiyi 10 günden az çalıştıranlar günlük 80 kuruş, ayda 4 gün çalışan için 3.20 lira prim öderken, 10 günden fazla çalıştıran her gün için 13 lira ödeyecek.

Yüzde 35'i buluyor

Türkiye'de ücretli olarak çalışanlardan gelirlerine göre yüzde 15 ile 35 arasında Gelir Vergisi kesiliyor. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, mürebbiyelik hariç olmak üzere, evlerde süt ninelik, dadılık, bahçıvanlık, kapıcılık gibi hizmetleri verenlerin ücretlerinin Gelir Vergisi'nden istisna olduğunu belirti. Şimşek, "Aynı şekilde, temizlikçilere ödenen ücretler de yine bu istisna kapsamında" dedi.

Asgari ücretliden 63 lire gelir vergisi alınıyor. Ev hizmetlerinde çalışanların geliri ne olursa olsun kazancı üzerinden vergi ödemeyecek.

Mağduriyet bitiyor

Mehmet Şimşek, "Ancak, Gelir Vergisi istisnasının uygulanabilmesi için, hizmetin özel fertler tarafından, ev, bahçe, apartman gibi ticaret mahalli olmayan yerlerde verilmesi gerekiyor. Yani bu şartlar varsa, ev hizmetlerinde çalışanlara yapılan ücret ödemeleri, vergiden istisna olacak" dedi. Şimşek, uygulama ile uzun yıllardır devam eden bir mağduriyetin önüne geçildiğini dile getirdi.




Haberin Devamı